Sunday, December 4, 2011

+++ TiDaK bErUbAh DiTeLaN wAkTu +++

Dari zaman sekolah, zaman uni & zaman kerja, bila aku nyatakan aku amat menghargai persahabatan..betul aku maksudkannya..& jika seseorang itu menghargai aku..aku akan hargai dia lebih2 lagi..itu janji aku..~

Aku selalu percaya..kita mungkin menjadi insan yg paling disayangi seseorang & dalam masa yg sama kita juga bisa jadi insan yang paling dibenci seseorang..dalam sedar atau tidak..kernanya kita tidak bisa memenuhi kehendak semua org..& dlm persahabatan..x mustahil terjadinya salah faham..mungkin juga pertengkaran..tp pertengkaran & salah faham itu jika masing2 dpt atasi dengan rasional & toleransi..persahabatan itu akan bertambah2 kukuh lagi..tp jika ego yg menjadi benteng diri..ya, silakan pergi..~

Aku ada seorang childhood friend..(Siti Zaharah Safin).lagi dua tahun genap 20 tahun kami berkawan..beberapa kali terjadi peristiwa yg hampir memutuskan persahabatan kami..tapi dua2 selalu meletakkan ego ke tepi..bersemuka & akhirnya terlerai sendiri..& sampai skrg, walaupun dia dah berumahtangga..dia sentiasa ada bila saja aku memerlukan,dalam susah atau senang..Ya Rabb..mana mungkin aku cari pengganti sahabat seperti ini~

Nota Kaki : Perubahan itu perlu..tapi pastinya dlm keadaan tertentu.Ada sesetengah halnya yg kita perlu,"stay the way we r"~

115 orang ong gedek gedek~:

dill said... [Reply to comment]

kawan2 memang berlambak dalam kehidupan ni.

sahabat sejati boleh dikira dengan cari.

terima kasih kerna sudi menjadi sebahagian dari hidup saye :)

dill.

Mrza said... [Reply to comment]

nsib baik mrza ade kakak yg baik hati cm kak sal. hehe.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
sy bersyukur amat ada kwn mcm cik Dill..mekasih x terhingga!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
hehe..puji2 ni nak akak banje ke~ =p

norh said... [Reply to comment]

sahabat warnai hidup kita :)

Joe_Hans said... [Reply to comment]

kawan menangis mmg susah nak jumper kak..

Ayuni said... [Reply to comment]

masa mengubah segalanya....

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

hehe..
memang ssh nk dpt kwn yng sush sng bsma..
kalo da jmp, kne hrgai sgt3.. hehehehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@norh
Yah..sgt berwarna warni~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Joe_Hans
susah amat!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ayuni
walo masa berubah..adakalanya sesetengah hal tidak turut sama berubah~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
iya..sgt hargai~ =)

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

kwn sejati ssh nk jmpa kn..hmm

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

salam buat sahabatku ~SaL IjOu~...
nak tulis panjang sikit boleh?

Sahabat ialah seseorang yang memahami masa lampau kita, yakin dengan masa depan kita dan menerima kita seperti mana kita sekarang..Sesungguhnya, persahabatan juga adalah benda hidup yang hanya boleh bertahan lama bersama kebaikan, persefahaman, pembelaan dan keikhlasan..tiada banyak beza dengan persaudaraan kerana ia mengandungi unsur-unsur pengorbanan.. Dan,jika matahari memanaskan udara, persahabatan itu pula memanaskan jiwa...

err..kadang2 melalut buat saya jadi best ! hahahaha...

Papa Mifz said... [Reply to comment]

wah lamo yer kenal...harap kekal persahabatan murni nih hingga akhir hayat...

Saiazuan said... [Reply to comment]

bersahabat selama 18 tahun? hebat :D

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

sahabat hingga ke akhir hayat...;)

berubah mengikut masa dan bila ianya benar2 perlu...

budak penjara said... [Reply to comment]

dalam berkawan ni..kalau sorang api, sorang lagi kena jd air la..bukannya minyak gas..hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
ia..sememangnya susah~hmm..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
ohoh..sila..sila..mmg suke org tulis panjang2 ni~ ;)

Wah..suke sekali ayat ini,"Dan,jika matahari memanaskan udara, persahabatan itu pula memanaskan jiwa..." =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Papa Mifz
mudah2an..InsyaAllah~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
iya..sgt x sangka~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
iya..setuju~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
apatah lagi tong gas..haha!~ =p

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

kawan2 memang berlambak dalam kehidupan ni.

sahabat sejati boleh dikira dengan jari. (ayat copy paste)

mekasih jadi kawan saye cik keropi ;-)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
harus nak kene debik ngn cik Dill neh~ =p

Hanie_Dew said... [Reply to comment]

sahabat sejati memang susah dicari. dah jumpa kunci elok elok persahabatan dalam hati.

Fyqa said... [Reply to comment]

shabat slmanya ~

:)

Tukang Karut said... [Reply to comment]

kita kawan kan cik sal???

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

keh3..

lalalalala

Lea Isnawi said... [Reply to comment]

hargailah kwn kita seadanya =)

dwaty said... [Reply to comment]

nak cari kawan yang sanggup susah dan senang bersama memang susah... mujurla saya dah jumpa...

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

rupanya udah 20 tahun me & housemate berkawan baik & kadang2 gaduh. hehe!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie_Dew
yep..kunci2 ketat2~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Fyqa
bff~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
eh eh..kwnku yg sorang ini suda muncul..seronok ye berbulan madu~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
kui3~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Lea Isnawi
yep..itu mesti~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
jaga dia elok2 ye~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
hehe..gaduh tu perkara biasa..memantapkan lagi perhubungan jika dipandang dari sudut positif~ =)

simply nana said... [Reply to comment]

Sahabat memang sukar dicari, bila dah ad didepan mata harap ikat ketat2. susah sgt nk mencari sahabat sbb ramai yg suka tikam belakang

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@simply nana
yg tikam belakang tu yg menakutkan~

dhiera said... [Reply to comment]

wow... lame ye. saya selalu berpindah randah jadi xda kawan yg dpt berthn lama macam ni~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
kitorang dok kg sebelah2..jarang jugak jumpa bila masing2 da ada kerjaya..tp apa2,call..n bila ada masanya kami pasti akan lepak bersama bertukar cerita~ ^^

tarian jari said... [Reply to comment]

sgt bertuah punya sahabat seperti itu..sy juga ade seorang jer sahabat sedemikian.. :)

Tukang Karut said... [Reply to comment]

hoho... nama pun madu... manis je!

Tukang Karut said... [Reply to comment]

hoho... nama pun madu... manis je!

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

berpindah2 ni cam maal hijrah ke..

ade sikit2 kan...


berubah ke lebih baik

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
madu jutawan plak tu..harusla tersgt manis kan..hehe~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@tarian jari
tu la..dlm ramai2..hanya sorang..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
Ouh..kalo perubahan yg itu amat perlu~ ^^

Ms Syakira said... [Reply to comment]

walaupon saya tak tahu kat mana tempt sy ni di hati awak, tp hopefully we'll be bestfrens forever ;)

H.J said... [Reply to comment]

sweett...hoho

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ms Syakira
awak sgt menghargai sy..pastinya sy juga amat menghargai awak..awak antara kwn yg masih keep in touch dari zaman uni..mekasih utk itu!~
yep, hopefully we'll be bestfrens forever!!~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@H.J
hoho~ ;p

Nonie said... [Reply to comment]

kita sama..nonie pun ade kwn y cmni,rapat,,selalu berselisih pendapt n kkdng amat kamcing sekali.tp sebb senang mengalah,masing2 pnya persamaan itu..senang akrabkn kmbali persahabatan itu..

mr.syazwan said... [Reply to comment]

untung dpt kawan begitu

itu namanya SAHABAT!

kim slm kat dia

hohohohoh

Yan said... [Reply to comment]

salam kenal..

friendship forever..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nonie
bagus..bagus..hargai dia seadanya ya~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@mr.syazwan
yep..mmg sgt untung~ ^^
haha..baek~ hoho ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Yan
hye.Salam kenal.mekasih singgah~ ^^

Ciara Hermy said... [Reply to comment]

sori dear i juz read the entry...
nak nangis ni..terharu sob2 sob2..
i'm definitely gonna appreciate this GIFT of friendship as much as u did..be bless for us been introduced to each other.

Pondok Usang said... [Reply to comment]

Sahabat yg setia sukar dicari.. apatah lagi andai dicari ganti.. hargailah persahabatan..

ghost writer said... [Reply to comment]

sebab itu ada kata-kata i'm not alone. :)

betapa pentingnya persahabatan bukan.persahabatan yang terbaik sentiasa dikenang sampai mati.

Abg Stalker said... [Reply to comment]

abg x de kwn sebaik tu.so sad,poor me. T_T

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

sahabat sejati susah nak cari ganti...walau banyak kali selisih faham, lastly musti berbaik-baik semula..malah lobih akrab pulak lepas tu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ciara Hermy
syg kamu x terkira!!!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pondok Usang
iya..sgt hargai~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
yeah..i'm not alone,Ghost~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Abg Stalker
aiseh..poor u Afiq..tp xpe..hargai mereka yg menghargai..itu sudah cukup memadai~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
iya tok,betul sekali~ ^^

Rtp Farra Arisha said... [Reply to comment]

friendship is a very precious thing. hargailah, sayangilah bersama :')

Saiazuan said... [Reply to comment]

childhood friend memang the best :D

Zatul Fakharuldin said... [Reply to comment]

ble dah keje ni bru nak rindu sekolah kan?

Zul Fattah said... [Reply to comment]

itulah tanda sahabat sejati.. zaharah nama tu sama dgan nama kakak kita.

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

betul..

kwn suka senang nak cari...

kwn duka susah sgt...

:)

Gen2Merah said... [Reply to comment]

itulah namanya seorang sahabat... sehidup dan semati bersama.. bukan senang nak cari sahabat yang sentiasa memahami kita kan

Wen said... [Reply to comment]

hmmmmm sahabat memang akan selalu ada cerita macm ni huhuhu

J.Syazwana said... [Reply to comment]

tapi zaman sekarang susah nak cari sahabat sejati Y____Y

semutsengal said... [Reply to comment]

Errr,

kadang kita je cuba menghargai, tapi merekamereka ?



HUh.

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [Reply to comment]

persahabatan itu indah kalau msing2 menghargai dan mempercayai!:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Rtp Farra Arisha
very the very precious!~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
yup..the very best!~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zatul Fakharuldin
selalunya mmg begitu..~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
ouh..nama kakak kamu pun Zaharah ya~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
mcm tu la hakikatnya~ hmm..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
iya..betul amat!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Wen
iya..& ia semstinya perlu diluahkan..sbg tanda penghargaan buat sahabat yg dimaksudkan~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@J.Syazwana
amat payah..~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@semutsengal
selalunya mcm tu kan, HUh.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@FIFIEY LYCHEE MARATION
iya, penting sekali menghargai dan mempercayai~ =)

Sizzling Suzai said... [Reply to comment]

hi smpai cni!! sy pon de bestfriend dr sek ren lg..mmg masing2 xberubah tp mase n keadaan y mrubahkan prsahabatan..hemm still kwn baik tp ofcoz skg lg rapat ngan member U kn =))

beautiful_rose said... [Reply to comment]

sahabat sejati yang sgt rapat dgn kita susah nak cari.sebab itu aku tak berani nak terlalu rapat dengan org takut nanti di tikam belakang.ini pengalaman aku sendiri pernah terkena.jadi susah untuk aku percaya pada orang.

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

t kasih atas pandangan terhadap gaya penulisan saya.. semua pandangan adalah betul pada saya.. barangkali kesempurnaan benar-benar tidak ada..

Kazen said... [Reply to comment]

setuju tu...bgus2 kemane je kite pegi...perlulah tak ubah di telan waktu dan keadaan yng tidak spatutnye... ade org bile pegi belajar jauh ckit dah berubah dah...ikut arus katenye :)

Entri Terkini | Wordless Wednesday 21 | Mana yang lebih kacak?

hanjila said... [Reply to comment]

sis, sy tiada ramai kwn. tp ada beberapa sahabat baik... (:

fRaMe+LenSeS said... [Reply to comment]

bab beralah tu memang penting. tak kira dalam apa pn. ;) tak setiap kali kita betul kan? :)

LAici KAng Ais said... [Reply to comment]

kawan senang dicari tp sahabat sukar dicari. hargailah jika ada :)

amir aizat said... [Reply to comment]

kawan baik yg plg bagus, hehe

eita said... [Reply to comment]

tu lah kawan yang sejati...susah nak cari kawan yang macam ni

deeya said... [Reply to comment]

dya pernah berselisih fham ngn kawan baek smpai lame tak tegur .. padahal dalam hati masing2 rindu masing2 sayang . alhmdulilah , skrang persahabatan tu msh kukuh sbb ego yg ade dibuang jauh :)

Ct Aja said... [Reply to comment]

wah lamanya...sal mmg srg yg setia...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Sizzling Suzai
ya, kdg2 masa mmg mengubah seseorang~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@beautiful_rose
kdg2 persahabatan juga boleh jadi sgt complicated, perlu sgt hati2~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
sesama~ ya..sememangnya kesempurnaan itu tiada..~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kazen
tu la..ikut arus kononnya~hmm

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanjila
rasanya itu lebih baik~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@fRaMe LenSeS
iya..setuju~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@LAici KAng Ais
iya..sgt menghargai~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@amir aizat
yep..the best!~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
iya..sgt susah nak cari~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@deeya
Alhamdulillah..itulah yg sebaiknya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ct Aja
InsyaAllah..itu janjiku..& janjiku akan kutepati~ =)

ABU said... [Reply to comment]

betul tu kadang2 untuk menyelamtak persahabatan ego mesti di ketepikan.. setuju kau kau..:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
teh tarik kow kow satu!~ =p