Thursday, June 16, 2011

+++ TiNgGaL kEnAnGaN...+++

Tetiba je teringat..teringat zaman kecik2 dulu .Penah aku tulis di sini. Bila da stat keje, aku jarang balik kg..kalo balik pun kojap ajo..( teruk kan ) tp skrg da lain..dah lama sgt x merasa cuti panjang sejak abes blaja tahun 2007 dulu..bila dok kg lama2, terasa betul kelainannya..zaman da berubah katakan..pembangunan sana sini..dengar kata kat belakang kg aku tu nanti nak buat skola..harus lepas ni hingar bingar jadinya..aku tgk sawah padi kat belakang uma pun da x byk yg menjadi..bebudak pun x byk yang main kejar2 kat halaman, kat padang..maunye x, harus berfacebooking..berinternet..

Kdg2 aku terfikir, ade lagi x deorang dok main permainan tradisional mcm kita dulu2..zero tarzan, guli roket, lastik getah, batu seremban, tikam guli, serak lidi, tarik pelepah pinang, ketinting, selipar kaki tiga, gusti lengan, galah panjang..mcm2 lagilah..mungkin main, tp lebih kepada permainan yang dianjurkan kat skola..( kalo ada la )..tp for sure feel dia x sama..sayang betul~ tinggal kenangan je la..


30 orang ong gedek gedek~:

Roza Ami Nanomiya said... [Reply to comment]

dah takder dah

walaupun mainan tu nampak ketinggalan zaman... feeling dia best!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Kapten : ye la kan..apa barang budak2 skrg nak men mainan mcm tu lagik..tp tu kenangan terbest masa kecik2 dolu ^^

dill said... [Reply to comment]

zaman kite kecik2 dulu mmg best.

polis sentri.
penggal kasut.
galah panjang.
pukul berapa datuk harimau.
nenek nenek si bongkok 3.
konda kondi
main getah.
mcm2 lagi.

rindunye!

dill.

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

ada2, tapi sikit sangat..
yang tinggal kat pedalaman je kot..

taliff said... [Reply to comment]

alamak terkenag pulak zaman-zaman tengah riang ria kanak-kanak ribena dulu...seronok terkejar kiri-kanan...seronok!!! tapi tinggal kenangan~~~ :(

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Dill : Sgt rindu!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Iema : Ye la kan, kat pedalaman mungkin masih ade~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Taliff : kita dulu mmg x boleh dok diam kan..mesti nak kene ke hulu ke hilir..mmg seronok! ;p

Nasriq said... [Reply to comment]

ni juara galah panjang nak komen ni... huhu.... dak2 sekarang main game jea... duk depan tv... depan ps...

ibnubaba_04 said... [Reply to comment]

rasenya kenangan la bnda yg paling manis sekali kan kak..yg pahit pon..klu dh nama kenangan, mesti jadi manis

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Nasriq : ewah, juara galah panjang ke ko..hehe..Tu la pasal..game bebudak moden~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Ibnubaba_04 : Ye, kenangan mmg manis utk dikenang..yg pahit tu boley dijadikan pengajaran ^^

KUREKURE COMEL said... [Reply to comment]

perhhhh...lepas main...terus terjun dlm sungai...mmg syok habis....


zaman skrg tak best kan....huhuhu...

ghost writer said... [Reply to comment]

apakata syorkan untuk masukkan dalam kurikulum sekolah permainan tradisional tuh..kan elok macam tuh.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Kurekure Comel : haha, part terjun sungai mmg syok abes! ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Ghost : a'ah..patut disyorkan tu..supaya x hilang mcm tu je kn.. ^^

fyna said... [Reply to comment]

huhu.
klu mcm tue,fyna pown teringat zmn dulu2.
dgn degil.nakal.
adoooo.



jom singgah n follow belog fyna.
http://inibelogfyna.blogspot.com/
:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Fyna : =)

ABU said... [Reply to comment]

aku rasa mcm nak balik kmpung skung..arghh!

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

aku pun macam kau jugakk..
kdg terpikir gakk..
dulu main gasing..
main layang2..
tapi skrg mcm tak dah..
grrrr..
rindu woooo

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Abu : haha.. ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Far8 : Rindu gile kan~

liyana said... [Reply to comment]

lompat tali..
tali gtah tu..
huhu..hmm..feel x smekn..
sbb kite pn dh bsr..huhu

Mr iz said... [Reply to comment]

kemajuan seiring dengan zaman kot... permainan dulu permainan sihat... pasal banyak juga menggunakan tenaga dan banyak juga mengeluarkan peluh.... tapi sekarang... he he he he banyak juga ..... banyak guna otak dan jari je kot...he he he he.... kenangan itu akan abadi bersama kehidupan.... tak gitu...he he he he

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Liyana : feel kita main masa bebudak dulu dgn bebudak skang men jauh beza..kita dolu meriah sesangat ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Mr Iz : Betul tu Mr Iz..kemajuan seiring dgn zaman ^^ kenangan tu akan abadi..nnt boley cerita n tunjuk gamba kat anak cucu mcmne pemainan atuk neneknye dulu2.. ;p

Fyqa said... [Reply to comment]

aku pon dh xnmpak lgi bbudak skng main p'mainan cmtu lgi. skng smua ngadap dpn pc je . hmm ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Fyqa : Iye la..deorang da selesa dgn kecanggihan teknologi..mana mau pandang lagi da permainan tu sume.. ~hmm

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

zaman kita adalah yang terbaek sekali....awal 80 an sehingga awal 90 an

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Suhami Ahmad :-
Betul tu tok..zaman kita zaman terbaek! ^^