Sunday, February 19, 2012

+++ ReDaH SaJa+++

Allah tempatkan aku 4 sekawan ke sekolah yg sama..seorang sudah berumahtangga..jadi tidak menjadi hal buat dia..tapi yg lagi dua tiada kenalan atau sedara mara..tiada kereta pula..tidak banyak pilihan, mereka masuk ke sebuah apartment lama..sgt murah harganya..rm250 (3 bilik)..bunyi apartment itu mcm gah saja..tp mcm aku katakan td,ianya apartment lama..bersesuaian dgn kemurahan itu..bygkan saja tahap keselesaan,kebersihan & keselamatannya..mereka ajak aku tinggal bersama..tp aku tidak selesa..rumahnya tingkat.5, tiada penghuni sebelumnya,lantai simen saja, sgt berhabuk pula..apapun xde di dlmnya..memandangkan aku punya kereta,pilihan aku lebih sedikit pastinya,maka aku katakan pada mereka aku ingin cuba cari yg lain terlebih dahulu~

Sambil mencari..aku tompang seketika di rumah Cik Dill..hampir sebulan aku di sana..segan pula rasanya..dlm tempoh itu aku cuba mencari bilik utk disewa..seharusnya bermcm ragam & ceritanya..aku tau byk risikonya tp sekurang2nya aku mencuba..~
@ Rumah pertama : semuanya nampak ok..persekitaran, keselamatan, parking, kemudahan..soalan terakhir yg aku tanyakan,"di sini ada apa2 peraturan x?" jawab si penyewa : "oh, hujung minggu kdg2 teman lelaki sy dtg tgk tv,mkn2..tp xdela sampai bermlm"
~dlm hati : ok, sekian terima kasih~
@Rumah kedua : buat appointment, confirm aku mau ke sana,40 minit drive dari Keramat..elok2 sampai di sana, " Sis, maaf ya, baru je td ada org dtg tgk & terus byr deposit"..terduduk aku dibuatnya~
@Rumah seterusnya : Pernah aku ceritakan dlm entry circle of friends : minah rock gayanya..ada kwn di rumah rambut berkaler bertindik sampai dua tiga..harusla geleng kepala dibuatnya..~

Namun bila aku fikir2kan kembali..ada baiknya aku menyewa bersama kwn2ku tadi..lagipun xnak nnt kerana terdesak cari tempat tinggal..aku tersalah pilih & merana sendiri..teringat 3 tahun pengalaman menyewa dengan bermcm karenah manusia..ada yg sampai buat aku sakit jiwa..lebih baik aku redah bersama mereka yg sudah aku kenali buat seketika..walopun dlm keadaan x selesa..dlm keadaan sekarang aku sebenarnya tiada pilihan juga..dengarnya bulan 5 baru dpt gaji!! *pengsan* aku ibaratnya makan pakai apa yg ada..cobaan~ kesimpulannya aku redah & tawakkal saja~

Aku terima semua cabaran ini dengan redha..kerana aku tau masa aku akan tiba..aku mohon smoga Allah permudahkan segalanya~

@ Soalan di entry lepas:
(Aquila Farras Naufalsyam : cuba teka yg ini murid lelaki ke perempuan ;p )
mekasih pada sume yg meneka~ ^^..yg teka lelaki tu..anda tepat sekali..aku suka jwpn kueh bakar..siap bg maksudnya sekali~
kueh bakar : "Aquila dlm bahasa Latin maknanya helang.maka anak kacuk itu lelaki ahakss"
Dwaty : "dari nama pun dah boleh tahu mesti anak2 org kaya"..
mmg betul pun Dwaty..majoriti kat sekolah ni anak org berada..kebanyakannya anak peguam, doktor pakar, engineer, architect, manager, director, designer, businessman, accountant, group chief financial n mcm2 lagilah..x terkecuali anak CEO~ jadi sila bayangkan betapa kuatnya pibg deorang..~

@Kereta aku dicalar!!!~ (--")..dari pintu belakang ke pintu depan belah kiri..siap buat garis mcm ombak lagi..aku agak budak yg buat keje ni kalah pertandingan gores & menang..x dpt aku kenalpasti ia berlaku di sekolah atau di rumah sewa..aku nak gelabah lebih pun, mende da jadi..harusla tercalar juga hati..tp tetap cool n steady~

193 orang ong gedek gedek~:

Hans said... [Reply to comment]

sapa la kejam gores kereta tu
haihhhhh

EyqaLuvender said... [Reply to comment]

erm,better duduk dgn kawan2 yang kte mg da knl drpd org tak knl...
kte xthu ape akn jd nnt, at least kalo dgn org yg kte knl at least da tahu lifestyle die cmne kn...

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

cabaran trbesar ni, kereta dicalar.. ouchhh~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hans
haihh..mmg kejam org itu..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EyqaLuvender
ya, betul tu..sgt berisiko duduk dgn org yg x kenal~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Muhammad Saiazuan Norhalik
menangis x berlagu dibuatnya~ huu

Si BuDaK KaChAk said... [Reply to comment]

jge dri leklok ye cikgu...

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

budak2 memang cm tu kak....nakai la..sampai kereta cikgu dia nak calarkan....haiyooo...

moga semua urusn akak di permudahkan n dapat bersabar...;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Si BuDaK KaChAk
baek!mekasih ya kamu~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
err, sebenarnya x dpt dikenalpasti tempat kejadian..samaada kat uma sewa atau skola..~

mekasih Ila~ =)

Woofer Storm said... [Reply to comment]

takpe,jgn terdesak sangt kak..kayuh pelan2.mesti ada je yang rumah yang best nak duduk tapi kena usaha lebih skit..

#sapa juga yang kejam tu,mesti budak2 nakal ni..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
yg pasti kene tunggu dpt gaji dulu..baru ada kuasa memilih~ ^^

#ntoh le sapa yg gatal tgn sgt tu~
(--')

cinta siswi said... [Reply to comment]

akak posting kt mane?? susah ek nk dpt rumah sewa?? btw.. take care.. :)

Gen2Merah said... [Reply to comment]

ya cikgu.. ada baiknya menyewa @ tinggal bersama2 kawan yang dikenali.. Biarlah rumah tu x cantik dan tak selesa, asalkan keselamatan kita terjamin jika adanya rakan2.. mesti seronok punya bila timba pengalaman sebegitu.,

Muttallif said... [Reply to comment]

Semoga di permudahkan segala urusan untuk sal...tapi!!!

Sapa lah yang bagi calar kereta tu...hadoi...taliff yang membaca pun tercalar hati jugak dah nie..(kereta hitam taliff pun calar dari belakang sampai depan)T_T

dill said... [Reply to comment]

‎"Allah will not burden you more than you can bear." Al-Baqarah: 286

don't wanna say much. Do our best and let Allah do rest.

Allah ma'ak.

p/s: u know what i am facing at the moment, right? please pray for me too

dill.

AYIE ABAS said... [Reply to comment]

abg ayie bila baca rumah sewa yg pertama tu mcm ada 'sesuatu' jer..ya laa rumah besar sewa murah.

...jgn selubungi hidup anda dengan misteriiiiii...hehe

respek sal...kereta kena calar tetap cool mcm ayie jugak... :D

zureen said... [Reply to comment]

aduhhhhh... habislahh keretaaa! wuuwuw~~~

Ros said... [Reply to comment]

salam sal IjOu,

Satu hari nanti pasti sal akan capai jugak apa yang diingini....Bersabar la ya.....berdoa dan ingatlah kat Allah sentiasa.....

Waqheh said... [Reply to comment]

doa dan sabar senjata mukmin... teruskan istiqamah..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cinta siswi
Kak Sal posting kat sjkc,Yuk Chai, Petaling Jaya.bergantung pada area mana kamu dpt posting.rumah sewa byk..tp susah nak dpt yg sesuai & berpatutan..pj tu mmg kwsn mahal, jd agak susah..lagi2 dlm keadaan x bergaji ni..agak mencabar~

mekasih siswi~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
kan Cikgu Dil..ada baiknya menyewa bersama teman2 yg dikenali..lebih2 lagi di daerah asing ini..~
ya, seronok juga timba pengalaman sebegini..~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Muttallif
InsyaAllah..smoga Allah permudahkan..mekasih Taliff~ =)

err, tu la..hmm..x tau nak kata apa~
ouh..kete Taliff pun calar sama..mmg sgt tercalar hati,kan~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
yep..let's do our best, Dill~
i will..always!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@AYIE ABAS
kami tawakkal..mintak perlindungan dgn Allah dari gangguan yg x diingini..InsyaAllah xde apa..kami yakinkan itu~

mende da nak jadi..jadi cool saja~ =)

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

atok raso untuk permulaan ni baik tinggal dengan mereka berdua tu dulu...nanti dah dapat gaji baru cari tempat yang lebih baik =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zureen
hmm,expect the unexpected..xpe, boleh polish nnt~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ros
mekasih kak Ros..sentiasa sabar menanti saat itu~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
akan terus berdoa & bersabar..mekasih bro Waqheh~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
kan Atok, lebih baik mcm tu dulu..berkorban dulu utk sebulan dua ni~
mekasih Atok!~ =)

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

pengalaman mencari rumah/bilik sewa & mencari penyewa memang sangat berharga. sabarlah.. :-)

deeya said... [Reply to comment]

betapa berat mulut membace , berat lagi bahu yg memikul .. sabar ye sal . doa jangan putus .. Allah sentiasa ade . senyum senyum ! muah ! :)

Paradise Gal said... [Reply to comment]

Menyerah kepada Allah itu yang terbaik.

dhiera said... [Reply to comment]

kalau saya, saya akan tinggal dgn orang yang saya dah kenal walaupun keadaan rumh kurang selesa. bulan 5 baru dapat gaji?? lama betul nak survive~

huarghh...kereta kena calar memang nanges la~

mekjangok said... [Reply to comment]

tak salah untuk mencari yg terbaik buat diri sendiri..tp memerlukan pengorbanan...mek setuju pendapat atok tu..good luck baby!

MaYa MustWany said... [Reply to comment]

susah kan nak cari yg betul2 ssuai umah sewa..mas xde pgalaman lagi coz still duk ngan parents..tapi kalau parents wat umah kat kg..time tuh la mas indpndnt.

gores n menang tuh sllu brlaku..kdg2 siap lekat singam kat cermin..hot sungguh

zati embong said... [Reply to comment]

kawasan elit 2 sekolah sal.hihi.

jat xpernah lg duduk rumah sewa.skrg pn duduk sorg2 je kat rumah ayah.walaupn ada org tnya kenapa x bg sewa dlu,tp jat senang hdup sorg2..plus skrg lagilah bl dah berhubby,tnggu hubby dtg kuantan je la.kalau x, duduklah sorg2 cm kera sumbang.hihi

eyqa amin said... [Reply to comment]

untung akak sebab masih ada kawan-kawan yang macam kak dill utk tolong. appreciated them :))

kereta kena calar. ftt.. sabar ye kak .

eita said... [Reply to comment]

banyak betol cubaan...
akak yang membaca pun rasa letih..
harap tabah menghadapi hari2 mendatang ye..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
ya..sgt merumitkan tp pengalaman yg sgt berharga..~ mekasih Tips~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@deeya
"betapa berat mulut membaca"..haha, sgt kelakar kot ayat ni~ =p
tgh senyum ni..muah muah jugak!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Paradise Gal
DIA yang merancang & menentukan segalanya..maka hanya pada DIA kita berserah~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
tu la, bila difikir2 balik, itu yg sebaiknya~ ^^
ya, agak lama..tensi jugak memikirkannya..tp redah saja..tawakkal pada DIA~ =)

speechless je bila tgk calar tu..uhu~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@mekjangok
ya, utk dptkan yg terbaik perlukan pengorbanan..akan tabah menghadapinya~ mekasih mekjangok!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@MaYa MustWany
beruntung dpt dok ngn parents, byk dugannya hidup menyewa..~

tu la, seringkali berlaku..nasib badan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zati embong
agak elit la, jat~huhu
lebih baik tensi dok sorang2 dari tensi berhadapan dgn bermcm karenah manusia yg kita x kenal dlm rumah yg sama Jat..~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eyqa amin
eheh..relek je..mende da nak jadi..tunggu dpt gaji, g polish~ ^^
ya, sgt untung ada kwn mcm cik Dill~ =)

huda jamil said... [Reply to comment]

kite teringin nak duduk rumah sewa time kerja. tp tempat keje dekat sgt plk dgn rumah. huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
agak meletihkan,kak..InsyaAllah..akan terus tabah menempuh hari mendatang~ =)

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

sabar je la kena gores tu..huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@huda jamil
hidup meyewa best jika housemate sekepala & saling toleransi..tp kalau dah dekat dgn rumah, ada baiknya tinggal saja di rumah sendiri~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
ya, masih mampu bersabar~huhu

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

tudia nm..tergeliat lidah nk mneyebut..

ssh jgk nk mncari rmh sewa nih..byknya rintangn bila dh keja nnt..huu..

org yg calarkn keta tu terlebih kreatif kot..hikhik..

Si BuDaK KaChAk said... [Reply to comment]

jgn kemek ati tau...gurau2 je...heheh

=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@visitme@FaTiN cOrNeR
haha..agak tergeliat jugala~ =p
dunia keje mmg mencabar..redah & tawakkal..InsyaAllah xde apa..no worries,k~ =)
er,tu la..terlebey kreatif agaknya..huk2~

Si BuDaK KaChAk said... [Reply to comment]

hahaha....bgus la xkemek...so xjd la nk debik ek??bahaye cikgu skang dah mcm boncer nk debik2 org...hehehe

ghost writer said... [Reply to comment]

aku lebih suka duduk dengan orang-orang yang watak dorang sangat berbeza-beza.namun paling penting,dorang bukan jenis kaki sapu.sebab kepercayaan sangat penting untuk tinggal bersama.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
yg pernah aku tinggal bersama sebelum ini, mmg sgt berbeza perwatakannya..ada yg boleh aku terima, tp ada juga yg sgt menyesakkan jiwa..betul tu, Ghost..kepercayaan sgt penting utk tinggal bersama~

Si BuDaK KaChAk said... [Reply to comment]

amboi...gengster sungguh cikgu2 zaman skang ek???hehe...

ok...slamat malam cikgu...

Zul Fattah said... [Reply to comment]

sabar je la kak.. ini ujian hidup buat akak.. mana tahu, dgan tinggal dgan kawan lama.. dpat eratkan hubungan lama

Woofer Storm said... [Reply to comment]

mencari sahabat yang bisa menemani susah dan duka ini memang payah..jadi sudah tentu mencari teman serumah yang sekepala ni memang rumit..moga sis akan jumpa..

#kalau dah jumpa lelaki yang betul2 syang diri akak,bukakn pintu hati tuk sidia..lelaki bukan semuanya kejam kak..kerana lelaki juga bisa menjadi mangsa wanita..selmat malam..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Zul Fattah
Sabar itu yg sebaiknya~ =)
ya, mudah2an makin akrab persahabatan kami hendaknya~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
ya, hidup di tempat org byk dugaannya..hidup bersama org yg x dikenali byk risikonya..tgk keadaan mcmna nnt..InsyaAllah,mudah2an jumpa..mekasih Achie~ =)

emy zulaiha said... [Reply to comment]

wah gile lah...tabik spring kat sal..kje calar ibarat ombak rindu pon leh nak cool lagi. hehe :)

takpe tak selesa sngt,asal kite dah knl kwn2 kite. kang kalau tak kenal member wat perangai..naye kan? bagus emy sokong decision sal :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@emy zulaiha
hehe..sbb da tawakkal..n da set dlm mind, expect the unexpected..bila hal mcm ni jadi..perlu relek n cool saja~ ^^
tu la,dpt housmate yg suka buat hal, aduh,mmg parah~

mekasih Emy~ =)

Jue said... [Reply to comment]

mmg byk btul cobaan ko kan Sal. xpe2 skrgnye dok ngan member sndri ok skit kan. xde la risau sgt. idup myewa ni mmg mcm2 ragamnya beb
bln 5 br dpt gaji?perghhh lama gak tu weh. kalau aku ssh hati ><~

sape la yg "baik" sgt gores keta ko tu..ish! kalau bf aku mau nanges. keta dia tu no.1 di ht dia haha

Ezad Skytech said... [Reply to comment]

kalau nak duduk rumah sewa ni..better duduk dgn mereka yg kita kenal la kan...bila tgk semua situasi tu...sy pun geleng kepala dibuatnya....

kereta dicalar..? huuhh...siapa punya kerja la tu kan...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Jue
tu la, ni stage aku bersusah2 dulu~
idup menyewa mmg sgt byk cabarannya~
mmg agak susah hati aku skrg ni..sob*

tersgt 'baik' la org yg gores tu kan~ haha, lelaki kalo kete mmg 'bini' no.1~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ezad Skytech
ya, better duduk dgn org yg da kita kenal,kan..~ =)

uhu..ntah sape punya keje..sabau je la~

hanaahmad said... [Reply to comment]

aku galakkan kau tinggal bersama rakan-rakan kau itu Sal. Soal penempatan itu harus difikirkan kemudian yang penting kau punya kawan yang sudah dikenali. Persekitaran yang kurang enak itu boleh diperbetulkan semula. Jaga diri Sal. Aku ada jika kau perlukan pertolongan. :)

nabilah_2908 said... [Reply to comment]

bulan 5 baru dapat gaji...? aduhai...lama lagi tu....

Hanie Dew said... [Reply to comment]

aku jawab betul yeye.mmg kuat la pibg diorg sampai macam guru pun takde kuasa nak marah sikit pun??? tu persepsi akukalau seklah tu dipenuhi anak org berada.

kes rumah tu mmg payah nak cari rumah sewa kalau tengah rush. takpe pelan pelan nanti bole carik yg better.

5 bulan baru dpt gaji. O.o. seksa kot. nak makan pakai apa. tp lepas tu dan seterusnya okb la..

sian kete ko.

teha said... [Reply to comment]

scary jee yg rumah first tu.. ish2 ~

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

hmm..moga berjaya dalam misi mencari rumah yg selesa dan sesuai =)

cikwahidaidris said... [Reply to comment]

sabar ye. saya pon pernah rasa macam tu. nak cari rumah sewa punya pasal. macam macam yang dilalui.

Gen2Merah said... [Reply to comment]

selamat petang cikgu.. harap semuanya akan baik2 saja.. (",)

Yatie Awang said... [Reply to comment]

betul tu, nak cari teman kena hati2 takut tersalah pilih...susah kita nanti..

budak tu minat sangat ngan ombak rindu kut..

Tukang Karut said... [Reply to comment]

tercalarnya kereta ibarat mengguris hati ke lubuk yang paling dalam!!!

Daddylicious said... [Reply to comment]

slow2...insyaalah semua akan di permudahkan...

kesian yer kena calar kete...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
itu yg sebaiknya,kan~ ^^
aku bertahan dulu sekarang..doakan aku cekal selalu~
mekasih Hana chan~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@nabilah_2908
ya, sgt tensi memikirkannya..~ (--')

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
oh, yg part kuasa guru nak marah tu mcm terbalik sket situasinya kat skola ni..nnt aku cite kat entry baru~ =)

tu la, pelan2 kayuh~

agak seksa weh..aku makan pakai apa yg ada je skrg..berkorban dulu sblm stabil~

nasib badan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
uhu..agak scary~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cikgu Ma
pepepun kene tunggu gaji dulu baru ada kuasa nak memilih~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cikwahidaidris
ya,baik..tu la, mcm2 rintangan..mcm2 cobaan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
InsyaAllah..mudah2an sumenya akan baik2 saja~ mekasih Cikgu Dil~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Yatie Awang
tersalah pilih, merana sendiri..mintak jauh~
erk, tu la, terlebey excited ngn ombak rindu kot..huhuh~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
sgt betul tk! tergores terhiris tercalar hingga ke lubuk hati paling dlm!!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Daddylicious
InsyaAllah, mekasih Daddy~ =)

uhu, walopun sy terima dgn cool..tp hati ni agak tergores..sobs*

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

ok ira btol!hee..lelaki..;p

ooh kranya k.sal dok puchong la skarang?xpela k.sal...bsusah2 dahulu...:)..sbrkan hati yea...

kereta tu k.sal dah btau kan..hee..wahh xsangka plak panjang gtu!akk ada mrh seseorang ke kat skola?anak cina ni kdg2 lain mcm ragamnya...huuu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
seronok le tu betul~ =p
yep..skrg dok puchong~ ^^
mende tu x tau jadi kat skola atau area uma sewa~ mende da lepas..biar je la~

Liza Razak said... [Reply to comment]

saya lagi sangguptggl apartment buruk dgn kwn yg saya kenal dr duduk apartment mewah yg kerenah penghuni yg saya x pasti sesuai dengan saya ke tak

semutsengal said... [Reply to comment]

Err,

baik sewa bilik rumah kedai ke ?

Woofer Storm said... [Reply to comment]

slmt pagi kak.dah lwat datang sini rasa ngtuk pula

#tumpang tido kat sni..ehehhee

zulhilmi tempoyak said... [Reply to comment]

mesti ada hikmah disebaliknya la tu..

tp rsnya better dok je ngan kawan tu..

nnt all of u dah ad bajet sndr. cari la rumah yg lebih baek sma2. :)

beautiful_rose said... [Reply to comment]

rumit bila memikirkan tenpat tinggal dan dengan siapa kita akan tinggal.sebab pengalaman lalu di kolej buatkan aku lebih berhati-hati dalam memilih teman serumah.

aku susah nak terima manusia jenis kaki copet,pemalas,pengotor dan terlalu berkira.

wah,demand juga aku ni kan =p

beautiful_rose said... [Reply to comment]

p/s : mari tinggal dengan aku...aku selalu tinggal seorang bila roomate balik ke rumah keluarga.

Hanis Azla said... [Reply to comment]

akak setuju juga dgn pilihan untuk tinggal bersama teman2 yg kita dah kenal.. sekurang2nya, kita rasa lebih selamat wp mungkin tempatnya kurang selesa.. take care yer..

cik ika said... [Reply to comment]

sbr je la...tp law da kete pown nk d calar...istihar perang..huhu

hassy chan said... [Reply to comment]

pergh kete bercalar...
sy dgr pun skit hati huhu
sbr eh kak..

Hans said... [Reply to comment]

kalau tahu sapa kan best
boleh gores muka dia
hehehehe

Mya said... [Reply to comment]

ouch, kena gores! ;(

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Liza Razak
kan..bila fikir2 balik, better mcm tu..da xnak amek risiko dok dgn org yg ntah hapa2 perangainya~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@semutsengal
err,
bagus cadangan ko tu..akan aku pertimbangkan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
sila sila..jgn segan2..buat mcm ruma sendiri..hehe~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zulhilmi tempoyak
ya. pasti ada hikmahnya,kami yakinkan itu~ =)
tunggu da stabil sume, baru cari yg better,kan~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@beautiful_rose
ya, agak rumit..dlm tempoh 3 tahun lalu, aku pernah tinggal di 4 rumah sewa berlainan, & dgn bermcm karenah penyewa yg kdg2 agak merunsingkan..aku sudah serik~
ahah, harus demand utk kesenangan sendiri~ ^^

haha, ko dok mana weh? =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanis Azla
ya, setuju kak..sy lebih tenang dengan deorang skrg..walopun dlm keadaan kurang selesa..~
mekasih~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cik ika
nak istihar perang ngn sape tu..hehe~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hassy chan
ya, tercalarnya kereta itu turut mencalar hatiku..sobs~
ya, akan terus bersabar..mekasih Has~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hans
haha..best gak tu~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mya
ouchhh!~ =/

Cik Yatt said... [Reply to comment]

kalau kete kite kene nges wooo..huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Yatt
ouh..kita..speechless~~~ huhu (--')

Woofer Storm said... [Reply to comment]

nak buat mcm ruma sndiri la ni..hehe

#sis,ada masa jom outing tau..heheee

Liyana Zahim said... [Reply to comment]

Lah.. Knl ke dill? Hehehehe.. Nanti krm slm kat dia ok..

EZAN IDMA said... [Reply to comment]

mmg duduk rumah sewa kene pilih betul2 housemate. kdg dpt yg x sekepala. oh siannya bulan 5 bru dpt gaji ek. em sbr ya

Munnafendy said... [Reply to comment]

hurm sakitnya hati..tp adat la kalau duduk apartment murah mcm tu. ai punya kereta pernah remuk spoiler org baling pintu kabinet dari atas..sengal.

jenuh jugak nak tggu gaji smpai bulan 5 tu.redah je la apa yg ada =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
bagus..bagus..hehe~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Liyana Zahim
hehe..kenal sgt!~ baek..InsyaAllah~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EZAN IDMA
tu la, sgt risau kalo dpt yg suka buat hal..merunsingkan aja..~
iya, bulan 5..makan pakai apa yg ada je sekarang..sobs*

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Munnafendy
hmm,adat la kan..bertahan je la~
wah, u lagi dasat..teramat sengal la org yg baling tu..~

mmg redah je la jwbnya~ =)

Azroy Kassim said... [Reply to comment]

baa~ CAK!!

pernah pukul org gores dan mng yg dtg ke rumah.. kah~kah~kah

khaifaiz said... [Reply to comment]

rumah aku ada bilik utk disewa.. kalau tak kisah bolehlah dtg tgk... hahahaha

teha said... [Reply to comment]

eh , kereta yg calar tu okey xlg ? hehe :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Azroy Kassim
wallaweh..ganaz tu~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
dush!~ hahaha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
err, mestila blom ok..tunggu dpt gaji baru g polish~ huuhu

ABU said... [Reply to comment]

Keta kena calar!? Syngnya.. Bodoh tul orng yg buat tu, tak de keja lain.. Baik dia pegi jadi sampah.. Err emo pulak aku haha

So duduk puchong ke!? Aku pun duduk puchong gak, puchong perdana..:)

Bab cari rumah sewa mmg kena berhati2.. Sebab kat KL ni mcm2 peel manusia yg ada.. Kan kan..

Woofer Storm said... [Reply to comment]

kak,jom outing kat ioi mall..heee

#nak ajak main bowling..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
mmg xde keje tul org yg calar tu..huhuh~ haha, harus emo..;p

tu la, mcm2 peel..mcm astro..mcm2 ado~

H.J said... [Reply to comment]

susah jugak nak cari rumah disewa ni..tak de pengalaman plak pasal nak sewa rumah ni..hee

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@H.J
maka bersyukurla anda x perlu pening pk pasal uma sewa~ ^^

Juno said... [Reply to comment]

Haih. mencari rumah sewa kena ada kecekalan yang luar biasa, tahu.

kesian kereta.

intan.maisarah said... [Reply to comment]

cubaan dan dugaan dalam kehidupan. senyum aja lah bila dapat dugaan

dwaty said... [Reply to comment]

SAL... aku menyewa di sebuah flat yang tak berapa nak besar, ada 3 bilik... sewa bulanan RM600... harga normal bg putrajaya ... bilik aku saja sewa bulanan sama dengan sewa apartment lama yang sal duk skrg... RM250...

so, Sal gaji bulan 5 kan??? bertahan selagi mampu...

p/s: rumah selesa tapi kalau housemate pengotor@pelik pun PAYAH juga...

Kazen said... [Reply to comment]

haha mmg itulah ragam nk tinggal kt rumah sewa kan...terpksa kite hadapinya dengan penuh dugaan...semoga trus berjaya dalam kehidupan :)

Entri Terkini | 2 Hari !! Ada pada Google Search Engine !

Kazen said... [Reply to comment]

haha mmg itulah ragam nk tinggal kt rumah sewa kan...terpksa kite hadapinya dengan penuh dugaan...semoga trus berjaya dalam kehidupan :)

Entri Terkini | 2 Hari !! Ada pada Google Search Engine !

Teenager Housemaid said... [Reply to comment]

nak duduk rumah sewa ni memang kena pilih betul2 kan sis..
hurm...
kesiannya kereta kena calar, -_-'

ouh aquila tu lelaki kekekeke.

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

hee..seronok!

ok new newsssss..surat spp dah smpai!heee..nt mgkin dalam next week kot dpt kat skola..ntah2 akk da dpt..huu..sbb skola akk kan advance..:)..so insya-Allah bln 3 dpt la gaji kalu kerani akk efisyen!ira nk gaji bln 3..wuuuuuuu

kereta ira hampir nak keluar dah..:D

sbr naa kak psl y lain2 tu..insya-Allah Allah permudahkan...kita mengadu pd Nya..kerana DIA yang Mengetahui segalanya..

shahrazali said... [Reply to comment]

mmg susah kn nk cari umah sewa....byk faktor yg perlu diambil kira... harap awk dpt rumah yang elok, selesa dn selamat..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juno
iya, tahu itu~ huhu
kesian,kan~ =/

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@intan.maisarah
sentiasa cuba senyum~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
ya Dwaty..aku akan terus bertahan~
betul tu..aku da x larat dpt housemate yg mcm ko sebut tu..mmg payah..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kazen
inilah namanya cabaran~ ^^
mekasih~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Teenager Housemaid
ya,perlu sgt hati2 n pilih betul2~
nasib badan..~
hehe, iye..lelaki~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
akan terus bersabar..ya, smoga Allah permudahkan segalanya..amiin~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@shahrazali
ya, nak dpt yg sesuai..byk perkara perlu consider..~
InsyaAllah, mudah2an..mekasih~ =)

محمد شهريل القنيطري said... [Reply to comment]

kereta dicalar mmg dh mcm adat disekolah..hai

Diana Azis said... [Reply to comment]

Rasanya lebih baik Sal duduk kat rumah sewa dengan kawan2 tu..cari rumah sewa lain kemudian pun boleh..susah nak jumpa kawan yang sekepala sekarang ni..

#siapala tgn gatal tu agaknya..nak wat ombak rindu agaknya..sabar :)

lieynanilaz said... [Reply to comment]

memang dugaan!!...

faham kalau kita ada kekangan kewangan...hidup secara sederhana dulu sebelum mendapat yang lebih baik!!...

acheeqa farhana said... [Reply to comment]

eee..spe la yang dngki sgt pegi calarkan kete tu..

kite bako je..haha

teha said... [Reply to comment]

sis, bile mau hapdate ? hee ~

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

salam sahabat...
maaf..agak terlalu lewat membalas kunjungn..saya kurang berblog buat masa ini.. mungkin n3 terbaru saya kali ini menjadi n3 terakhir sebelum 'berehat'.. begitulah bila terasa penulisan sy begitu 'kosong'..semangat terus hilang.. t kasih krn sentiasa sudi menjenguk ke blog saya.. SaL~Ijou pasti akan saya lawati juga.. agak terkejut atas permohonan maaf tu.. tiada komen yg menyinggung saya malah komen sahabat sentiasa saya tunggu..


Berhati-hati memilih teman.. biar rumah kecil dan sederhana.. keberkatan pasti menjadikan ia 'syurga' buat penghuninya.. dan, kirimkan salam utk dill.. tentu dia sahabat yg baik..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@محمد شهريل القنيطري
x sure kejadian tu di sekolah atau di rumah..mmg sy redha saja~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Diana Azis
ya, skrg dok dgn deorang dulu..nnt fikir kemudian plan seterusnya~ =)

penangan ombak rindu la gamaknya~ sobs

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@lieynanilaz
dugaan demi dugaan~~~
setuju tu~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@acheeqa farhana
haha, bako ye~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
esok~ hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
"keberkatan pasti menjadikan ia 'syurga' buat penghuninya"..suka ayat ni~ =)
apa yg dah sy alami dulu buat sy sgt berhati2 memilih teman menyewa~

El-Janna said... [Reply to comment]

akak.... rasanya.. baik duk dgn kwn2 yg sudah kenal.. sblm cari tmpt yg lbih baik..

ok anak2 org kaya.. tapi kereta dicalar tu la yang h,mmm

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@El-Janna
skrg da tinggal dgn mereka buat sementara..dpt gaji nnt fikir lain pula~ =)

tu la..hmm~ (--")

semutsengal said... [Reply to comment]

tak jumpa ruma sewa lagi ?

syAzAnA said... [Reply to comment]

sabar ek kak. dugaan tuhh! teruskan usaha sal! ^__^

Mr.Clive said... [Reply to comment]

hi kamu! :)
apa khabar?
terima kasih sebab sudi dtg jenguk... hehehe

Pondok Usang said... [Reply to comment]

banyak betul dugaan kamu.. byk bersabar tau..

TiraPengemis said... [Reply to comment]

menakutkan la...

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

t kasih atas sikap mendorong.. setakat ini hanya pada sahabat saya nyatakan hasrat utk 'berehat'..bukan merendah diri tetapi atas rasa tidak puas hati dgn penulisan sendiri sehinggakan terkadang malas nk BW sebab kalau diziarah balas, bimbang 'juadah' yg dihidang memalukan empunya diri.. apa2pun, saya mungkin cuba utk kekal..hanya atas satu sebab..SAYANG PADA IKATAN SESAMA RAKAN BLOGGER..

L said... [Reply to comment]

kawen jerla akak.. huhu. selesai.=)

jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/ko-buat-maksiat-semua-kena.html

Puan Kutu said... [Reply to comment]

alahai sudahlah hadapi bermacam cabaran mencari rumah sewa,kereta pula calar,wajiblah hati tercalar..

kadang2 aku terfikir ada hikmahnya aku kawen muda,jodoh aku Allah awalkan mungkin bersebab.klu tak entah macam mana cabaran hidup yg aku kena tempuh sorg.

tp ko bertuah cik sal dpt rasa pengalaman tu semua..akan jadi manis bila dikenang suatu hari nti..

selamat hendaknya dengan rumah berhabuk itu.tak selesa sikit tak apa janji selamat.hehe..

KaK LimAh Si SupiR said... [Reply to comment]

kt rmh sewa p0n kete jgk telah dicalar..tp bkn kete kaklimah, kete membe..siap tulis izzah love amir lagi..aduiiiii

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syAzAnA
haik!~ akan redah dgn tabah!~ ^^
mekasih Syaz~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pondok Usang
baek!mekasih Iwan~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@TiraPengemis
iya..agak menakutkan~ huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@L
amboi..kawen selesai ya..da kawen lagi byk dugaanye tau~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Puan Kutu
Allah itu Maha adil..Allah permudahkan seseorang dari satu sudut & diuji dari sudut lainnya~
ya, ada hikmahnya puan kutu kawen muda~ =) & ada hikmahnya aku membujang sampai ke saat ini..terpaksa meredah segala dugaan seorang diri..aku terima dugaan ini apa adanya~ =)

kan, janji selamat~ mekasih puan kutu~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@KaK LimAh Si SupiR
aduiii..lagi parah tu..~ (--')

O CIKTEDDY said... [Reply to comment]

alamak..susah jugak kan nk cari rumah..huhu
haish,sape la yg smpai hati buat mcm tu kat kak..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@O CIKTEDDY
agak susah..harap bersedia ya~ ^^
cobaan..sapa yg buat tu..biar dia dgn Tuhan~

Ct Aja said... [Reply to comment]

byk nye dugaan Sal.... moga Sal berjaya tempuh segala dugaan ye..

mr.syazwan said... [Reply to comment]

moralnya sebelum apa2 kita kena siasat dulu sikit2 pasal org yg kita nak duduk tu ye

hehe

selamat mencari umah yg selesa ye

=_=

Gen2Merah said... [Reply to comment]

selamat pagi cikgu Sal Ijou...

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

wow...ramainya pengomen...hehehe...tahniah...apapun, setiap permulaan memang payah dan sukar untuk kita tempuhi jika kita percaya bahawa kesusahan hari ini akan membawa kesenangan pada masa akan datang..Insya Allah kita berjaya tempuhi...:)

Mr.Clive said... [Reply to comment]

redahhhh redahhh.

selamat hari isnin! :D

hanjila said... [Reply to comment]

hmmm... lama tak sggh sini.

klau tinggal dgn org yg kita tak selesa, mmg haru-biru lah hari-hari.

hrp-hrp smuanya akan ok nnt (:

Papa Mifz said... [Reply to comment]

suko2 jer nak bawak boifrend yer...ish3x...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ct Aja
InsyaAllah..mekasih doakan Sal~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@mr.syazwan
atau moralnya duduk saja dgn org yg kita da kenal..hehe~

mekasih Mr.Wan~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kancil 8349
ya, mmg itu yg sentiasa sy yakinkan..bersusah dahulu..InsyaAllah kesenangan pasti akan menyusul~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanjila
hye Hanjila..ya, lama x nampak kamu~
InsyaAllah..mudah2an akan ok x lama lagi~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Papa Mifz
tu la Papa Mifz..terkojut sy..ish2~

-gedek! said... [Reply to comment]

nak uncle gores muka budak tu, tak?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@-gedek!
ahahah..boley gak tu uncle!~ =p