Friday, September 23, 2011

+++ HuMaN mOmEnT +++

Dulu waktu sblm ade kete..siyes aku byk bejalan..utk ke Jalan Raja Chulan, aku ada few options..samaada:

#Nek bas terus benti dpn offc.
(jarang aku amek sbb lambat n leceh tunggu bas)
#Nek lrt ke Dang Wangi, jalan lam 7 minit utk tukar monorel pastu jalan lagi lam 10 minit sebelum sampai offc..
#Jalan terus dari lrt Dang Wangi lam 20 minit ke offc..
(kalo jln slow 30 minit jugakla)
#Jalan terus dari lrt klcc lam 20 minit ke offc.. (selalunya aku pilih yg ini)

(sbb tu dulu bley je maintain berat bdn ideal..tiap2 ari bakar kalori..skrg ado??!)

Ada satu peristiwa yg x dpt aku lupakan terjadi dlm salah satu perjalanan aku pulang dari offc..Ada hari2 yg aku x larat nak jalan..aku decide amek bas..tunggu lama sket pun x kesahla..~

Da dpt bas..aku dudukla sebelah tingkap..seat sebelah kanan aku kosong.. tiba-tiba~~~~~~~

Mr x : "Assalamualaikum..ada org x kat sini?"
Aku : "Eh, err, xde xde"
Mr x : "Terima kasih"
Aku : *Senyum & angguk*
lam hati : hmm, berkot n bwk briefcase tp nek bas..sedikit pelik di situ~..1st impression: lewat 40an..

Baru je pandang ke luar tingkap n nak start mengelamun tetiba dia tego..

Mr x : " Naik dekat mana td?"
Aku : *Sedikit terkejut* "Oh, em, dekat depan wisma mpl"
Mr x : "Samala, sy pun naik dekat situ td..keje dekat situ ke?"
Aku : "Iye.."
Mr x : "Saya keje kat building sebelah"
Aku : "Oh, iye ke"..

Layan x layan je sbb masih lam keadaan pelik..pastu terdetik plak lam hati :muka mcm mat saleh tp ckp melayu lancar je..mix kot dia ni~
Diikuti dgn perbualan biasa..& soalan aku yg 1st..nape naik bas?..
Mr x : "Oh, kdg2 nak elak jam, lebih prefer ambil bas, sy park dekat lrt"
Ow..tul gak ek..selalu je org buat mcm tu kan..~

Bila sampai part ckp org mana..sekali sekapal..org kelantan gak!! pastu mulala rancak nyembangnya..*ikut pengalaman aku..asal jumpa geng je mesti pastu jadi lebih kamcing..^^~dia bahasakan diri sbg Abg Nik.
Terdetik seketika*asyik terdetik je eh* : aduh abg ni muka mat saleh tp sekali ckp kelantan daa..rasa mcm x ngam.. =p

Perbualan masa tu lebih kepada kerja..sempat dia ckp,"nnt tgkla website abg..abg ada menulis sikit..taip je Dr Nik Rahim Nik Wajis"

*Gulp..Dr??!

Lepas daripada itu..ada dua tiga kali terserempak lam lrt..mmg sgt respek dia sbb selalu bg nasihat n bila nyembang,nyembang penuh isi..kagum~

Disebabkan busy keje nye pasal aku hampir terlupa..dua tiga hari lepas tu baru sempat surf tenet..ternganga aku bila baca die nye biodata. juga jumpa video ini..maunye sembang x penuh isi..~ aduhai..sgtla x sangka..kat luar sgtla humble orgnya~

n lagi sekali aku terkejut.waktu tu bulan pose..tgh2 sahur lam kul 4 - 5 pagi..on tv 1..masa tu tgh rancangan Ramadhanku Kali Ini..mau tersedak aku tetibe nampak seseorang yg mcm kukenal!! "Huik..abg Nik!!" salah sorang panel jemputan..~

Bila aku renung balik..pasti aku senyum sendiri..kdg2 lam perjalanan hidup kita..kita akan dipertemukan secara xsengaja dengan org2 yg x kita sangka2..aku gelarkannya...human moment~ =)

80 orang ong gedek gedek~:

Iz.Eusof (Abg Stalker) said... [Reply to comment]

hebat la..:) x sume humble cm dia.even ada jawatan tggi,pangkat sume,tp x fkr sume tu sgt.cmni la bgs kn.

zati embong said... [Reply to comment]

bagusnya.jat pun kagum ni.

dill said... [Reply to comment]

di sekeliling kita ramai yang berilmu.

ilmu seluas lautan. takkan habis dicedok semua.

dill.

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

wah.. akk jmpa laki femessssssss
hehehehehe...
sy xpna pun jmp org cm gitu..
kalo org tgur je, sy da mmg cbut lri r..
zmn skang kan rmi org jht.. xbrni nk lyn kalo org xknal..

Titisan Hujan said... [Reply to comment]

mmg kagum dgn org2 yg berilmu tp humble

Tukang Karut said... [Reply to comment]

mungkinkah kita pernah jumpa???

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Iz.Eusof (Abg Stalker)
tu la..mmg x disangka2..sgtla humble orgnya~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zati embong
sila kagum~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
iye Cik Dill..ramai yg berilmu..tp x ramai yg merendah diri..~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@sleeping_maniac90
hehe..die xdela pemes ngat..tp dia byk business n byk ilmu~ ^^

akak kalo nak respond tgk org tu cmne n tgk gerak hati gak..~ perlu hati2.. =)

Waqheh said... [Reply to comment]

gua pernah naik satu bas ekpres dgn tan sri hassan merican ex-ceo petronas..dia boleh balik kg naik bas je ke utara..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Titisan Hujan
sgt kagum!~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
mungkinkah?? *sambil letak jari telunjuk dekat dagu mata tgk atas~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
wah..tu lagi hebat~

ABU said... [Reply to comment]

Ustaz Dr Nik Rahim Nik Wajis....wah bertuah dpt jumpa orng mcm tu.. humble tapi berlimu..ustat pulak tu..

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

wow...hebat nya..
kagum dengan org2 yg mcm tu..

Tukang Karut said... [Reply to comment]

kalau mata ke atas itu juling ayam!

Saiazuan said... [Reply to comment]

hmm bnyk gk route leh ambek :D

Omaq oTai said... [Reply to comment]

bgus dpt pngalaman sbegini..bleyh buat teman hidup ke si abe Nik ni??hehe

Apeach Blogspot said... [Reply to comment]

Humblenya.susah nak cari org humble pd zmn skrg.huhu

ekabukanmakcikkau. said... [Reply to comment]

wahhhh mesti best kannn. baik lak tu hensengg lak tuu kaya lak tuhh blah blah blah lak tu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
betul tu Abu..aku rasa bertuah betul!~ dahla dr..ustaz pula..n baik orgnya =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
iye..kagum kan dgn org mcm tu~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
Salah..itu juling katak! ahaha!~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Saiazuan
iye...agak byk~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Omaq oTai
Erk..kalo Bart baca bebetul die nye biodata tu..die da ade dua org isteri~ 12 org anak dgn isteri pertama n 2 org anak dgn isteri kedua..^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Apeach Blogspot
tu la..zaman skrg ni penuh ngn org belagak je~ dpt peluang mcm ni rasa bertuah betul~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ekabukanmakcikkau.
sgt best..iye..da la ensem..baik, byk ilmu..kayo rayo..tp melepas la..da ade dua org isteri tu..hehe~

budakijaupendek said... [Reply to comment]

akak dikira orang yg bertuah la tu kak =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budakijaupendek
iye..iye..bukan peluang yg senang nak dpt~ =)

bunga said... [Reply to comment]

wahhh..hebat la..bunga pun sekapal gak ni..hahaaa

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

kim salam yek.

*beliau ada adik lelaki solo tak???

bloghok said... [Reply to comment]

wahhh...bagus2..nasib baik takde button like..kifkifkif

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@bunga
oh, ye..hehe..bunga pun sekapal kn..
~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
oh..kalo ada, mestila sy yg ngorat dulu..agaga~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@bloghok
oh, nnt sy cadangkan kat blogspot create butang like..senang sket nnt kan..ahaha =p

Hafiz Al-Pazin said... [Reply to comment]

wah..bertuah kamu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hafiz Al-Pazin
iye..rasa bertuah sekali~ =)

khairul akmal bin azman said... [Reply to comment]

pe lg..ngorat la..hehe..zaman skunk pompouan cari laki pun ade aw.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khairul akmal bin azman
die da kawen la awak~ =p

alif haris said... [Reply to comment]

tak ramai orag yg hebat2 mcm die kan :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@alif haris
betul tu..selalunye yg ada mana nak pandang org biasa2 tepi jalan ni..mana nak nek bas sume tu~

delarocha said... [Reply to comment]

dont judge a book by its cover..

teha said... [Reply to comment]

biase laa.. hidup nie kan selalu berlaku di luar jangkaan :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@delarocha
yup..so true..=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
expect the unexpected~ =)

Iwanski said... [Reply to comment]

peluang terbaek...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Iwanski
Ya, antara yg terbaik~ =)

eita said... [Reply to comment]

kadang tu orang yang banyak ilmu ni tak nampak sangat menunjuk nya...still rendah diri....
tapi yang menyampah bile tak banyak ilmu tapi berlagak ya..rabbi..mengalahkan professor je...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
ohoh..betul tu..belagak x bertempat~

Irfan Jamil a.k.a AkuShare said... [Reply to comment]

Peluang ada didepan mata :)
Salam dari AkuShare dan Irfan Jamil Jom lawat Blog Artis saya

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Irfan Jamil a.k.a AkuShare
Peluang yg jarang2 kita jumpa~ =)

L said... [Reply to comment]

jrg nk jumper org humble2 nieh.. huhuhu

jom kita solat?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/09/6-jahanam-2.html

dhiera said... [Reply to comment]

oo...mula2 jual mahal. sekali tu amek ko, orang glamer rupanya. ustaz lg..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@L
betul3x~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
tu la pasal..huhu~

Yutaka Mushimura said... [Reply to comment]

itulah gunanya Allah wujudkan perlbagai watak manusia dalam dunia nih..

tujuannNya memang banyak.....kita kene explore...dan terhasillah

HUMAN MOMENTO.....woohaaa

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

saye mix..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Yutaka Mushimura
tu ddia..human momento~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
aiseh..baru kuketahui bahawasanya encek Orlando mix~haha ;p

dwaty said... [Reply to comment]

dr tu masih bujang tak???? hehehehe...

nanti aku nak masuk web dia gak la.. mesti banyak ilmu...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
Ni aku amek dari die nye biodata :

Sudah berkahwin alhamdulillah dan anak baru sahaja 12 orang; 4 lelaki dan 8 perempuan dari isteri tercinta bernama Rahimah Mohamad yang dikahwini pada tahun 1996.

Pada tahun 2007, Alhamdulilah Allah telah kurniakan seorang lagi isteri bernama Nor Hasiah Ibrahim dan kini kami bahagia dengan 2 orang cahayamata comel~

taliff said... [Reply to comment]

Orang yang berisi nie, mmg selalu macam padi....relex je...tapi buler die keluarkan kuasa gegaran halilitar, terasa diri kita kecil bukan..hehehe

chiLleD...!! said... [Reply to comment]

bertuahnya akak jumpa org cmtu..=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@taliff
diam2 ubi berisi,tunduk2 padi ke bumi.iye, kita yg biasa2 ini terasa begitu kerdil sekali~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@chiLleD...!!
pertemuan yg x disangka~ ^^

Zul Fattah said... [Reply to comment]

haha.. biase r tu.. nama pun, klantan kan? haha sek kito r ni..

Syazwan Che Deraman said... [Reply to comment]

tak sangka ye.
saya suka orang yang humble macam tu.
respek betul kt dia!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
eh, sek kito ruponyo dio~ ^^
hehe, tu la..namo pom kelate,eceh~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Syazwan Che Deraman
sgt2 x sangka..
kasi tabik sama dia!~ ;)

Zul Fattah said... [Reply to comment]

skrang jadi cikgu sekolah ko? kat mano tu?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
dop lagi.baru tgh praktikal~sk wangsa maju~ =)

Zul Fattah said... [Reply to comment]

ooo.. patut r.. xpo.. lpas ni boleh jd cikgu jugak kan? haha..
gud luck n do the best k..

ARJUNA.Inc said... [Reply to comment]

haaa..baru tau kan..mula2 bca td duk terbyang mat saleh dlam cite hantu bonceng daa..haha..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
InsyaAllah tahun depe posting~ ^^
Owait..I will.mekasih! =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ARJUNA.Inc
haha..hm, sy blom nengok pun cite tu~ =p

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

wahhh!!! untungnya!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
=)

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

saya suka berbual dgn lelaki yg bijak.. bila begitu..saya akan pastikan dia bercakap dan saya menjadi pendengar yang baik..tentang menggunakan kemudahan awan(bas).. tidak begitu pelik bagi saya..spt kata abg saya, jutawan yg berjaya,"sekali sekala aku mahu melihat dan berehat.."..

t kasih krn sudi follow saya..sebenarnya saya malu mengajak org ke blog saya..sedar diri kot hahaha.. jadi saya tidak mahu apabila saya follow, seolah2 saya juga mahu org follow saya.. sedangkan saya agak memilih orgnya..follow hanya utk menambah bahan utk dibaca..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
Jarang sekali sy temui peluang utk berbicara secara dekat dgn insan2 sebegini..kalau di uni dulu, sy suka melibatkan diri dengan usrah,saling berbincang soal isu semasa & soal agama.juga meminta nasihat dari kwn2 yg berani menegur..kerana dengan itu sy boleh selalu mengingatkan diri..~

Sama2..awak nyatakan awak agak memilih orgnya, & blog sy menjadi salah satu blog yg awak sudi follow..sudah tentu sy amat berbesar hati..kenapa perlu rendah diri..andai kita ikhlas menulis & mahu berkongsi..maka kita istimewa dengan cara kita sendiri..samaada ada yg mahu mengikut..atau mahu mengutuk..biar kita tegas dengan pendirian kita~ =)