Wednesday, October 12, 2011

+++ ReSpEcT & kAgUm SaMa MeReKa +++

Selalunya kalo kita ke tempat baru..kenela pandai2 bawa diri kan..mmg x ley nak lari dari 1st impression mata2 yg memandang atau kita sendiri yg bg impression dekat org..masih aku igt hari pertama jejakkan kaki di Shell..HR di sini ada 3 bahagian ( system, local & expat )..aku diperkenalkan pada setiap team..& bila aku diperkenalkan dengan seorang staff ni..dia duduk santai.. staff yg mengiringi aku memulakan bicara,
"Hey xxxx, this is our new staff..Sal"
"Sal..this is xxxx"

Biasa kalo mcm ni mestila kita pandang org tu & at least senyum kan..tp dia, muka aku langsung x dipandang,sebaliknya dipandangnya pula org yg memperkenalkan aku itu..(--") aku senyum tawar~ terdetik dlm hati.."mak aih, kereknyehai mamat neh"..selepas berlalu pergi aku pandang sekilas & bertekad dlm hati,"hmm,aku nak cuba kenal mamat neh..apa yg buatkan dia jd mcm tu sekali"

Dengar cerita dia mmg kurang bergaul dengan org..agak sarcastic & tempat duduknya di penjuru dunia..& selalunya bila kerja, dia akan duduk amat rendah hingga x nampak kepala dlm die punya cubicle~

Peluang tiba bila rupanya dia salah seorang SME (subject matter expert specialized utk Pay & Time)..dekat HR ada 4 org SME yg mmg aku tabik spring sumenye.. 1)Pay & time 2) Authorization 3)Organization management 4)HR Online. Apa2 kes yg xde penyelesaian perlu di-escalate pada mereka utk further checking.tp x bley nak suke suki je tanya, kalo rasa nak kene tengking boleyla cuba..mmg cuak kalo nak bertanya pada mereka sbb perlu follow format disertakan dengan analisis kes betul2 punya~

Aku sebutkan peluang tiba sbb rupanya dia merupakan trainer yg akan train new staff utk 'pay & time'..& memandangkan masa tu cuma ada 2 org new staff, aku n lagi sorang budak pompuan..maka sessi training lebih fokus..tp siyes dia mmg scary..sgt serius & suka mengajukan soalan complicated, & xkan berganjak ke topik seterusnya kalo kami x memberi sebarang jpwn..mmg kecut perut dibuatnya~

Tapi suatu hari, ada peristiwa yang menyebabkan jurang itu tidak lagi jauh ketara..& start drpd hari tu aku mula rapat & berpeluang mengenali sebahagian lagi diri dia yg agak caring, concern & kelaka..Segan bila dia ajak lunch sesama sbb selalunya dia yg akan belanja..tp aku sgt respect sbb dia sgt profesional..byk bg aku advice & support sepanjang aku nak stabilkan diri di sana~kalaula dia blom kawen harus aku terjatuh suka..haha~

Oh, lupa..aku ada tanyakan dia..kenapa hari mula2 aku jejakkan kaki di shell, dia berlagak sedemikian rupa..jwpn dia; "haa..psychology tu..lagipun sy mmg suka org pikir pelik pasal sy"..& mengapa dia lebih suka memencilkan diri..itu lebih kepada kesan politik kerja..

~hmm, mcm2 kan..tp itu yg mewarnakan hidup kita~

Byk yg aku kagumkan dengan mereka..dengan budaya kerja di sana (tolak part isu dalaman pastinya)..apa yg pasti semangat kwn support kwn kat sana sgt luar biasa..x kisah la ko melayu, cina, india, arab, thai..deorang akan support ko kow2 punya..yg nak jatuhkan ko pun ada..tp tu cuma sekerat dua..anggap deorang mcm tempias je..janji kita buat keje kita..~

Nota kaki : tgk slip gaji staff2 Shell dlm & luar negara mmg boley buat aku terbeliak biji mata..~



89 orang ong gedek gedek~:

dill said... [Reply to comment]

setiap daripada kita adalah unik.
dan keunikan itu buat kita istimewa :)

dill.

Tukang Karut said... [Reply to comment]

jangan lupa tengok juga binus diorang yea... mungkin terjojol bijik mata cik sal nanti...

budakijaupendek said... [Reply to comment]

yg penting ialah kerja mahu ikhlas. ^^

taliff said... [Reply to comment]

hahaha, yap....saya pernah kerja dalam industri Oil&Gas, mmg best dan professional.

Best..

Work with professional not personal.

Gud Luck

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

oit oit. cepat jadi cikgu wey..

zati embong said... [Reply to comment]

best sbnrnya dpt kawan + cedok ilmu dr org yg expert2 ni.

khaifaiz said... [Reply to comment]

kalu cik sal terbeliak biji mata... aku mesti jatuh terus mata ni bila tgk slip gaji dorang

Mrza said... [Reply to comment]

klu die singel cmne plak kak. hehe.

ghost writer said... [Reply to comment]

ada yang cakap seseorang yang begitu bagus tidak akan lama dengan kita.kita bagi pulak pada keadaan.suatu keadaan yang kita anggap suatu yang sangat bagus dan mengasyikkan selalu takkan kekal untuk kita nikmati.

Saiazuan said... [Reply to comment]

hmm susah klu kurang brgaul ni.. tkt kurang expose dgn luar nanti..

Waqheh said... [Reply to comment]

kenapa ramai wanita suka katak, bekas bntuk katak, kartun pe bagai ala katak. tapi secara realiti wanita amat takut katak..geli kata mereka...

Ct Aja said... [Reply to comment]

dalam dunia ni ade bermacam2 karakter manusia kan.... yang baik kita ikuti, yg tak baik kita jauihi... yang penting kerja kita settle...hihihhii

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

ouh...nice ny tmpt kerja..hoho...

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

adei dah kawen ka? malapaih...huhu

budak penjara said... [Reply to comment]

shell smpai skang x bg lagi kad bonus link sy..demm..haha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
kita istimewa dgn cara kita~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
mmg da terjojol pun..haha!~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budakijaupendek
yah..hati musti mau ikhlas~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@taliff
ya..sgt profesional..kalo yg super senior tu mmg hebat betul..kagum!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syahirooAhmad
on the way..on the way~ hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zati embong
sgt best!~ ^^ tp lam masa yg sama rasa sgt rendah diri~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
alamak..cepat2 kutip semula kalo jatuh ye~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
kalo die single..suke dlm diam je la kot..haha..org hebat tu..akak ni sapela~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
aku setuju sama kamu, Ghost..ia x kekal utk kita nikmati..pasti satu masa ia akan berlalu pergi..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
tp ini special case~ ^^..dia mmg da golongan expert..da ramai kenalan..cuma kerana sbb2 tertentu dia limitkan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
katak bila di-transform ke 'kero keroppi'..comel amat..tp kalo yg hidup tu..mmg geli..hehe~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ct Aja
betik!~ setuju tu~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
mekasih..hoho~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
tu la pasal..melepaih la sy tok..
sob*

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
Alamak, Im apply dekat mana tu..akak apply dekat wangsa maju on the spot dpt~ ;p

Siti Arfah said... [Reply to comment]

Untunglah,, ade kwn support kwn kt tmpt keje,, mst keje pn hepy je. :). Terbaikk lah !^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Siti Arfah
ada happy..ada tensi~ tp mmg best berpengalaman kije ngn mereka sume~ ^^

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

mesti hot stuff ramai

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

wahhh..
gji masyuk erk???
untung2 heheheh

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
ahah..sgt ramai!~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
masyuuk..tp xde life~ (--")

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

salam..
biasa saya dengar, org yg baru mengenali saya akan anggap saya pelik sikit...errr..banyak kot hihihi.. saya tak kisah tentang tanggapan org lain [yg baru kenal] ttg saya.. ramai yg dulu gayat atau spt tak suka pada saya akhirnya..mengakui saya sahabat mereka..

dalam kerja saya agak tenang dan bersahaja..yg penting bagi saya..kerja beres dan tip top.. ceria adalah prinsip saya.. jujurnya, saya dikenali sbg 'budak nakal' di tempat kerja..sikap merapu saya susah diubah..dan sikap itu kekal walaupun saat saya berdepan dgn masalah atau runsing.. saya tidak benarkan org mengesan gelodak hati saya..dan saya baik[yg ni tipu !!] hahahaha..

Bro ahmad said... [Reply to comment]

sangat meriah huuuu tempate kerja bro depatment punya la besar yang kerja 3 orang je hmmm serius bosan...ni jeles ni

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
sy suka sikap begini..stay the way u r~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bro ahmad
alahai siannye..kitorang mmg agak meriah sket..kecoh~ ^^

teha said... [Reply to comment]

hoho.. mesti gaji dirog tggi2

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
sbb tu tahap terbeliak jibik mata~ hoho

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

saya...saya..saya terharu tau !!!nakal pun baik jugak ??..huhuhu..tafsiran ttg baik yg agak menarik..tentu Sal IjOu mampu menjadi sahabat yg baik..t kasih

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
sahabat yg baik..InsyaAllah..
pasti sy akan hargai setiap insan yang hadir dlm hidup sy seadanya..~ =)

Mr iz said... [Reply to comment]

biasalah ...lain rupa lain isi nya... tak kenal maka tak cinta gitu..bila dah kenal ..he he he alamaksemen dah kawin la pulok...he he he he...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mr iz
aiseh..aiseh..tu la..da kawen la dia..melepas la sy..hehe~

H.J said... [Reply to comment]

saya pom suka memencilkan diri...

H.J said... [Reply to comment]

saya pom suka memencilkan diri...

H.J said... [Reply to comment]

saya pom suka memencilkan diri...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@H.J
memencilkan diri kdg2 itu ada baiknya..tp kdg2 ia juga boleh disalahtafsirkan..~

mr.syazwan said... [Reply to comment]

kelebihan dan kekurangan

telah menjd asam garam dlm seseorg insan

=_=

L said... [Reply to comment]

L pun unik jugakk... hahhahah perasan..

nk tawu nikmat dunia? mehla bacer..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-nikmat-dunia.html

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@mr.syazwan
asam garam perencah kehidupan~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@L
eh, xdenye perasan..tiap insan kan mmg unik~ jd L pun pastinya unik~ ^^

Iwanski said... [Reply to comment]

seronok bila segala-galanya serasi.. =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Iwanski
iye..seronok sekali~ ^^

gedek! said... [Reply to comment]

sampai 2 monitor?

kamu tamak!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@gedek!
ahaha..tamak kan~ ;p byk sgt sistem gune..harus kene 2 monitor~ ;D

izzad b* said... [Reply to comment]

wah!best keje nie! :0

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@izzad b*
best tp xde life~ huhu

buDAK keCIK said... [Reply to comment]

pelik? oops sy pun suka kalu org ingt sy ni org yg pelik sbb sy pun suka selongkar hidup org yg pelik.

:)

hanaahmad said... [Reply to comment]

tak kenal maka tak cinta. tak gitu cik sal? :D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@buDAK keCIK
lagi dia pelik, lagi rasa nak selongkar kan~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
yup..yup..hehe~ ;p

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

bila ada semangat support kawan2...lagi la bersemangat kita nak kerja kan..hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
iye..pentingnya support n smgt dari kwn2..tensi pun bley berkurang~ ^^

Papa Mifz said... [Reply to comment]

kerja x tension..hati pun gumbila...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Papa Mifz
owh..ekceli kije itu tensi amat..tp sbb environment n kwn2 yg best..kije pun bersemangat~ ^^

Zul Fattah said... [Reply to comment]

yup.. kerja dgan ikhlas itu yg terbaik kak.

Gen2Merah said... [Reply to comment]

gaji tinggi tapi hati tak senang memang susah kanb.. yang penting kerja mesti ikhlas kerana Allah swt..

salam cikgu (",)

alif haris said... [Reply to comment]

woah hebak r kerja tu ..pekerja pn mst mau hebat :)

Bella Bell said... [Reply to comment]

tak kenal maka tak cinta :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
Betul tu Zul..yg penting mesti mau ikhlas~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
Salam, cikgu~ ^^
betul tu..gaji tinggi tp hati x tenang xde gunenya..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@alif haris
Deorang kat sana mmg hebat2..tp x kedekut ilmu..kdg2 rasa sgt rendah diri~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bella Bell
iye..x kenal maka x chenta~ ^^

deeya said... [Reply to comment]

tahniah kerana m'jadi sbahagian warge Shell .. mungkin sye juga akan terbeliak biji mate jka b'pluang melihat slip gaji kamu . make dengan itu , silalah blanje saye makan dan jalan2 . yesh ! keh3 !!

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

yes!
terus la blaja selagi kite mampu..
xrugi pape pun kan2..

dhiera said... [Reply to comment]

macam ni nak keje dgn shell la~
dalam dunia kerjaya ni, macam-macam orang yang kita jumpa kn?

Gen2Merah said... [Reply to comment]

selamat petang cikgu..... (",)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@deeya
err..suda terlambat..itu sume tinggal kenangan..skrg kite da tukar profession..teacher Sal to b~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
yup..xkan penah rugi~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
Sila..sila..tempat yg bagus utk timba pengalaman & bekeje dengan golongan profesional yg expert~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
samat petang~ ^^

ABU said... [Reply to comment]

wah hebak jugak diorang tu.. aku baru tahu ada benda SME tu.. pay and time katanya.. :D

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

oit org gov.. cepat update!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
SME tu sume hebat2 tao..aku tabik spring!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syahirooAhmad
ayyok..da lama x update upenye..eheh..ok ok..coming soon coming soon~ ^^

Puan Kutu said... [Reply to comment]

kagum juga dengan mereka yg komited dengan kerja dan puya smgt kerja yg tinggi..:)

yg si trainer tu nasib baik dh kawen kan.haha..