Monday, October 3, 2011

+++ ReZeKi +++

Aku ada satu perangai yg kalo org tau mungkin akan anggap aku ni ntah hape2..tp ado aku kesah~Lam menyelusuri perjalanan hidup aku, ada beberapa saat yg aku akan capture..setiap stage start drpd SPM sampai aku keje..*

Risau tu perkara normal kan..cuma perlu diseimbangkan..tidak terlalu melampau~

Waktu nak amek UPSR & PMR, aku x rasa aku cukup risau..risau sekadar tindak balas normal utk amek ujian besar..tp bermula dengan SPM, keadaan mula berubah..SPM tu ibarat penentu masa depan..dekat u mana ko akan lanjutkan pelajaran..penentu ke mana arah tuju ko kemudian..saat pertama yg aku capture..lepas exam, aku di pondok menunggu masa utk pulang..aku renung jauh ke padang..masa tu angin sepoi2 bahasa..kereta lalu lalang di jalanan..aku rasa x keruan..aku sedar aku x cukup pandai mcm kebanyakan..tp xdela sampai cukup2 makan..yg aku tau aku akan usahakan sampai satu tahap aku da x boley cuba lagi..risau betul aku x dpt nak masuk u mcm kwn2..Tp syukur Alhamdulillah..aku dpt jejakkan kaki ke uni idaman..UIA~

Dituruti dengan kerisauan aku untuk mencari sesuap nasi..mencari rezeki..ya, pointer aku tidak sebagus kwn2 yg lain..aku berasa sgt rendah diri..saat kedua yg aku capture..di waktu dinihari aku bangun study..aku renung kipas & suasana bilik yg sunyi sepi..lihat kwn2 nyenyak tidur dibuai mimpi..risaunya..boleh ke aku dpt keje yg bagus lepas ni..~ tp tiada siapa dpt menyangka apa yg bakal kita perolehi..1st interview:tiada keyakinan..tergagap2..tersekat2..terdiam kelu x terkata pun ada, aku x rasa aku akan dpt..masa tu aku mmg blame diri..tp siapa sangka, aku diterima..dengan jawatan yg agak bagus & gaji yg agak lumayan utk fresh grad waktu itu..semestinya aku senang hati~

Tp tiap kalipun mak ayah akan bising..mereka nak sgt aku jadi seorang pendidik..& terus terang aku sememangnya degil..saat ketiga yg aku capture..dalam kereta pulang ke kg waktu cuti semester..abah berceramah tentang kerja..x suka aku kerja swasta yg jadualnya x tentu masa..aku dengar n renung aja ke luar cermin kereta..maaf ma, maaf abah..bagilah org masa..~

Berbekalkan pengalaman 2 tahun stgh di syarikat pertama, aku membuat keputusan utk bergerak ke tahap yg lebih tinggi..pergi interview situ interview sini..pertimbangkan baik buruk tawaran yg diterima..soal masa depan..mmg sakit kepala..bila saat aku berhenti seketika, dtg tawaran dari Shell Oil..ya, semestinya aku terima..

Genap stgh tahun di Shell tiba2 aku dpt twrn KPLI..perlu buat keputusan antara kekal di sini & menunaikan harapan kedua mak ayah aku utk jadi cikgu..~ argh..memang agak tensi..

Akhirnya aku buat keputusan utk berhenti..bila aku fikirkan jauh ke depan..itu keputusan yg terbaik..lagipun aku rasa sgt x tenang hati..abah pernah ckp dia kecewa dengan aku sbb xnak bg peluang kat diri utk cuba jadi seperti apa yg mereka hajati..ramai kwn persoalkan keputusan itu..tp aku lebih tau apa yg terbaik utk masa depan aku..namun aku rasa amat bertuah diberi kesempatan untuk menjadi sebahagian daripada mereka walau hanya utk seketika~ pengalaman yg pasti tidak akan aku lupakan sampai bila2..~

Pejam celik pejam celik..lagi seminggu aku akan habis praktikal..bulan 11 habis belajar..kalo xde apa2 halangan bulan 1 posting..ke mana aku akan dihantar..aku berserah saja..Sememangnya aku rasa serasi dengan bidang ini..cabaran & dugaan ada di mana2..tp hati aku lebih tenang, itu yg pasti~ =)

Mungkin nampak mudah perjalanan hidup aku dari mata kasar..tp utk sampai ke saat skrg ni...peritnyahai..mcm2 aku lalui..~

Skrg ni ibarat aku berhenti seketika di perhentian ke-27..masih jauh perjalanan...andai dipanjangkn umo~..bersiap sedia utk redah ntah bagaimana rupa halangan & rintangan di hadapan~

dan aku sematkan dalam diri kata2 ini~

"Janganlah engkau cemas tentang rezekimu, kerana pencariannnya kepadamu lebih kuat daripada engkau mencarinya"..

Allah itu maha mengetahui..yg penting dalam pencarian itu jgn sesekali kita lupakan DIA..pasti DIA juga tidak akan lupakan kita~ ^^

~Tarik nafas panjang2.....dan teruskan perjalanan.......>>>

92 orang ong gedek gedek~:

dill said... [Reply to comment]

ya, perjalanan masih jauh.

jangan lupa berhenti di mana2 pondok rehat berdekatan ^^

dill.

Mrza said... [Reply to comment]

ne taw prhentian akak pasni akak kawen plak. hehe.

Tukang Karut said... [Reply to comment]

lahir tahun 1984? sama la kita... hoho...

khaifaiz said... [Reply to comment]

terus terusan melangkah sehingga tiba masanya... Itu pasti

Waqheh said... [Reply to comment]

berhenti makan
berhenti 'buang'
berhenti tido
berhenti selamanya....

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

betol3...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
berhenti di r&r pun boley,kan~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
InsyaAllah..doa2kan~ =)
hmm,agak2nya perhentian ke-berapa ya~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
Iye..akhirnya aku reveal umo..tp aku mmg da agak ko pun lahir tahun 1984~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
Ya..itu pasti!~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
~berhenti selamanya~..gementar rasanya...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
upin ipin singgah ke ni~ ;p

Tukang Karut said... [Reply to comment]

hohohohoho... dah tua dah....

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
sape tua? sape tua? ahaha =p
mana ade tua..awet muda maa~

Tukang Karut said... [Reply to comment]

hoho... ko la tua.... aku muda lagi lagi...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
amboi2..perasannya dia..~ =p

budakijaupendek said... [Reply to comment]

yang penting jgn berhenti berjalan.
biasalah, parents saya pun bising suruh dapatkan kerja kerajaan. huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budakijaupendek
jaminan masa akan dtg~

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

org selalu gune "rezeki ada mane2, tapi kitelah kne usaha gak"

zati embong said... [Reply to comment]

Apa yg jat jd skrg,semuany pilihan ayh jat.mungkin dia lebih thu yg terbaik utk anak dia.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
iye..rezeki ada di mana2..tp kita perlu usaha..tawakkal & doa..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zati embong
Sal pun..hingga nak amek course ape kat uni pun abah yg tentukan..~

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

wah,, jauh gak pjlnn hdup akk hehehe..
truskan brusaha dlm bidg y akk ceburi hehehehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
jauh perjalanan bertambah pengalaman..~ ^^

Bigdaddyz said... [Reply to comment]

Orang tua kita kadang2 tidak faham dgn apa yg kita mahu .Bukan menidakkan mereka tetapi kita perlu fikir apa yg kita mahu dan suka lakukan jika kita turuti juga apa yg dihajati oleh org tua kita tetapi akhirnya memakan diri ...siapa yang harus kita persalahkan?

Hari ini mereka kecewa tetapi insyaallah masa yg akan mengubati rasa kecewa mereka BILA...anaknya berjaya dan bahagia dgn pilihan yang dia buat...itu yg paling penting sekali!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bigdaddyz
ntahla daddy..dari dulu apa2 pun abah sy yg tentukan..sy ngikut aja..& bila part keje ni..memula sy memberontak..tp lama2 pintu hati sy sendiri terbuka utk mencuba~ Alhamdulillah sy boleh teruskan..sy happy..mereka juga happy..~

tp setuju dengan daddy.."jika kita turuti juga apa yg dihajati oleh org tua kita tetapi akhirnya memakan diri ..."

hmm..cukup bahaya sekali~

eita said... [Reply to comment]

jauh perjalanan luas pandangan...tapi sekali sekala kena toleh jugak kat belakang.....

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
Ya..itu pasti~

Mr iz said... [Reply to comment]

teruskan saha tanpa lupa padanya ye... lupa pada saya tak pe no halnya...he he he he... jadi yang terbaik antara yang terbaik...he he he

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

salam buat ~SaL IjOu~..
ada baiknya jika mengikuti kemahuan org tua..barangkali keberkatan ada menanti..ada org pening dgn banyaknya pilihan, ada pula yg langsung tidak punya pilihan..saya melihat susuk seorang yg berkeyakinan dalam diri SaL IjOu..err..bdasarkan gambar.. saya doakan semoga bidang keguruan menjanjikan kemanisan..dan guru selalunya sesuai utk seorang gadis/wanita..insyAllah..

alamak ! komen terpanjang hahaha..

hanaahmad said... [Reply to comment]

aku adalah orang yang dipaksa menjadi pendidik disebabkan lahir dalam golongan ini namun aku keras kepala. kau berjaya mengatasinya. dan aku tak daya untuk lakukannya. rezeki itu di mana-mana. boleh jadi ini rezeki kau. teruskan sahaja. pendidik itu adalah profesi yang mulia. :)

Saiazuan said... [Reply to comment]

kalau di chapterkan hidup kita, msti bru nak msk chapter 2 kan.. :D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mr iz
Baek..sy akan cuba sehabis daya!~ Tq Ijat!~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
Sy suka komen panjang~ ^^
Iye..sy rasa idup sy sblm ni byk aje halangan..rasa x tenang..InsyaAllah ada keberkatan menanti di dlm bidang ini..terima kasih..keyakinan itu dtg dengan pengalaman..yg akhirnya membentuk siapa diri sy skrg~ =)
Iya, dengan izin Allah..semoga bidang keguruan menjanjikan kemanisan..terima kasih lagi sekali~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
aku juga keras kepala pada mulanya..aku memberontak sehabisnya..tp bila saat aku mencuba..aku jatuh suka pula~=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
Iye..masih di awalan~ ^^

Ct Aja said... [Reply to comment]

saya pon nak amek KPLI tapi takde rezeki, awak beruntung sgt sbb terpilih....

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ct Aja
Alhamdulillah..tu pun 3 kali percubaan baru dpt~

Bro ahmad said... [Reply to comment]

orang tua kadang2 tak mengerti pilihan anak dia..mungkin dia rasa pilihan dia paling tepat..tapi ada jugak dengar kalau patuh pada orang tua hidup berkat..entah la.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bro ahmad
Betul tu..kdg2 mende mcm ni sgt complicated~ (--")

Syazwan Che Deraman said... [Reply to comment]

bakal cikgu la ni?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Syazwan Che Deraman
Iye..teacher Sal to be~ =)

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

nantie gua suh kem.pelajaran antar hang yang dekat2 ye.. :D nantie jgn lupa update kat mane diorng campak hang tau.

mr.syazwan said... [Reply to comment]

jauh perjalanan luas pemandangan

masih jelas

=_=

ekabukanmakcikkau. said... [Reply to comment]

aku dah cakap kat mak aku nak jadi engineer . mak aku sengih. aku agak mak aku kasi je hahaha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syahirooAhmad
ahaha..baiklah..mintak2 xdela jauh mane dicampaknye eden nnt~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@mr.syazwan
Iye..masih jelas~ >.<

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ekabukanmakcikkau.
kalo cenggitu kasi le tu..kalo x, harus kamu da dpt ceramah free~ ;p

Titisan Hujan said... [Reply to comment]

akak ipg mn??


bestnye dh nk grad

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

mencari dan terus mencari perjalanan itu hingga kita temui...

n xlupa kepada Allah..rezeki ada di mana2 saja kan...;)

Zul Fattah said... [Reply to comment]

jadi cikgu pun best ape? dpat mendidik anak bangsa..

bloghok said... [Reply to comment]

akak dh kawen lum?klu lum nk pi mintak ni..kahkahkahkah

Izzaty Ishak said... [Reply to comment]

Bukan senang untuk berjaya tapi bukan mustahil. Zaty pon sedang berusaha. Hope for the best. Doakan akak yang terbaik juga ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Titisan Hujan
ipba(inst. perguruan bahasa antarabangsa)~
erk,x ley nak rasa best selagi x final exam..huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
iye..rezeki ada di mana2..asal saja kita usaha, tawakkal n doa~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
iye..mmg best rupanya jd cikgu ni~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@bloghok
xde sape nak..mcmne nak kawen.akak tunggu ni..ahaha!~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Izzaty Ishak
yup..all the best utk kita!~ ^^

Iwanski said... [Reply to comment]

rezeki tidak pernah putus...

izzad b* said... [Reply to comment]

gogogo!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Iwanski
=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@izzad b*
aja aja fightin!~ ^^

dhiera said... [Reply to comment]

kne panggil akak la.. tua 3 thn dr saya. he

perjalanan hidup setiap orang berbeza-beza. yang penting redah dan redha~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
Kat dunia blog ni x kisah ngat nak panggil ape~mana2 yg Dhiera rasa selesa ya~ ^^
Perbezaan itu yg menjadikan ianya menarik & seronok dikongsi utk renungan bersama~ =)

teha said... [Reply to comment]

betol2.. btw , rezeki tu kan die tgn tuhan.. DIA lebih mengetahui :)

Lea Isnawi said... [Reply to comment]

oh bakal cikgu rupanya...

selamat hari guru sedunia! =)

dwaty said... [Reply to comment]

samala... aku pun rasa perjalannan masih jauh... walau pun dah dapat keja yang ok... tapi aku rasa masih banyak yang kena belajar dan belayar...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
Iye..hanya DIA yg mengetahui segala~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
masih sgt jauh~
tempoh pembelajaran pastinya seumur hidup kita~ =)

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok suko entry ni...atok pun dah banyak kali jatuh bangun sbeelum sampai ke tahap ni...dan insyaAllah atok akan cuba meningkatkan lg diri masa depan

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
Mekasih tok~ ^^
InsyaAllah..sama2 kita terus tingkatkan diri~ =)

budak penjara said... [Reply to comment]

klu ckp sal rzki mmg panjang la kak..dlu org sllu kata,klu spm x elok2,xleh jd jutawan contohnya..x ugak..semua bergantung pada rzki kn..yg penting bljar kena iklas..huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
iye..betul tu..bergantung pada usaha & rezeki..~ =)

ABU said... [Reply to comment]

aku pun nak jadi pendidik jugk..tp tak de rezki..apa blh buat..huhuhu..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
Mungkin yg skrg ini yg terbaik buat ko,Abu~ =)

Zul Fattah said... [Reply to comment]

yup.. itulah.. x knal maka tak cinta kan? kadang kala, Allah bagi benda yg kita tidak suka.. tp kita x boleh menolaknya.. kerana mungkin ada kebahagian disebalik perkara tersebut...
hehe..

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

rezeki tu ada di mna2 bukan..
tggl kita je yg cari.. hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
sgt bersetuju.& sy sgt bersyukur~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
mencari tanpa putus harap pada rahmat Tuhan~ =)

Abg Stalker said... [Reply to comment]

bole x nk ulg semula hdp ni?pas upsr nk masuk mrsm.pastu xnk kne buang lg dr mrsm sbb fly 3x kantoi.lpstu x nk tkr2 skola.lps spm x mo bljr kt cni,nk prg apply JPA blk minx biasiswa dan bt betul2 interview JPA supaya dpt g oversea.xmo couple byk2,pas hbs stdy nk trus kwin,couple dgn isteri je.

ghost writer said... [Reply to comment]

jangan risau,Sal.disebabkan pengalaman kerja pertama di Shell,maka lebih kilometer untuk perjalanan yang akan ditempuh nanti..

pengalaman pertama adalah pemangkin kepada pengalaman sterusnya.

mungkin juga berkat doa orang tua,Sal.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Abg Stalker
xmo sedey2 ye Afiq..Sal percaya Afiq tabah orgnya~ apa yg Afiq lalui dulu pasti buat Afiq lebih hargai apa yg bakal Afiq perolehi nnt~ Sal doakan yg terbaik ya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
Siyes aku suka ayat ini :
" disebabkan pengalaman kerja pertama di Shell,maka lebih kilometer untuk perjalanan yang akan ditempuh nanti.."
dipetik sedikit dr iklan kan ;p

iye..aku pun rasa begitu..berkat doa mereka~ x pernah aku rasa setenang ini walo ujian dtg bertubi2~

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

ayah iema pun sebuk suruh jadi cikgu..

xpe kak sal kena jadi cikgu baek nanti dapat byk hadiah time hari guru.....

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

ayah iema pun sebuk suruh jadi cikgu..

xpe kak sal kena jadi cikgu baek nanti dapat byk hadiah time hari guru.....

Qaseh dalia adelia said... [Reply to comment]

setiap perjalanan di uji dengan ujian , jangan putus asa .. perancangan Allah sangat hebat

Bella Bell said... [Reply to comment]

err.. amik KPLI? kat IPG mana tu sis?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ïêmå å¢klê§
akak mau jadi cikgu garang!~ ahaha ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Qaseh dalia adelia
xkan penah putus asa!~ =)

SnoW whiTe said... [Reply to comment]

gudluck sal!

perjlnan tu takkan tamat! be positive. same with me, tak tau sampai tahap mana saya harus terus blajar n blajar.. demi students dan anak bangsa. tapi our beloved prophet kan dah pesan utk tuntut ilmu hingga ke liang lahad.

never stop learning. sometimes, we are meant for teaching, but after a while, it's the process of learning that counts in life.

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

posting Labuan la best! o yeah!! :-)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
kalo ditakdirkan ke sana..aku on aje~ ;p