Tuesday, March 13, 2012

+++ hAnYa KeRaNa AkU aNaK pErEmPuAn +++

Hanya kerana aku anak perempuan, aku tidak diberi peluang bila aku suarakan keinginan utk memiliki lesen kereta selepas spm..kata abah,"bg peluang pada abg2 & adik2 lelaki kamu dulu"..abah juga tidak pernah memberi peluang pada aku utk belajar sendiri di rumah..aku cuma mampu berdiam diri~

hingga akhirnya bila aku punya pekerjaan, aku terpaksa curi peluang kerana masa sgt mencemburui..tp aku sgt berpuas hati kerana semuanya aku gunakan duit hasil titik peluh sendiri..juga bila aku sgt memerlukan kereta,aku uruskan sendiri dgn bantuan & nasihat teman2 di tempat kerja~

dgn zero knowledge & x yakin diri terus drive di kl, mcm2 perkara aku lalui..ma & abah sentiasa risau & kurang yakin aku mampu survive di tgh kota riuh begini..dgn jalan bersimpang siur flyover di situ sini..mungkin pada awalnya aku juga tidak yakin diri..tp aku tiada pilihan lain..aku xkan tahu kemampuan selagi aku tidak cabar diri..lagipun pada siapa lagi utk aku berharap..bagaikan nenek dikejar anjing, lompat pagar pun mampu dilepasi..itu pengibaratannya aku di sini..& Alhamdulillah sudah genap 2 tahun aku drive sendiri~

Alang2 sekali lagi diberi peluang mencari rezeki di sini..akan aku gunakan kesempatan utk explore jalan2 & tempat2 menarik di sini..mmg seronok sekali sekala menyesatkan diri..daripada situ byk jalan baru aku kenali & buat aku teruja utk cuba & cuba lagi..sekurang2nya bila akhirnya aku pulang berbakti di tempat sendiri, aku mampu berkata aku kenal tempat itu & tempat ini~ ^^

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

# Sgt byk hal aku peningkan awal tahun ni..mati2 aku igt lesen expired bulan 2 tahun depan..rupa2nya bulan 2 tahun ni..itu pun bulan 3 baru aku sedar lepas sorang junior tegur..confident sebulan aku drive lesen mati~ (--")

# lelaki chipsmore itu muncul lagi..enuf is enuf..apa dia igt aku ini tempat persinggahan.sila pergi jauh dari hidup aku,aku xnak tgk muka kau lagi!!~

# Sebelum balik kg bercuti,sempat luangkan masa bersama blogger Jue. Jue,mekasih temankan aku berangan2 di IKEA tempoh hari n jgn segan2 nak ajak aku keluar lagi lenkali~ ;p

# Pada teman2 yg hairan kenapa aku jarang muncul dgn entry baru..utk pengetahuan,aku cuma update entry seminggu sekali saja...tiap blogger punya cara yg berbeza,kan..aku punya sbb tersendiri & aku lebih selesa begini..& ketahuilah betapa aku sgt menghargai kalian yg sentiasa menyokong aku di sini~ =)

162 orang ong gedek gedek~:

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

nama pun perempuan..lalaa~

Yatie Awang said... [Reply to comment]

kadang2 orang tua ni dia bimbang lebih tang anak perempuan, tapi tak apa mereka sayangkan kita kan?

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

heee..abah..jgn risau..k.sal dah expert drive da..hee

jgn lupa bw ira jalan2 kl..hahaha ;p

jelesss korang g ikea aritu..ira mmg xleh join kalau x, dah join dah..ngeee

:)

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [Reply to comment]

biasalh,bila ader gender diff ni, ssh sikit la.tp, bgs juga,at least kita jd wanita yg lbh berdikari,:-)

EyqaLuvender said... [Reply to comment]

yeah!u go girl.
perempuan mampu berdiri atas kaki sendiri dlm apa jua keadaan.
u have prove it :)

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

kalo dapat drive kt kl tu memang terer la...

shahrazali said... [Reply to comment]

jgn salah anggap...semua tu tnda sayang mak abah k....

bgus la awk berani.....selagi tak mencuba,,mmg xkn ada pengalaman la kn..

klu nak sesatkan diri boleh,,tp pastikan minyak kereta penuh dan bwk geng tau...hehe..

lelaki tu dtg lg???abaikan je la...dia mmg pentingkan diri sendiri..

محمد شهريل القنيطري said... [Reply to comment]

hehe...aduh naceb bek perasan yer..kalo x,x tau lah lesen tu

Ezad Skytech said... [Reply to comment]

tak pernah drive kereta..mula2 nak test drive tu..mmg seram sejuk jugak la nak pgg stereng...

kalau tak cuba..sampai bila nak mahir kan..:D

> hee..mcm mana boleh tak perasan lesen da mati tu...hee~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Muhammad Saiazuan Norhalik
kenapa kalo pompuan..lalala~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Yatie Awang
ya, mereka bimbang & sygkan kita..lagipun sy satu2nya anak yg tercampak di sana..perempuan pula~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
haha, expert la sgt~ ;p

boley..nnt kita g jenjalan pusing2 kl~

oh,hee,no prob..lenkali kita kua lagik~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@YaYaNsMuM a.k.a YM
mmg agak susah bila sgt dibezakan..tp xpe, kite sahut sbg cabaran..& ya, ia buat kita lebih berdikari~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cikgu Ma
mula2 mmg cuak x hengat..tp lama2 InysaAllah boleh survive~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@shahrazali
hee, ya, tau itu tanda syg..tp bila sgt dibezakan buat kite rasa rendah diri~

nak xnak terpaksa buat2 berani..kan, selagi x cuba,selagi tu xkan tau kemampuan diri~

itu pasti, janji minyak kete penuh n sekurang2nya ada kwn~ ^^

iye, dia dtg lagi~ (--") kali ni betul2 abaikan dia!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@محمد شهريل القنيطري
kalo terus x perasan..n x bernasib baik, melayang la duit kene saman.. hoho~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ezad Skytech
hehe,memula mmg gitu..kene paksa diri..yep2,kalo x cuba mcmna nak mahir~ =)

haha, kompius dgn tahun depan..lagipun mcm2 hal dok risau sampai yg satu tu boleh xperasan..~ =p

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

kadang2 kita jadikan kata-kata tu untuk mencabar kebolehan diri kita...now u proved it.....tak perlu bergantung pada sesiapa =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EyqaLuvender
yep..selalu kita org perempuan dipandang lemah..buktikan kita boleh berdiri di atas kaki sendiri..~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
ya, kata2 itu sy jadikan pembakar semangat..sy akui dlm sesetengah hal sy perlukan bantuan, tp selagi mampu, sy akan berdiri di atas kaki sendiri~ =)

Hanis Azla said... [Reply to comment]

Bila diri rasa tercabar segala yang sukar boleh saja dilakukan.. setelah 10 tahun memandu sendiri batu setahun 2 ini akak berani bawak kereta keluar dari tempat sendiri..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanis Azla
betul tu kak, dlm keadaan tercabar & terpaksa..apapun jadi..~

oh, ok la tu kak..lama2 nnt pasti biasa~ =)

Nurul ain said... [Reply to comment]

zaman sekarang perempuan sangat berani.... good2...

dwaty said... [Reply to comment]

berbeza dengan aku sal...

hanya kerana aku perempuan... maka mak dan ayah dah ajar aku hidup berdikari(sebab abg n adik tak leh harap lagi)...

aku di paksa ambil lesen tapi aku bagi beribu alasan...

setiap kali balik kampung, ayah akan bising coz aku tak nak belajar drive... hasilnya, wlpun aku dah ada lesen tapi aku msh tak berani drive... huhuhu

kalau sal boleh kenal banyak jalan sebab sesat... aku expert pasal pengangkutan awam sebab pernah naik salah train... hihihi

Munnafendy said... [Reply to comment]

bbeza ngan mak ayah sy..lps hbis bljr cpat2 suh amik lesen..senang nk bawak diorang g mana2 sbb mak ayah dua2 xboleh drive =)

zati embong said... [Reply to comment]

hihi.jat pun seorg anak perempuan.mjur ayah bg amek lesen,just xbg amek lesen motor je.hihi

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nurul ain
terpaksa beranikan diri utk kebaikan sendiri~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
mungkin sbb aku ramai adik beradik lelaki..ayah aku rasa mereka itu lebih utama lagi..~

hehe, xpe, satu masa nnt dlm keterpaksaan kau akan mahir sendiri,percayalah~ ;)

oh,haha..sblm aku drive, aku pun selalu salah naik train~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Munnafendy
untunglah kamu.hm,seronok kan dpt bwk mereka ke mana2~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zati embong
sal x amek lesen moto tp dulu2 bila blk kg selalu je merempit ngn moto abg..haha~

Ikan_Pari@@ said... [Reply to comment]

lepas ni boleh bawak kerete F1

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ikan_Pari@@
wah..x mampu eden~ =p

Teenager Housemaid said... [Reply to comment]

huhuhu..
anak perempuan takkan sama kebebasannya dengan anak lelaki..huhuhu..

ouh, baru saya perasan akak update seminggu sekali..-_-'
patutlah kenkdg dtg xde entry baru hehe..
betu;2 setiap blogger ada cara tersendiri

budakijaupendek said... [Reply to comment]

setuju kak.
tahniah sb akak still beranikan diri hadapi semua ^^

shahrazali said... [Reply to comment]

@~SaL IjOu~

lg bagus merendah dari meninggi kn..

nnti lama2 expert la tu dgn jalan2 yg sesat tu...

bagusla abaikan dia....jgn termakan kata2 lelaki chipsmore...hehehe..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Teenager Housemaid
bila fikir2 balik, xpelah, ada hikmahnya..sekurang2nya akak belajar berdikari~ =)

iya, akak update seminggu sekali saja~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budakijaupendek
mekasih Fara~ ^^

eyqa amin said... [Reply to comment]

hmmm...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@shahrazali
iye, betul tu..lebih baik merendah dari meninggi..ada hikmahnya apa yg dah terjadi~ =)

InsyaAllah..practise makes perfect,kan~ ;p

lebih baik la mkn chipmore betul tu kan,hehe~ ;)

shahrazali said... [Reply to comment]

btol tu.....mkn chipsmore lg sedap...haha...

cIk JanNah said... [Reply to comment]

biasalah jaga anak perempuan tak sama dgn jaga anak lelaki. mungkin itu yg dipikirkan oleh abah kamu. :)

jannah singgah sini :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cIk JanNah
ya, mungkin..~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@shahrazali
jom mkn chipsmore sesama..haha~

saffiya_aleesya @ echa said... [Reply to comment]

salam kenal..bangga pada diri sendiri kan bila dapat hidup berdikari atas usaha sendiri ;)

p/s: abaikan lelaki chipsmore tu..

ILA HonEyBuNNy said... [Reply to comment]

ila lak skrg fmly mengawal xbg kerja jauh2..uhuhu..

akak neh...mcm adik ila tau..xsedar lesen keta mati...adik ila baru sehari..heheh..pastu esk abah terus xbg dia drive g poli...kena ila hntr,,

pasne kena sntiasa alert..ehheh

sama la..ila pun update jarang2...sob3

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@saffiya_aleesya @ echa
Salam kenal.mekasih sudi singgah sini~ =)

ya, pasti bangga bila dpt hidup berdikari~ ^^

*sudah buang dia jauh2~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ILA HonEyBuNNy
hmm..cabaran gak tu..walo apapun, smoga dipermudahkan segalanya buat Ila~ =)

naseb bek skrg da stat tarikh lesen expired ditetapkan ke tarikh lahir..kalo lupa lagi x tau la..haha~

xpe,janji update~ ^^

dhiera said... [Reply to comment]

mesti sangat expert dgn jalan kl ni~

-gedek! said... [Reply to comment]

teringin nak jadi perempuan, untuk sehari...

hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
haha, blom cukup expert..redah saja~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@-gedek!
sy cabar uncle..bertukar!~ hehe

semutsengal said... [Reply to comment]

HAHAHAHA,

akak aku mcm kau jugak. tapi memamg semua ibubapa pun mcm tu aku rasa kan ?


ERr, chipsmore tuu kau cecah air teh o mesti sedap. eh?

Mr.Clive said... [Reply to comment]

relax.chill..and komen Uncle gedek tu sungguh lucu!hahahah XD

nasib baik drive drive tu xkene saman ye tak?kehkehkehh

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@semutsengal
hehe..x jugak..kwn2 aku ada yg lepas spm ayah deorang yg paksa deorang amek lesen..mungkin sbb aku ramai adik badik laki kot~

cecah susu lagi sodap~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mr.Clive
haha..uncle mmg spontan n klaka~ =p

tu la pasal..untung badan~ kekee

khaifaiz said... [Reply to comment]

anda seorang yg berdikari... itu yg aku respek sama kamu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
aku perlu berdikari Khai..keadaan memaksa aku jadi begitu.aku juga ingin buktikan pada abah yg aku juga mampu~

EZAN IDMA said... [Reply to comment]

kamu sorg yg kuat! heheh :) hati2 drive ye

dill said... [Reply to comment]

setiap dari kita punya keistimewaan sendiri. termasuk kamu ^^

dill.

Jue said... [Reply to comment]

eh rsnye dah komen tp ilang kot
uwaaaaaaaa
xpe komen blk

bkn senang jd anak pompuan lbh2 lg kalau tanggungjawab kita galas huhuhu

#ade ms g ikea lg! hoho
#meh sini lelaki chipsmore tu aku ngap!haha

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

wow..takpe2..awak slow2 k..usaha tangga kejayaan..orang yang berdikari adalah orang yang lebih tabah menghadapi segala dugaan dalam dunia ini..dan orang seperti ini mampu hidup walau tercampak di pulau sekalipun..percayalah

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EZAN IDMA
sy cuba jd seorang yg kuat~
baek! mekasih Ezan~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
termasuk juga kamu~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Jue
alamak..iye ke? aku pun penah jd mcm tu..huhu~

jd anak pompuan lam keluarga yg ramai anak lelaki..mcm ni la jadinya..sobs~

#joOOom!!~ ;p
#tolong ngap dia kasi hancur!!~ hwa2

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Boni JLL3
mekasih awak~ ^^ sy sentiasa sematkan kepercayaan itu utk sy teguh berdiri walaupun sy terpaksa meredahnya sendirian~ yakin boleh!~ ;)

ABU said... [Reply to comment]

Bgusla awk, hidup berdikari dan survival diri yg tinggi.. Kalau nak hidup kat kl kena mcm tu la.. Tahniah kpd anda.. Dn skrng dah Jdi guru pulak.. ceh ceh.. Bila abu mengomen haha..

littledolphin said... [Reply to comment]

Overprotective terhadap anak perempuan tu perkara biasa :) saya pun mengalami benda yang sama.

tapi dari segi driving,parents sgtlah galakkan drive,tapi saya je yang masih penakut. hahaha

lelaki chipsmore tu memang chipsmore betul.masih ingat lagi entri kamu berkenaan dia.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
ceh ceh..bila Abu mengomen dgn penuh skema..hehe~
kan, nak idup kat kl kene pandai2 bawa diri..~
mekasih ya Abu..~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@littledolphin
kdg2 rasa nak memberontak dibuatnya~
(--")

xpe..bila da dlm keadaan terpaksa nnt cepat je kamu mahir~ ;)

haha..lebih baik mkn chipsmore betul dari pedulikan dia~ =p

Tukang Karut said... [Reply to comment]

lepas ni apa kata update 2 hari sekali... kadang2 sampai terlupa nak masuk blog cik sal yang cantik menarik ni...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
alamak..x dptla tk..lepas ni mungkin aku update 2 minggu sekali kot..hehe~

haha, cantik menarik la sgt~ =p

Tukang Karut said... [Reply to comment]

eh... cantik apa... cuma mulut tu je.... tak ada handbrek... hikhikhik...

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

teringt masa ambik lesen cuti panjang dulu, sgt lawak..sekarang nie ada je lesen tp takut nk bwk keta..huhu..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
haha..iyela.iyela..lepas ni aku jd pendiam la pulak~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@visitme@FaTiN cOrNeR
akak plak kalo igt balik waktu amek lesen dulu sgt sakit hati..pengajar tu kerek sgt..huhuh~

hehe..tgkla nnt,bila da terdesak dan2 tu jugak berani~ ;p

hanjila said... [Reply to comment]

kami adlh gadis moden yg mempunyai kenderaan sndr dan tdk perlukan lelaki utk hidup. eh? tiba-tiba bersemangat feminisme pula. haisy...

sis ni mmg hebat (:

Gen2Merah said... [Reply to comment]

saya kagum dengan wanita yang mampu berdikari, aktif, cekal dan bersemangat... teruskan semangat itu cikgu..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanjila
hehe..harus tercabar kaum adam baca statement ni~ ;p masih perlukan lelaki lam hal tertentu..cuma selagi boleh berdiri di atas kaki sendiri..mari kita bertabah hati & cekalkan diri!~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
kalian sbg teman2 juga byk menjadi penyebab utk sy terus kuat & bersemangat~ ^^
mekasih utk kata2 sokongan itu cikgu Dil~ =)

Asrul "iLham" Sany said... [Reply to comment]

biasa la, ayah akan selalu bimbangkan anak perempuan dia... :D

tp atas usaha sendiri itu lebih manis kannn :)

a.samad jaafar said... [Reply to comment]

Salam buatku teman ...
Sy baru balik menjajah hutan tertua .. Kenapa sy ke sana? Tak lain x bukan adalah utk mencabar kemampuan sy dan belajar ttg ikhtiar hidup.. Maknanya, ada waktunya kita sendiri patut mencabar wibawa diri.. Cabaran sentiasa menjadikan kita semakin kuat.. Sy tertarik dgn cara awak yg mencabar wibawa diri.. Moga terus kuat!
Walau saya sendiri semakin slow dlm blog.. Harap sy terus mengintai ke sini..

Liza Razak said... [Reply to comment]

saya dulu pon terkial-kial belajar driving kat KL ni.Alhamdulillah..skrg dah ok.apa pon kena tabahkan hati dan berani :)

Hanie Dew said... [Reply to comment]

lelaki chipsmore itu muncul lagi. uurrmm...aku lebih menunggu nunggu sambungan mimpi ko.hekhekhek. aku jeles sbb tak dpt join korg hari tu. T_T.

cabar diri itu satu keberanian yg luar biasa. lagi lagi mein aci redah je ko dtg kl kan. kagum aku.

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

ye! ye!
sayalah sokong cikgu Sal! (>.<)

Ros said... [Reply to comment]

salam Sal IjOu,

Biasa la kan ibu bapa ni Sal...kak Ros pun bimbang jugak kat anak dara kak Ros tu...sebaliknya dia tak dak masaalah pun,cuma perasaan ibu bapa ni ja yang dok bimbang macam2 pasai anak depa ni perempuan...

Aziri Pauzi said... [Reply to comment]

ingat ginilah kak..

Yang dipaksa beralah dan beri peluang pada org lain dulu itulah yang kuat..

kira gentlemen la kita beralah dulu..

gua tabik sama loo...

totallymejah.blogspot.com

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Asrul "iLham" Sany
tu la..anak pompuan sorang2 tercampak kat kl..mau mak ayah x risau,kan~

yep..atas usaha sendiri rasa lebih manis & bererti~ ^^

eita said... [Reply to comment]

kalu orang puan memang susah sikit nak dapat kepercayaan keluarga..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@a.samad jaafar
Salam sahabat,
dah lama sy teringin utk terlibat dgn aktiviti lasak tp blom punya kesempatan..bertuah kamu~
setuju, cabaran buat kita semakin kuat~ mekasih utk kata2 semangat itu~ terharu dgn kesudian kamu utk terus menjenguk sy di sini.mekasih lagi sekali~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Liza Razak
awal2 dulu sy x bley nak imagine pun akan drive kat kl ni..tp bila tiada pilihan lain, nak x nak terpaksa beranikan diri..lama2 ok,kan~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
ko kata ko nak tolong lenyek lelaki chipsmore tu kan.haha~

err, yg tu x dpt aku nak tunaikan..mimpi itu terus menjadi misteri hingga ke hari ini..jeng2~

xpe, esok masih ada..nnt kita plan lain pula ye~ ;p

tu la..main aci redah je..huhu~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@blog-tips-kurus
wah..makin bersemangat la sy ada penyokong mcm cik tips kita ni~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ros
tu la..mak ayah mana x risaukan anak pompuan yg dok merantau tempat org sensorang,kan..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Aziri Pauzi
ada kelebihannya pada yg beralah,kan~
mekasih..tabik balik sama dia~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
selalunya gitu,kan~ (--")

Puan Kutu said... [Reply to comment]

solute sbb ko berjaya keluar dr kerisauan ma n abah ko yg sememangnya terlalu risau dengan anak yg namanya perempuan.

4 ur info, masa aku nak amik lesen dulu FIL aku pun tak setuju.sama macam abah ko tak yakin yg perempuan nie boleh bawak kereta.bkn tak yakin,rasanya lebih kepada terlalu takut kejadian tak di ingini berlaku..tp aku melawan, sbb aku tau 1 hari benda nie mmg perlu..mujur en suami tak membantah..at last aku amik gak lesen

bila sekarang dh pindah dok sp aku rasa berbaloi amik lesen klu tak macam mana en suami nak kerja klu hari2 kerjanya dok hantar n amik aku dr tmpt kerja je?dulu masa di johor dok dlm kem takpelah..bawak moto takde lesen..hehe..

selama hampir setahun aku berulang alik drive sendiri ke opis dah 3 kejadian tak diingini berlaku..kena leter terima sajalah..:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Puan Kutu
anak pompuan selalu mak ayah risaukan,kan~

tu la..tp kejadian x diingini boleh berlaku pada sesiapa saja..termasuk anak lelaki..bg aku drive itu satu keperlun..sgt penting..masa tu aku x boleh nak melawan, kene ikut je..tp bila ada peluang aku terpaksa curi peluang sendiri..~

haha..aku kat kg dulu selalu jugak bwk moto xde lesen g pekan~ ;p

aku pun sepanjang dua tahun ni ada jugak beberapa kejadian x best jadi tp x kene bebel sbb deorang da fhm, mcm2 bley jadi..~ yg penting lain kali lebih beringat~ =)

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

hee terima kasih k.sal atas wish tu..:)

bestt konvo rmai2..heee..k.sal dah konvo kat U xpe..ira br nak konvo ni..kekeke..;p..kat kelate ek?

bulan 6 kat ipba la ea?

budak penjara said... [Reply to comment]

ohoiiiii ank pompuan.. sekolah dh nk buka daa..damm hehe

O CIKTEDDY said... [Reply to comment]

hmm..x semua ayah mcm tu..entah la,ayah cik x mcm ni..biase la setiap org ade cara pmikiran yg berbeza..tp syukur kan?ape yg kak sal dpt kak sal akn lbih hargai sbb sume tu dr titik peluh kak sal sndiri =)

MaYa MustWany said... [Reply to comment]

samalah..abah mas pun masih tak yakin dgn mas.ceh..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budak penjara
aiseh..cepatnya cuti da nak abes..damm jugak..haha~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@O CIKTEDDY
lain ayah lain cara didikannya~ ^^
yep..sgt2 hargai bila ianya atas usaha sendiri~ =)

hassy chan said... [Reply to comment]

nymphnye ngn laki chipsmore tuh..
sbuk je..
akk wat bodoh je tau huhu..

akk, ayh kite pun riso sgt psl saya nh.. dia x pcya nk bg sy drive kete..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hassy chan
tu la..nyampah tul.rasa nak lenyek je kasi lumat.huhuh!~

hmm..sama mcm kes akak la ni.mudah2an satu hari nnt Has dpt peluang atau kene pandai2 cari peluang sendiri.sgt penting tau drive utk kita survive in case ada apa2 hal terjadi..~

acheeqa farhana said... [Reply to comment]

kmampuan lelaki dn ppuan skrg ni sme je...kalau lelaki boleh buat, ppuan pon pasti boleh :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@acheeqa farhana
jauh beza dgn dulu,kan~ =)

teha said... [Reply to comment]

ayh kite lg laa sruh ambik lesen kete cpt2.. hehe..

Hanie Dew said... [Reply to comment]

Ala korang.untungla dpt cuti free berminggu minggu.

emy zulaiha said... [Reply to comment]

wah sal dah 2 thn drive...mesti dah cekap drive n dah tau bnyk jalan kan. hehe emy tak mahir drive lagi :) hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
bagus sgtla gitu..untung kamu~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
cuti free? ada cuti x free ke Hanie..hehe~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@emy zulaiha
byk tau jalan sbb byk kali sesat..hee~
xpe, slow2..nnt lama2 mesti mahir~ ;)

Hanie Dew said... [Reply to comment]

Loike u toi.hahaha

kueh bakar said... [Reply to comment]

malu bertanya sesat jalan. tapi tak payah tanya. memang akan sesat jugak pun. haha

sometimes lost is beautiful..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
haha..loike u more!~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@kueh bakar
haha..betul tu..bertanya pun sesat..gune gps pun boley sesat..~ =p
tp drpd sesat tu la familiar byk jalan~ ^^

syAzAnA said... [Reply to comment]

syaz lagi lah, anak tunggal. perempuan pulak tu. lagi lah tak boleh buat apa-apa. nak drive apatah lagi. kekadang tak tahu sampai bila mereka tak yakin dengan syaz. :(

zatiey said... [Reply to comment]

huhu..untonglah..zatiey dh umur 21..lesen krte pun xde lagi..dlm usaha mengumpul duit + kumpul keberanian...


*basikal pon zatiey tkot nk bawak..mcmne nk bawak krte kan..hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syAzAnA
sedih kan kalo org x yakin dgn kita..tp kalo kes Syaz,anak tunggal,lagilah deorang risau..xpe, mudah2an akan ada peluang utk Syaz buktikan kemampuan diri pd mereka satu hari nnt~ =)

LAici KAng Ais said... [Reply to comment]

yg penting kite berani tonjolkan pada parents yang kite mampu berdikari. tul x cikgu sal?hee

katakan TIDAK pada lelaki chipsmore.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@zatiey
Oh,K.Sal pn umo 24 bru amek lesen~ ^^
xpe,kamu byk peluang lagi~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@LAici KAng Ais

betul3x~ ^^

yaaa..katakan TIDAK pada lelaki itu! huhuh~

lisa said... [Reply to comment]

:( Lisa pun sama. I had this problem masa mula2 habis spm aritu. Parents tak bg amik lesen kereta and now lisa still tak ambil lagi lesen. Sedih sangat tak boleh ambik tp nk wt cmne. hm tp banyak hikmah2nya!! :)

HeNRieTTa JoSe said... [Reply to comment]

wah ikea....hehehe....dah lamer xpergi berangan rangan di sana....

[sutera kasih] said... [Reply to comment]

huhu..ank perempuan disyg lebih tu..jd jgnla kecilhati ya dear :)

Hanie Dew said... [Reply to comment]

kekekeke..bulan 5 nak ekoootttt....

oh..jue ada cecite pasal ko buat list list tu sume.mmg organize gilers..heheh..

nak jugak makan kat uia.aku pernah masuk uia hantar adik ipar aku dulu.

thanks for your vote!..meh kiss sket..muuaahh..

Boni JLL3 said... [Reply to comment]

ye..itu yang seharusnya awak lakukan..meyakini diri sendiri...

Hafizin Jamil said... [Reply to comment]

kenyang la kak salijou bawa kereta..sambil2 makan buat langsat..hehehe

Jue said... [Reply to comment]

Sal!! wah kemain ko kan. Bln 5 nak shopping sakan arr!hahaha ajak aku hanie ngan ira nanti tau
naik keta pastu bole nyanyi lagu pon pon keta ku bbunyi hehehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@lisa
sedih kan.tp xpe..peluang itu pasti tiba..~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@HeNRieTTa JoSe
kite baru je berpeluang g ikea tahun ni~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@[sutera kasih]
tp dari kecil selalu dipinggirkan..effect sampai skrg..tp xpe. ada hikmah di sebalik semua dugaan tu~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hafizin Jamil
tu la..makan buah langsat satu hal..pastu tiap2 hari mkn jam nenas, jam rambutan..huhu~

cinta siswi said... [Reply to comment]

hee.. same je kite kak.. tp abah siswi galakkan amek lesen.. just xharap sgt bwk keta.. tp bwk jgk..hikhik

Cik Jannah said... [Reply to comment]

yeayy ! lepas ni ajak sayaa pulak. kita jalan kl sampai sesat! hehe

TiraPengemis said... [Reply to comment]

huhu..tirah pon jarang update,,,busy la yunk hhheee

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cinta siswi
kalo nak tunggu deorang harap, ntah bila..kdg2 redah aja~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Jannah
ya, sama2 kita mkn buah langsat!~ hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@TiraPengemis
xpe..akan ada masanya kita betul2 busy..bila free sambung berblog kembali~ ;p

Rtp Farra Arisha said... [Reply to comment]

that's true. belom coba, belum tahu. but once we try, we've to be brave facing any risks, like driving too. and alhamdulillah, you well succeed.

lieynanilaz said... [Reply to comment]

rasa puas bila benda tu kita beli dengan hasil titik peluh sendiri..akan lebih menghargai..betul tak cikgu..hehe.

Uchi kay-f @hmad said... [Reply to comment]

slmt bertamu diblog uchi iye..terima kasih..

jrg2 update kdg2 je komen...sllu silent reader kt blog febret je..mcm blog jue & hanie tue.."harus" diterjah...waima silent reader..why ekk? sbb blog tue "ohsemmmmmmm"..hihihihi..

Uchi kay-f @hmad said... [Reply to comment]

# Pada teman2 yg hairan kenapa aku jarang muncul dgn entry baru..utk pengetahuan,aku cuma update entry seminggu sekali saja...tiap blogger punya cara yg berbeza,kan..aku punya sbb tersendiri & aku lebih selesa begini..& ketahuilah betapa aku sgt menghargai kalian yg sentiasa menyokong aku di sini~ =)

---->kp cik SaL ijou *oh bacenye salhijo iye ingatkan salju...hihihi..opss*

setuju 100%dgn ayt penyata tue..

Hanie Dew said... [Reply to comment]

bukak tingkap melalak kuat kuat pastu nnt sampai nak karok suara HABIS..hhahahha..

Mizz ErMa said... [Reply to comment]

hm..betul tu..bak kata patah2, jaoh berjalan luas pemandangan..hehehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Rtp Farra Arisha
ya, we have to be brave enough to face anything~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@lieynanilaz
hehe..sgt betul!~ ;p
rasa sgt puas hati & sgt menghargai~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Uchi kay-f @hmad
time kasih buat kunjungan balas ke sini,Uchi~ ^^

yep..blog deorang mmg sgt ohsem!~ ^^

iye.."ijou" kat belakang tu stand for "hijau"..baca salhijo pun boley~ ;p

hehe..mekasih setuju dgn ayat penyata tu~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mizz ErMa
hehe..boley tahan luas pemandangan~ ;p

Cik Yatt said... [Reply to comment]

klu abah..die rsau tol ank pmpuan die klu pi keluar

El-Janna said... [Reply to comment]

perempuan mmmg kena berdikari kan kak. bab2 drive ni. llaki mmg suka pndg rendh. ^^ tp skng akk dah blh kn^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Yatt
risau tanda syg..tp kalo terlampau risau susah hati gak kita..huhu~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@El-Janna
mmg stereotype pompuan dipandang rendah..x kisah lah, janji kita tau kemampuan kita~ ^^
Alhamdulillah,skrg da ok~ =)

Cik Jannah said... [Reply to comment]

erk, langat je ke kak? heheh

Leeya Hezlin said... [Reply to comment]

rasa sangat best bila benda yang kita beli tu hasil dari titik peluh kita sendiri..

semoga anda terus success dalam bidang pekerjaan..
drive carefully ya.. :)

Woofer Storm said... [Reply to comment]

bila nak main bowling ni sis?ehhee sy tak reti drive,sila amik sy kat puchong..ehhe dkt je pun dari uma ke ioi..ehhee

~sy dah tiru mcm sis,update smnggu sekali,,adehhhh

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Jannah
eh, bukan langsat aje..ada jugak jem nenas, jem rambutan,jem laici n segala jenis jem kat kl ni~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Leeya Hezlin
mekasih Leeya..kamu pun sama, moga success selalu~ ^^

wokkey, i will~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
oh, welcome to the club,"update entry seminggu sekali"..hehe~ =p

tomatokering :) said... [Reply to comment]

sama lah.. wuuuu U_U

ciK LyndaWawa said... [Reply to comment]

cikgu ni macam oernah nampak..tapi di mana ya?