Thursday, December 1, 2011

+++ BeRiNgAt SeBeLuM kEnA +++

Dulu walopun kije bank..aku sendiri x berani nak pakai credit card.sbbnye masa tu career aku blom cukup stabil.tp bila masuk tahun kedua..baru aku apply.yg syoknye aku sendiri bleh monitor aku nye transaction n charges tu sume.(masa tu kene cover byk mende, banking services, bank nye promotion, sales, loan..& yg paling utama credit card services).lagipun tujuan utama aku apply masa tu sbb nak beli laptop (0% interest secara installment utk setahun)..& juga utk create rekod payment ngn bank.

Tak dinafikan byk anggapan org tentang penggunaan credit card. Ada credit card x semestinya utk buat utang. Tp lebih pada utk emergency. Yep, mmg ada sesetengah org gune credit card x hengat sampai utang berlambak2.byk yg aku tgk sampai kene blacklist.tp apa nak takut.yg penting kita jelas dengan apa yg kita nak.walo kite gune credit card, asal saja kita bayar full sebelum due date, xkan kene charge interest. Bila buat full payment, rekod pun cantek.rekod cantek/bagus sgt penting lagi2 kalo kite nak buat apa2 loan application in future,senang nak lulus~

Contoh payment profile (B = full payment)

Bila selalu ada penggunaan & byr full, nnt bila da kene charge annual fee, bley mintak waiver ^^ dan dlm masa yg sama bley kumpul point & bila point da mencukupi, bley redeem gift..tp better redeem jusco voucher je la, da lepas duit belanja barang dapur~ ^^ n stat tahun lepas bank da mula kenekan gov tax utk setiap card yg kita ada.ada certain bank akan waive tp ada certain bank yg hanya akan waive gune point (tu pun kalo point cukup).

Mungkin ada yg guna credit card semata2 guna, x amek tau apa charges yg tersembunyi di sebaliknya,cth berapa % late payment & interest yg akan dikenakan kalo terlambat byr (charges hanya akan di-reverse samaada based on 1st time basis atau good relationship dgn bank atau sbb2 lain yg munasabah ) adakah bank itu akan kenakan yuran tahunan (yuran tahunan koman2 rm80 setahun, tp tgk pulak jenis card)..charge gov tax..mcmna charge kalo setakat byr minimum payment..kalo buat cash advance mcmna interest akan berjalan..mcmna nak stop interest..kalo yg x amek tau, mmg dlm diam duit die hilang kat situ je..walopun jumlahnya nampak sikit, tp kalo bertahun2..x ke naye..antara sedar dgn x je..~

oh, teringat pulak sorang customer ni.kaya raya, duit beratus riban lam account..tapi bising nak reverse interest yg berjumlah...1 sen!! katanya,"this is not about money, this is about principle..small amount, but what is right is right"..adoyh (--")

Kesimpulannya pikir secara rasional sblm memiliki credit card ye.kalo betul & kene caranya, sebenarnya xde apa..tp kalo yg tersalah langkah tu..wallahu'alam..~

Jadi, bagi yang xde credit card,bagusla..bg yg bercadang nak guna, rujuk dulu pada mereka yg lebih tau..& bg yg ada..beringat sebelum kena~ =)

65 orang ong gedek gedek~:

ABU said... [Reply to comment]

aku tak de kredit card.. semua pakai tunai.. tak suka hutang2.. tpi bila fikir2 btul gak yg awk cakapkan.. kadng2 tuk kecemasan blh pakai kan..

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

ada yang byk kali kena pun masih tak ingat-ingat.. seperti saya ! hahaha..

Saiazuan said... [Reply to comment]

hmm kredit kad ni menggalakn hutang la kan? tak bagus hutang! klu bleh nk langsaikn hutang ptptn secepat mungkin lepas abis blaja t :)

Zul Fattah said... [Reply to comment]

ingat nak buat r satu, credit card ni... tp saya ni student lg.. duit pun xde... takut gak r..

Hans said... [Reply to comment]

xnak pakai kredit kad
nanti takut terguna lebih lak
:-)

http://hanspunyablog.blogspot.com/2011/12/review-filem-ombak-rindu.html

khaifaiz said... [Reply to comment]

kena tepuk dada tnye poket la sebelum apply... tak gitu cik sal

Hanie_Dew said... [Reply to comment]

aku sampai sekrg tak de credit card langsung.. dulu dulu masa memula keje ada apply pastu kene reject. sedih time tu tp skrg lega sebb diorg reject. hahahha..akan fikir seplohriburatus kali nak pakai. sbb kite lebih kenal siapa diri kita.

dill said... [Reply to comment]

i should apply one when i am always with u months ago. dem!

dill.

Ros said... [Reply to comment]

Salam ziarah...

bobiedanbad said... [Reply to comment]

tak ada kad kredit...dan mungkin tak akan ada :)

hanaahmad said... [Reply to comment]

terfikir-fikir juga aku pasal benda ni. buat masa ni bukan kepentingan lagi kot dan aku masih tak fhm langsung penggunaan 100%. so, biar dululah. :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
iya Abu, kdg2 ada satu masa ia diperlukan..tp kalo xde, still boleh fikir cara lain~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
hehe..xpe..lenkali bley beringat~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
menggalakkan hutang bg yg x tau memanfaatkannya~ kalau kene cara, byk kebaikannya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
tunggu kije dulu..n sblm betul2 decide nak buat..tanya dulu mereka yg berpengalaman..mintak advice..& survey juga bank mana yg ada service yg baik,k~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hans
jika x memerlukan,maka jgn dicuba..part terlebey pakai, itu terpulang pada individu mcmna nak uruskannya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
Ahah..betul tu Khai..kewangan mesti stabil..kalo x, itu yg menyebabkan terjadinya utang yg x terkawal~ maka perlu sgt hati2~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie_Dew
pikir berjuta2 lemon kali k..ya, kita lebih tau siapa diri kita~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
masih xde masalah kalo nak apply.sy sentiasa ada kalo nak mintak advice~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ros
Salam.Hi Kak Ros, mekasih singgah~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@bobiedanbad
bagusla.kekalkan begitu~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
ya, jika x memerlukan, biarkan dulu Hana..cuma andai satu masa nnt ia diperlukan..perlu hati2~ =)

EZAN IDMA said... [Reply to comment]

huu, bagi sy yg sukar di kawl ketika berbelanja. amatlah bahaye mggunakan crdt card :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EZAN IDMA
iya..bahaya amat jika ia tidak dikawal dgn sebetulnya~ ^^

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

jgn nak kad sgt la..
interest dia yg sakit

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
sbb tu kene gune ikut caranya..byr full sblm due date..no interest will be charge..~ =)

Daddylicious said... [Reply to comment]

faham2...hehe

Nonie said... [Reply to comment]

kredit card ok..but byr bln2 kna disiplin.bru xover..over..n over...

budak penjara said... [Reply to comment]

cam sy ai tu booking tiket air asia on9 gna kedit card..mmg 16 hinggit gak la dia charge

budak penjara said... [Reply to comment]

cam sy ai tu booking tiket air asia on9 gna kedit card..mmg 16 hinggit gak la dia charge

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Daddylicious
ehe~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nonie
betul tu..kene disiplin~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
da lepas mkn tutti frutti tu~ ;p

littledolphin said... [Reply to comment]

tapi kan..kalau nak rujuk pada org yang tahu pun takut jugak kalau kena tipu. T___T dahlah saya ni naif. ;(

BAGUS INFO YANG KAMU BAGI NI.BERGUNA (:

Bidadari Syurga said... [Reply to comment]

kredit kad... tak larat tgk... paling pentingkan ayat bawah tu...

'1 sen kira... depan mata... sebijik mcm ayat tu awak...' kalau duit 1sen tu boleh buat jadi 1 juta... malulah nak ngakukan-kan-kan?;

Mrza said... [Reply to comment]

wah. info yg bgus ni. thx sbb share kak. hehe. btw, akk pkai credit card ape?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@littledolphin
maksud sy org yg lebih tau tu, kwn2 atau family kite yg da berpengalaman,kalo pekerja bank tu sendiri, itu lain cite~ ;)
mekasih.sekadar perkongsian.harap ada manfaatnya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bidadari Syurga
hehe..1sen punye pasal~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
sesama.memandangkan akak kije hlb,akak pakai hlb nye card~ ;)

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

t kasih kerana selalu 'ada' di blog saya.. ternyata sahabat blog spt ~SaL IjOu~ lah yang seakan menghalang hasrat saya utk berhenti berblog..sebenarnya, saya selalu bimbang kalau2 penulisan saya terlalu kebudakan sehingga memalukan saya.. atau mungkin sifat rendah diri terlalu menebal dalam diri saya..

sekali lagi.. t kasih dan seribu penghargaan dari atasnamaaku..

teha said... [Reply to comment]

ssh gak ea pkai kredit card nie.. hehe :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
Bila sy beritahu seorang kwn yg sy amat hargai persahabatan, betul sy maksudkannya~ Malahan jika seorang kwn hargai sy, sy akan hargai dia lebih dari dia hargai saya~ (^^)
Bukankah setiap insan unik dgn caranya tersendiri..usah terlalu merendah diri..& usah terfikir utk berhenti berblog ya~
Stay the way u r!~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
nampak mudah tp payah.perlu waspada~ ^^

vampire's lovex said... [Reply to comment]

kan... rase nak wat kredit kad jugak leeeeeee... nak beli tiket balik mlysia senang... hehhhheee..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@vampire's lovex
yep yep..senang nak booking tiket online~ ^^

semutsengal said... [Reply to comment]

aku kad telefon adalah.



HAAHHAHAHAH

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@semutsengal
mesti ko suke bergayut ngn phone ni..=p

Gen2Merah said... [Reply to comment]

saya pun lum terfikir nak memiliki kad kredit.. skrg lebih kebiasaan nak bayar tunai.. mungkin suatu masa nanti jika keadaan mendesak, saya perlu memilikinya juga utk hal2 kecemasan... harap2 dijauhkan la drp nafsu hutang piutang ni kan

Kazen said... [Reply to comment]

siyes xpaham akaun2 nie...later kalu nk gune credit kad maybe leh tlg guide yea

Entri Terkini | Rambut panjang, pendek mana lebih kacak?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
jika keadaan terdesak..mungkin ia diperlukan..ya, minta dijauhkan dari utang piutang~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kazen
boleh..tanyakan aja jika perlukan advice~ =)

SnoW whiTe said... [Reply to comment]

sal, nanti ajar saya buat kredit card ye.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@SnoW whiTe
sure.kalo perlu advice,roger aja sy ya~ =)

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

terpaksa guna utk out-station..

ini memang menegakkan Customer's Right!!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
wah..semangat!~ ;p

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

hee..ira kalo blh elakkan la kot..

sbb tkt over used..heee

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
Iya..elakkan selagi boleh~ =)

Pondok Usang said... [Reply to comment]

hoho..kredit kad sgt mengharu birukan..

ghost writer said... [Reply to comment]

tak pernah pun guna kredit kad sepanjang usia aku nih.

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok tak penah pakai kad kredit dan tak kan pakai kot...hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pondok Usang
iya..kalo salah langkah mmg haru biru jadinye~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
Bagusla Ghost~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
yah, kalo x memerlukan usah pakai tok~ ^^

fRaMe+LenSeS said... [Reply to comment]

thanks sebab share info ni. banyak manfaat nya. ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@fRaMe LenSeS
my pleasure~ =)