Wednesday, December 7, 2011

+++ SeBeLuM tErLaMbAt +++

Satu masa dulu aku x selalu dpt apa yg aku hajati..kwn2 selalu bercerita mak ayah mereka belikan itu belikan ini..pergi situ pergi sini..aduh..jiwa aku terusik sekali..Tapi sampai satu tahap,aku dpt apa yg aku nak.seolahnya aku balas dendam pula.apa yg aku nak pasti aku perolehi..tanpa fikir panjang..tanpa fikir kesan negativenya di kemudian hari..Saat itu aku dikelilingi teman2 yg sememangnya hantu fesyen..makan di tempat2 mahal..shopping apetah lagi..Tipu jika aku katakan aku x terpengaruh sama..itu nak cuba..ini nak cuba..situ nak pergi sini nak pergi..ah, waktu tu rasa seronok sekali..aku bagaikan lupa diri..~Tapi sampai satu saat aku bagaikan ‘ditampar’..hey Salihah..ko ni dah kenapa??!! Kenapa diikutkan sangat jiwa muda..nak enjoy aja taunya..bila diingat kembali...mmg geleng kepala aku dibuatnya..suka aku renung apa yg dah terjadi..buat pengajaran utk diri..xde gunanya aku salahkan diri kerana terlalu ikutkan hati..ada hikmahnya aku lalui semua ini..ia mengajar aku apa itu ertinya syukur..benar2 bersyukur~

Iya, xde salahnya enjoy..tp biarlah kena caranya..jgn sampai memudaratkan diri..selalu kita bilang muda hanya sekali..tp itu bukan bermaksud ianya utk disiakan2..itu semua bisikan syaitan penuh racun yang menghancurkan.. Jgn sampai keseronokan yang diharap rupanya menjadi kemudaratan berpanjangan yang melilit kehidupan & jangan sampai enjoy keterlaluan di saat muda lalu terlepas peluang berharga untuk meraih syurga Allah SWT kerana keterlewatan kembali kepadaNya~ nauzubillah~

Aku ada simpan kata2 ini sbg renungan:

“Muda hanya sekali bagi mereka yang menganggap akhirat itu mitos. Muda itu mungkin sekali jika penyakit cintakan dunia itu cukup tepu bersarang dalam dirinya. Tetapi tidak bagi mereka yang beriman dengan adanya syurga Allah SWT. Mereka akan kekal muda selama-lamanya. Itu muda yang berkali-kali, itulah saat betul untuk enjoy”

99 orang ong gedek gedek~:

delarocha said... [Reply to comment]

nak enjoy boleh jika tahu batasannya, nak berbelanja pun boleh jika tahu tahap kemampuannya.

dalam mengejar akhirat, tak salah jika menghargai apa yang ada di dunia ni.

vampire's lovex said... [Reply to comment]

haah btol tu,,x salh kan enjoy..asal x mlmpau..


:))

dill said... [Reply to comment]

sejak dari kecil, saye hanye telan air liur lihat kawan2 makan mewah. saye tak mampu. saye belajar berjimat dari kecik. perangai ni dibawak sampai ke Taman Ilmu dan Budi. wang belanja pun tak banyak, namun Alhamdulillah duit masih mencukupi.

bila dah bekerja, masih berjimat. kadang2 sampai tak tau shopping. hingga kawan2 kene ajar. haha!

cuma sentiasa berwaspada bila berkaitan dengan wang ringgit.

you can go through this, sal. :)

dill.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@delarocha
ya..betul tu..enjoy biar berpada2..& hargai apa yg ada di dunia..akhirat lebih2 lagi~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@vampire's lovex
yep..jgn sampai melampau2~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
ahah,awak dari dulu mmg sgt bagus..patut sy jadikan contoh..apa yg da sy lalui sy anggap itu sbg pengajaran..pengajaran penuh makna utk renungan pada masa skrg & juga akan dtg~ =)

Pocket said... [Reply to comment]

jiwa muda memang pantang dicabar,
n manusia dicabar tetiap ari...
gambar lelaki berkereta mewah..
cabaran tu!

aku pun mampu lah!!

dan terus jiwa muda itu kalah ..
adehh...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pocket
adeh..jiwa muda mmg mudah terbakar~

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

aku tidur dan bermimpi bahawa hidup ini indah sekali..apabila aku bangun barulah aku sedar bahawa hidup ini adalah satu tanggungjawab..

hanaahmad said... [Reply to comment]

aku selalu bersyukur sebab tidak dilahirkan dalam keluarga yang mewah. sebabnya aku belajar merasai cara hidup sederhana dan aku beruntung bila dapat membeli segala yang aku nak menggunakan duit sendiri. biarkan saja orang-orang mewah dengan cara hidup mereka. bersederhana seadanya itu lebih bagus.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
satu t/jwb yg cukup berat~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
bersederhana..sesungguhnya itu lebih menenangkan jiwa,syukur seadanya..
ya, biarkan mereka yg mewah dengan cara mereka..& kita dengan cara kita~ =)

Tukang Karut said... [Reply to comment]

owh... aku terasa dah tua...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
mmg da tua pun kita.sob*

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

jangan terlalu enjoyyy..;)

muda di dunia hanya sementara ja kan....

Fyqa said... [Reply to comment]

enjoy. tpi ada smpadannye jugak.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
ya..muda di dunia x lama~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Fyqa
harus ada sempadannya~ =)

Waqheh said... [Reply to comment]

gua dari kecik tak dpt mcm rakan sebaya gua dapat. bapak gua org susah..gua marahkan bapak sbb xleh bg anak mahukan. tapi hari ni bila gua ada anak baru gua phm kenapa bapak gua tak bagi apa gua nak dulu..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
samalah..guwa mcm memberontak aje..tp org tua..mereka sanggup berkorban apa saja utk membahagiakan kita~ =) guwa sgt insaf~

Abg Stalker said... [Reply to comment]

abg ikut mud.mewah ke x,apa yg ada itu je la yg abg guna klu perlu je r.kdg2 niat hti ni mcm2 abg nk cuba,x kesah brp kos dia.tp bila fkr2 blk,membazir tu amalan setan. :)berjoli joli jgk,tp berhati2.

Hanie_Dew said... [Reply to comment]

ukur baju di badan sendiri. rezeki diraih bukan untuk dinikmati sendiri. jadi berpada pada dalam semua perkara. kan.

L said... [Reply to comment]

enjoy tapi ada batasnya.... jgn semua nk cuba.. nt merana disana..

jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/aku-sayang-parent-aku-korang.html

Ct Aja said... [Reply to comment]

wah menarik kata2 tuu.. terfikir sejenak...

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

nice entry kak..
mmberi peringatan kepada sy huhuhu..

Ms Syakira said... [Reply to comment]

tak tau lak awak penah jadi hantu fesyen..ni zaman bile sal?saya dah wujud dgn awk ke x.

Saiazuan said... [Reply to comment]

selagi kita masih bernafas, tak terlambat :)

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

yes!

agree ngn entry


le jadi ustazah pilihan

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Abg Stalker
kalo diikutkan jiwa muda..mmg sume mende pun nak cuba,kan..perlu sgt hati2~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie_Dew
yep.setuju!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@L
ya..jgn sampai merana di sana~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ct Aja
meh sama2 kita fikir~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
mekasih Has..peringatan bersama~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ms Syakira
zaman kije hong leong bank..hehe~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
omputeh kata..its never too late~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
ouh..mudah2an..;p

ghost writer said... [Reply to comment]

aku hampir sama macam tuh masa zaman aku kecik dulu.lahir dalam keluarga yang serba kekurangan sangat memberi kesan pada diri kita bila sudah punya kekuatan untuk memiliki apa yang kita hajati.

tapi tuh lar,pada akhirnya,ianya cuma nihil.kesannya takde.habis macam tuh jer.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
Iya, Ghost..tersangat memberi kesan..tp apa yg aku dpt tu..seronoknya sekejap cuma..syukur aku cpt tersedar~

H.J said... [Reply to comment]

betul2..lepaskan je apa yang terbuku tu kadang2

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@H.J
ya, kdg2 ia perlu dilepaskan~ =)

Lea Isnawi said... [Reply to comment]

betul tu, nak enjoy tu buleh
tp harus berpada2
jangan sampai langgar hukum ALlah dh

dwaty said... [Reply to comment]

samalah sal... saya pun terkadang lupa sejak dah pegang duit sendiri ni... nak enjoy jer... nak dapatkan semula apa yang dihajati... tp tu ar... keseronokkannya hanya sementara...

Rtp Farra Arisha said... [Reply to comment]

itulah nafsu. nafsu pabila berganjak dewasa..once you get it, you'll never regret about it..:) so, bersyukurlah dengan apa yang kita miliki sekarang sebelum terlambat..

Nelly The Strange said... [Reply to comment]

nelly suka kata2 yang telah dikongsikan tu ~
:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Lea Isnawi
iya..jgn sampai langgar hukum Allah,padah jwbnya~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
kita anggap tu pengajaran..at least kita boleh beringat,kan~ =)

eita said... [Reply to comment]

sebab kita tak pernah dapat apa yang kita nak tu pasal lah memberontak..aku pun sama....
sifat jeles tu tak pernah hilang dalam hidup aku,...

EZAN IDMA said... [Reply to comment]

Sama la
masa kecik dlu pon sush nak dpt apa yg nak
hehe bila dah besar
dah keje
guna duet sndiri je :)

pisau belati said... [Reply to comment]

Pembunuh Tanpa Bayang :

ikut ke mampuan diri.jangan terlalu ikutkan perasaan.dan tengok taraf diri sendiri sebelum terpengaruh dengan orang lain.

ABU said... [Reply to comment]

kan hidup dah berubah.. syukur dgn rezki yg diberi olehNya.. blh la beli apa yg kita nak kan kan kan..

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

yela kak..kita bukan org berada ckp tu dpt ckp ni dpt kan?

dulu ira ms bdk2 pon nk tu nk ni..tp xla dpt time tu gak..kena exam dpt no 1 br dpt hee...

xpe..nt dah keje blh guna duit sndri kan tp kena jimat2 juga..:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Rtp Farra Arisha
spt tajuk entry-ku..sebelum terlambat~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nelly The Strange
mekasih Nelly~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
tu la..kdg2 perlu kuatkan diri fight dengan rasa tu~hmm..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EZAN IDMA
bila da guna duet sendiri rasa puas hati,kan..cuma mcm aku ni,terikut sgt dengan kwn2..tp itu sume aku anggap sbg pengajaran~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@pisau belati
bak kata sorang temanku (GhostWriter),"kita bukan saja semakin dewasa,tapi kita juga diiringi oleh elemen lain dalam diri kita.antara kita mahu gunakan atau pun tidak.setiap satunya memperimbangkan unsur yang lain.kala kalah kita diimbangi oleh rasa ingin bangkit melawan."
hmm,mmg payah bila ia melibatkan pengaruh..perlu kuat dari dalam..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
ya, ia satu hijrah buat aku Abu.. syukur Alhamdulillah~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
Betul tu..kita bukan org berada yg nak apa sume dpt..
hmm,ni penangan da penah merasa dpt duet sendiri la yg jadi mcm ni..(--")
tp ni kira turning point utk akak..fresh start..=)

Papa Mifz said... [Reply to comment]

semoga kito semuo tergolong dlm mereka2 yg beriman...amin...

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

ajal kite pun tak taw bile..

tu la jgn bongkak sgt cakap..

ala lambat nak gi nak mati..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
tu la..dibuatnya Allah tarik nyawa tang2 tu gak..merana sudahnya~

emy zulaiha said... [Reply to comment]

thank you untuk peringatan bersama nie. apepun yg kite buat kat dunia nie, kene sentiase ingt kiamat and mati itu pasti :)

enjoy perlukan batasannye.

jom bace aku tetap aku kalau rajen bace ni sekali ye hari bermingle-mingle

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@emy zulaiha
sesama.kesimpulannya, perlu sentiasa muhasabah diri~ =)

Gen2Merah said... [Reply to comment]

betul tu kan... zaman muda ini lah sebenarnya banyak cabarannya.. Hati jiwa yang bergelora... tambah lagi dengan pengaruh kawan dan bsikan syaitan.. at last kita hanyut dengan dunia ..

Umur2 muda macam ni lah kita di uji dengan berbagai2 ujian.. Betapa pentingnya peranan ibu bapa dalam membantu hal ini..

p/s: izinkan saya copy ayat terakhir tu ya,,. cantik kata2 hikamhnya...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
setuju amat..betapa kuatnya pengaruh kawan dan bsikan syaitan..& betapa perlunya kita bangkit melawan~

oh,sila..sila..sy mmg suka simpan kata2 best buat renungan diri juga utk share dgn kwn2~ =)

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said... [Reply to comment]

suka dengan kata2 renungan bawah 2...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@∫êℳå ℋiℳå₩åℛï
=)

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

buat yang terbaik :-)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
iya..yg terbaek~ =)

teha said... [Reply to comment]

nk enjoy tu bole.. tp jgn pulak enjoy smpi xingt dunia :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
ia..jgn sampai lemas dgn dunia~

Ciara Hermy said... [Reply to comment]

kesilapan menjadikan kita lebih matang.. tapi lebih baik belajar dari kesilapan org lain dari kita sendiri yg merasai, so without mistake u'll never be who u are today..

hani said... [Reply to comment]

enjoy itu subjektif

ada orang duduk dalam library baca buku sejarah
dah cukup enjoy dah tu pada dia
hehe..

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

hai sal!

kat kota bharu lg?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ciara Hermy
yep..setuju..without mistake we'll never be who we are today..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hani
& di sini sy maksudkan enjoy spt apa yg sy alami~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
ahah..iye..masih mood cuti~ ;p

budak penjara said... [Reply to comment]

alhamdulillah seb baik kawan2 sy semua idup bersederhana je..itulah lebihnya kami membesar bersama di asrama penuh..sudah biasa di ajar dengan cara bersederhana..huhu

budak penjara said... [Reply to comment]

alhamdulillah seb baik kawan2 sy semua idup bersederhana je..itulah lebihnya kami membesar bersama di asrama penuh..sudah biasa di ajar dengan cara bersederhana..huhu

Nonie said... [Reply to comment]

zaman muda belia cmni la byk cabaran dan godaan nafsu.
yup..nonie turut sama hnyut utk ikut sgala mcam bnda baru kt dunia skrang...tp syukur,masih thu batasan...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
Alhamdulillah..bertuah Im dikelilingi kwn2 mcm tu..teruskan kerana itu yg sebaiknya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nonie
ya, asal saja tau batasannya..InsyaAllah, kita baik2 aja,kan~ =)

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

sy pn mcm tu..kecik2 dulu xdanya dpt mkn mhl2, pegi melancong sana sini..
hidup biarlah bersederhana..

Miss Volvo said... [Reply to comment]

hmm xpyh la ikut2kn orang lain.




eh i folo u :D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@visitme@FaTiN cOrNeR
bersederhana itu yg sebaiknya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Miss Volvo
byk unsur negative mempengaruhi..perlu kuat iman~

dhiera said... [Reply to comment]

enjoy, enjoy jugak~ tapi ada had ye.

J.Syazwana said... [Reply to comment]

betul2.
sederhana lebih baik.
hehe :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
ia..biar tau batas & hadnya~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@J.Syazwana
;)

princess said... [Reply to comment]

less is more . hidup dalam kesederhanaan lebih baik kan ? : )

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@princess
itu yg terbaik~ =)

Woofer Storm said... [Reply to comment]

hidup itu semua sekali,jadi gunaknya dgn sebaiknya sblm terlambat..

slmt malam^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
ya..spt tajuk entry..sebelum terlambat~ =)

Mrza said... [Reply to comment]

yg pnting akk masih muda kn? hehe.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
iya..tp takut pulak umo x panjang~ =/

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok suko kata-kata akhir tu...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
sy pun suko tok~ ^^

Puan Kutu said... [Reply to comment]

betul tu nak enjoy ada batasnya..aku tak pernah enjoy sgt dlm hidup.saat betul2 enjoy pun masa tiga tahun aku di uitm,lepas tu aku kawen tiada istilah enjoy lg..hidup aku penuh dengan istilah tanggungjawab dalam usia muda.eceh!hehe..