Sunday, June 5, 2011

+++ UmA sEwA +++

Selepas abes blaja..aku nekad mencari pekerjaan di KL..spt graduan2 lain, rasa risau menjadi penganggur terhormat menghantui fikiran..Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan..sebulan selepas grad, aku ditawarkan pekerjaan sbg executive customer relationship di salah sebuah bank di tgh kota KL..

Allah juga permudahkan urusan aku dari segi tempat penginapan..kebetulan beberapa org kwn juga mendpt pekerjaan di KL, kami bercadang tinggal bersama..uma sewa pertama di KL, Wangsa Maju Seksyen 2...tiada masalah dgn housemate..tp memandangkan aku keje shift..agak bahaya dari stesen lrt ke uma sewa lewat mlm..aku terpaksa berjalan 10-15 minit melalui kwsn perumahan cina yg agak berisiko selepas jam 11 mlm..

Kebetulan kwn office menawarkan aku menyewa bersama..aku membuat keputusan utk berpindah..maka aku ke Setiawangsa..x lama di situ..susah pula aku mau ke stesen LRT..terpaksa menunggu bas dlm 20-30 minit setiap hari..sgt membuang masa..waktu itu belum punya kereta..pengangkutan utama seharusnya LRT..

Kebetulan ada seorang lagi teman office menawarkan aku tinggal bersama..( Wangsa Maju Seksyen 1 ) katanya teman sebilik mau keluar..bagai org mengantuk disorongkan bantal..lagi sekali aku pindah..Tim,serumah dengannya bermaksud kami satu office..satu rumah satu bilik, sama uia, sama course..siapa sangka..

Tim sempoi..aku senang menyewa dgnnya..tp sampai masa..Tim keluar juga..berubah title..Puan Tim..aku decide x amek kwn sebilik lagi..mahal sedikit tidak mengapa..lebih selesa sendiri..tp kwn rumah silih berganti..mcm2 ragam..mcm2 karenah..yg terbaru betul2 buat kepala aku pusing..betul2 menguji kesabaran..kalau ikutkan hati, mau aja aku pindah keluar..tp bila memikirkan aku sudah selesa di sini..aku sabarkan aja..

Bukan senang nak cari rumah yg ok harganya, elok terletak berhadapan dgn lrt..mau ke jj jalan kaki 5 minit aja..jiran tetangga baik bertegur sapa..tiba bulan puasa bazar ramadhan berderet panjang dari jj ke hujung ikan bakar corner sana..ibaratnya kalo aku nak beli dari atas blok pun ok ape..turunkan baldi," Bang, bg sy apam balik 2" pastu tarik baldi naik atas..hahah

Dari segi blok pula..rumah flat biasala x berkaler..nampak usang aja..tp flat tu boleh dikatakan agak bersih..xde sampah merata ( sikit2 tu biasa ), xde bau hancing di kaki tangga..ampaian seluas2nya ( x perlu tunggu giliran sidai baju mcm pengalaman kwn aku di kebanyakn rumah sewa lainnya, atau rela ke dobi semata2 ), parking mmg langsung xde masalah..sentiasa ada..x perlu berhadapan dgn double parking mcm yg aku lihat di kebanyakan tempat lain..lagipun susahnya bila fikir mau angkut tv, peti & mende alah lain sume kalo pindah..kesimpulannya aku dah selesa di sana..bila sampai masa aku betul2 xde pilihan lain, aku akan melangkah keluar dari rumah ini pastinya..bertahan Sal!

13 orang ong gedek gedek~:

AmBo said... [Reply to comment]

sabar..sabar..sabar..huhuhuu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ya..bersabar! ^^

Nasriq said... [Reply to comment]

ooo... dekat jea dengan rumah aku... aku dekat taman melati... hoho...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Nasriq : Oh, mmg dekat sgt tu ^^

Republic Aku said... [Reply to comment]

cuma seteruk mana pun jangan terjun yer...keh3!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Republic Aku : itu kalo aku bertukar jadi catwoman bolehla..haha

taliff said... [Reply to comment]

Sabar Sabar Sabar....adat menyewa ngn orang lain...sabar bebanyak~~

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

bese la manusia mmg macam2 ragam..
sabar jela :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Taliff : tu la..adat menyewa dgn org kan..kene byk bersabar~

Iema : Kita x mampu nak puaskan hati sume org kan..lain org lain ragamnya~

ABU said... [Reply to comment]

nampaknya nasib kita sama..mncari kerja di tempat orng..:D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Abu : Nak cuba nasib di tempat org..berdikari =)

dill said... [Reply to comment]

senang saye nak melepak. hihi

dill.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Dill : Hehe..senang jugak sy nak ke rumah cik Dill ;p