Tuesday, January 17, 2012

+++ TeRtAnYa tAnYa +++

Dalam kwn2 sdg cuba menyesuaikan diri di sekolah masing2..aku & lagi 4 org kwn masih terkontang kanting..kata guru besar..di sekolah ini sudah tidak memerlukan guru baru..lebih2 lagi guru english..ini sekolah cina,kecuali bm & english, boleh dikatakan semua mata pelajaran perlu diajar dlm bahasa cina..jd kami betul2 tidak diperlukan..beberapa kali ayat itu ditujukan pada kami..terang2 mau kami mengundur diri..tp itu bukan salah kami..di mana silapnya bila sekolah yg mengharapkan hadirnya guru baru tidak menerima guru secukupnya..namun sekolah yg punya lebihan guru terus2an menerima guru baru..fikir2kan..~

Buat seketika kami masih dikira dlm penempatan sementara & akan ditempatkan semula..ke mana? itu masih dlm tanda tanya..daerah Petaling Utama sangat asing buat aku..ya, aku pernah bekerja di pj city..tp dulu cuma menaiki lrt..tp skrg nak x nak aku terpaksa cabar diri..buat pertama kali ayah & adik temani aku drive mencari destinasi..pusing situ pusing sini..bila mereka cukup yakin aku mampu bawa diri, mereka pulang & tinggalkan aku sendiri..& kerana masih belum pasti penempatan kekal & belum punya tempat tinggal..Cik Dill mengajak aku tinggal bersama sementara selesai segalanya..bersyukur x terkira..mekasih Cik Dill, kamu dah terlalu byk membantu~hanya Tuhan mampu membalasnya~~

Kawan2..bila menjadi seorang pendidik..besar bezanya di mana kita ditempatkan..berhadapan dgn tingkah laku & mentaliti pelajar/ibubapa bandar & luar bandar ada cabarannya tersendiri..x semua mampu memahami..benar asal ikhlas hati, semuanya pasti menjadi..tp adakalanya kita lemah x gagah 'berdiri'..ia x semudah kata..tp ya,itulah antara cabarannya~

Nota kaki :
Kawan2..mohon maaf..aku belom berkesempatan utk bw..bila berpeluang nnt pasti aku jenguk kalian kembali ya..~ =)

112 orang ong gedek gedek~:

dill said... [Reply to comment]

kita perlu memilih orang yang sesuai untuk kita berkongsi pendapat atau perasaan. bukan semua mampu memahami apa yang kita rasa. kadang-kala orang yang kita harapkan untuk memahami jiwa kita gagal untuk memahami. akibatnya, derita sendiri.

sentiasa membantu sedaya mungkin. usah putus asa. sentiasa ingat Allah itu ada :)

dill.

hassy chan said... [Reply to comment]

sbr ye kak..
huhu...
ciannye bile khidmat x diperlukan..

eita said... [Reply to comment]

banyak2 lak bersabar ye...ujian tu..

ghost writer said... [Reply to comment]

bagus lah Dill nih.bertuah mamat Lando tuh. :)

kalau sebelum nih mampu lakukannya,pasti untuk kali ini jugak mampu,Sal.itulah pentingnya praktikal.kannn.. :)

semoga berjaya.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
mekasih x terhingga buat kamu Dill~~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hassy chan
mmg sgt kesian~ (--") sobs*

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eita
ya..ujian~
mekasih Eita~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
hahah..tersgt beruntung si mamat Lando tu~ =p

ya, aku bersyukur pernah melalui sesuatu yg lebih teruk dari ini..ia menjadikan aku lebih kuat..~

mekasih Ghost~ =)

aReLaN said... [Reply to comment]

sabar ye.dugaan sume tu kan.hmmm...spe la punya keje tukang setting penempatan tu.kena pegi skolah balik agaknya sruh belajar sket.aiyaa

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

yeke kak sal?siannya..npe jd camtu?k.sal dah call ppd petaling utama?

ada kwn ira y ustazah tu pon aritu ms mula lapor diri, GB kata cikgu da ckup..tp ira ngan kwn ni kan pend khas so mmg sekolah mnta..y ustazah tu dah menangis sbb takut kena anta tmpt lain..tp td dia kata mmg ustazah tu stay sbb ada ustazah kat skola tu nak keluar..huu

tp kesian la kat k.sal!sbr ea kak..so skarng ni xjd dok puchong la?

Pocket said... [Reply to comment]

duduk kat luar bandar,
bebudak nya samseng cara luar bandar.
dan begitu gak kalau kat pulau,
or kat dalam pekan...

camana pun, pocket takutkan dalam bandar lagi. resource nyer banyak.
ohh..

camana plak bleh telebih lebih cikgu english? so sorang cikgu english, tak leh ajar matematik ker?
kat sini kamu sang pendidik kena didik pocket yang ada SPM jer ni:D heheheh

nasha sanza said... [Reply to comment]

sabar kak...pasti ada jalan penyelesaiannya..

pisau belati said... [Reply to comment]

Pembunuh Tanpa Bayang :

moga di permudahkan jalan buat kamu.mungkin ini ujian pertama kamu sebagai seorang pendidik.siapa tahu nanti mungkin yang lebih baik sedang menanti kamu.

Gen2Merah said... [Reply to comment]

ya, memang besar dugaan seorang cikgu.. baik d bandar mahupun luar bandar, masing2 ada cabaran yang perlu d lalui..

budakijaupendek said... [Reply to comment]

I know u a fighter kak. ^^

Titisan Hujan said... [Reply to comment]

sabar yer kak
ni dugaan utk akak menjadi guru yg cemerlang kelak.insyallah

tme ksih tuk dill gk.eheheh

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

sentiasa doakan kamu cik keropi :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@aReLaN
hahah..betul tu..kene sekolahkan mereka balik =p..perkara serius pun boley amek remeh..rasa mcm sgt kecewa..tp ya, ini sume ujian.mekasih Arelan~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
hmm, bukan setakat call Ira, 1st day aritu lepas sekolah terus kami ke ppd mintak penjelasan..katanya akan cuba selesaikan secepat mungkin..tp biasala kan..x sah kalau kita x menanti & terus menanti~~~

x bley nak confirm lagi kat mana nak tinggal selagi blom selesai isu ni..(--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pocket
betul tu pocket..kalo area tu samseng..kebanyakan samseng la bebudaknya..ikut tempat & persekitaran..~

yup, sekolah bandaraya lagi menakutkan..mereka sgt advance..kalo kita ketinggalan..habesla..~

oh, lupa nak ckp, tu skolah cina pocket~ ^^ matematik pun diajar lam bahasa cina..kecuali subjek bm, english & agama..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@nasha sanza
ya,pasti ada jalan penyelesaiannya..cuma antara cepat & lambat je.mekasih Nasha~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@pisau belati
ya..InsyaAllah..pasti DIA ada perancangan yg lebih baik buat diriku..amiin~ mekasih 'pisau belati'~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Gen2Merah
tp cabaran ini jarang sekali dimengerti oleh mereka yg x cuba utk memahami..kan~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@budakijaupendek
i'll try my best to be one~
thanks dear~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Titisan Hujan
InsyaAllah..mekasih TH..~
p/s: cik Dill itu tersgt baik orgnya..segan akak pada dia..~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ORLANDO AHMAD
sy aminkan doa itu.mekasih Orlando~ ^^

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

oh..ckgu pn terhad jgk peluang mngajar..ermm..

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

datang sekolah saya je la..hehe..sabar yea..

http://qurratulain-pagaremas.blogspot.com/2012/01/jangan-pandang-jerr-take-action.html

teha said... [Reply to comment]

bnyk2 bersbar yee sis :)

khaifaiz said... [Reply to comment]

sabarlah sal...

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

oooh gitu..pelik gak kan camne la ppd leh silap gitu..kata ada kekosongan lg kat sekolah lain tu..isk2..

xpe2..nt k.sal btau ira ea kalo k.sal kena transfer mn2..:)

be strong k.sal..n good luck!

nt kt jmpa lagi!hee..btw, hanie kata ada gathering kan?

Iffah Afeefah said... [Reply to comment]

besar gak mslh akak ni

hope stle cpt

kne rjuk ppd ni

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@visitme@FaTiN cOrNeR
itu perkara biasa kot..yg blom dpt posting pun masih sgt ramai..~ (--")

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cikgu Ma
hehe..kalola semudah itu~ ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@teha
ya..mekasih Teha~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@khaifaiz
baik,Khai..mekasih~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
ada org ckp ppd /jpn buat keje x efisien..huhu.ntahla..(--")

wokkey..nnt apa2 akak roger~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Iffah Afeefah
InsyaAllah..mudah2an..~
da rujuk sendiri kat ppd..~

Miss Volvo said... [Reply to comment]

smp ati xbw :P

Mohd Izzar said... [Reply to comment]

tugasan sbgi seorang guru..amat mencabar :))

dwaty said... [Reply to comment]

ler ada plak cam tu... takpe sal...insyaALLAH dapat sekolah yang lagi best...

p/s: bilala saya nak mencabar diri tuk drive sendiri... huhuhu

Asrul "iLham" Sany said... [Reply to comment]

nanti ada la tu tempat yang sewajarnya, berusahalah!

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Miss Volvo
jiwa kacau sekarang ni dear.sobs*

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mohd Izzar
ya, perlu tahap kesabaran yg tinggi~~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
tp dengar katanya ppd x bg tukar..perlu stay..hm, masih menunggu berita..
p/s:bila lam keadaan terdesak..kompem berani~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Asrul "iLham" Sany
x tau nak kata..berserah saja pd yg Esa~

eyqa amin said... [Reply to comment]

susah senang bersama, itulah sahabat yang sebenar...

sokong dgn komen kak dill...

me doakan kak sal sentiasa kuat. tak lama lagi 'SISTEM TERBUKA' akan dilaksanakan. mungkin kita antara yg terlibat tok posting. harap rezeki akan sebelahkan akak dan me tak lama lg....=')

gedek! said... [Reply to comment]

uncle pon cikgu jugak

cik gusar

Nafisya Ismail said... [Reply to comment]

ok jugak tu dpt berhijrah tempat baru.. satu cabaran yg perlu ditempuh.. huhu.. hehe

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

gudluck lahh pape punnn..
nak pesan sikit..
dah on9
pi blog aku dulu k..
hahaha

Yatie Awang said... [Reply to comment]

betul tu..tapi berbanggalah sebagai seorang pendidik

yad'z said... [Reply to comment]

ditempatkan dimana2 pun tujuan hanya satu, untuk mendidik.. hope segala urusan dipermudahkan,. =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@eyqa amin
Dill mmg sahabat terbaik.hanya Tuhan yg dpt membalas segala jasanya~ =)

akak aminkan doa itu.mekasih Eyqa~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@gedek!
cik gusar? haha..mmg tersgt gusar skrg uncle~ (--")
uncle cikgu ape tu ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nafisya Ismail
ya, cabaran demi cabaran perlu ditempuh..huhu hehe~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Far8 budak baik
iye lah adik far8 oih~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Yatie Awang
ya kak, sy berbangga jadi seorang pendidik~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@yad'z
InsyaAllah..mudah2an~
mekasih Yad'z~ =)

littledolphin said... [Reply to comment]

saya sangat berharap masalah kamu selesai.saya percaya kamu pasti kuat.be strong my friend! :)

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

kan kak..banyak betol cubaan..
tapi benda benda macam gini lah buat kita makin tabah kn...
=)
mmg tak pandai nak update eh..
haha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@littledolphin
akan cuba terus kuat.tq so much dear~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Far8 budak baik
iya, ia buat kak Sal lebih tabah..~ =)

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said... [Reply to comment]

ait peliknya
camner blh amek guru kalau dah xnak
erm???


sabar kak erk...
nasib baek ada teacher dill....

ABU said... [Reply to comment]

sabar la ya, tak tahu nak cakap apa.. Cabaran mnjadi seorang guru..
Gua like komen dill... Hehehe

Rain said... [Reply to comment]

*sal sal sal.... maaf kalau ada yang terasa

*saya ada sifat yg agak pelik. rain privasikan dan perlukan masa.


barangkali ada sesuatu yang lebih baik menunggu kamu di sekolah yang lain? jodoh mungkin?.. eh ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@∫êℳå ℋiℳå₩åℛï
itula jadinya bila pengurusan celaru~ (--")
tu la, Alhamdulillah ada teacher Dill~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ABU
ya, cabaran pertama guwa..~
huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Rain
sedang merenung & meneliti apa hikmah yg tersembunyi di sebalik kejadian..sama2 nntikan~ =)

Ms Syakira said... [Reply to comment]

Hmm, sabar je la sal.
Cha Ya Nun Alif mmg begitu perangainye. Lagipun, English and BM teachers important juga, kot. Nak didik diorang kuasai bahasa ibunda dan bahasa antarabangsa - i dont see any point kenapa diorang berkeras.

Anyway, congrats for ur posting. Selamat mendidik anak bangsa. Anything, u can roger me. We can exchange ideas and materials. Take care.

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

k.sal..

smoga semuanya baik2 sahaja..

Muhammad Saiazuan Norhalik said... [Reply to comment]

prtama kali dengar yang khidmat guru tidak lagi diperlukkn...bnyk brsabar ya :)

Teenager Housemaid said... [Reply to comment]

hurm...
teringat cikgu2 melayu n cikgu2 india di sekolah cina dulu.
mereka juga sering diketepikan.
cuma sorang cikgu je yang dapat survive kerana dia sangat aktif dengan menjadi guru koko dan juga cikgu bm.
cikgu bm yang membuatkan saya menyintai bahasa ibunda saya..:)

Puan Kutu said... [Reply to comment]

Tabah hadapi dugaan ye sal..tak semua org berpeluang menjadi guru. Profesion yg punya pahala yg sgt besar..:)

Papa Mifz said... [Reply to comment]

Semoga semuo urusan berjalan lancar yer,amin

L said... [Reply to comment]

adoi.. sadis betul bila guru besar kater g2 eh.. hurm.. takutnyer L kalau kene posting nant..

jom renung2 sekejap=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/kenapa-ilmu-itu-penting.html

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ms Syakira
tq Kyra..hmm, sy x tau nak kata apa..
yep..nnt boley bertukar2 materials ya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Juliet_iRa~"
mekasih Ira~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Muhammad Saiazuan Norhalik
bila pengurusan bercelaru..mcm ni la jadinya..hmm~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Teenager Housemaid
perasaan diketepikan sgt meresahkan..hmm~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Puan Kutu
ya, akan terus tabah & sabar~ mekasih~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Papa Mifz
InsyaAllah..amiin~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@L
ni kira cam kes terpencil..InsyaAllah time L nnt ok aje~ =)

Woofer Storm said... [Reply to comment]

menjadi seorang cikgu bukannya mudah,namun bukan alasn agar bisa lari dari tanggungjawab.

sy bangga ngan sis..cool k,abang n kak sy pun cikgu,hehhee

Jue said... [Reply to comment]

rsnye hr tu ade mcm tbc status ko kat fb psl ni. Bw bsbr je beb. Truskan bfikiran positif =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Woofer Storm
ya, selalu org nampak jadi cikgu sesuatu yg senang tp terlalu byk cabarannya..ini cuma secebis saja~

mekasih woofer storm~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Jue
oh, ya..saja ngadu kat kwn2..^^..
mekasih beb..~ =)

norh said... [Reply to comment]

sabar eh.. susah2 dahulu, senang2 kemudian :)

Gen2Merah said... [Reply to comment]

selamat pagi cikgu

LAici KAng Ais said... [Reply to comment]

besar tul pengorbanan cikgu sal.hee

untung ada dill :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@norh
permulaan selalunya begitu kan..susah2 dulu~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@LAici KAng Ais
ya, sgt beruntung ada Dill~ =)

AYIE ABAS said... [Reply to comment]

sal...memang begitu laa cabaran kerjaya sebagai guru sering di tugaskn di tempat yg asing.

ermmm..susah2 sgt sal mengajar jer laa kat tempat ayie ni...di sini senang semua ada. rumah guru pun ada 3 lokasi semuanya cantik2...kbykkan guru yg mengajar di sini x mau pindah ke tempat lain dah....hehehe :P

sal...ayie ada di belakang sal beri sokongan...cewahhh..haha ^__^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@AYIE ABAS
ya, Sal sahut cabaran tu seadanya..~
haha, kalaula semudah tu utk mintak sekolah~ =p
mekasih Ayie..doakan Sal cekal selalu~ =)

Original CikTeddy said... [Reply to comment]

mncabar jugak jd seorng guru kan?hmm.. =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Original CikTeddy
profession yg selalunya dianggap senang..hakikatnya..cikgu skrg byk cabarannya~ (--")

ciK LyndaWawa said... [Reply to comment]

MAK AI..bnyknyde k0men..hehe

KaK LimAh Si SupiR said... [Reply to comment]

tabah lah ^_^

vampire's lovex said... [Reply to comment]

lohhh cmtu plak...takpe bersabar ye,maybe belom ada rezeki lagi...cabaran kunci ketabahan...ewahhh,berfalsamfah pulak kikiki...


;)

El-Janna said... [Reply to comment]

gud luck ya^^ kna tabah dan kuatkan diri<3

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

teruskan berusaha! chaiyok! chaiyok!

dhiera said... [Reply to comment]

sama tempat dengan ira la ye? ira = juliet ira~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ciK LyndaWawa
;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@KaK LimAh Si SupiR
baek!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@vampire's lovex
ewahh~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@El-Janna
mekasih~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
aja2!~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dhiera
sama daerah je~ da jumpa Ira masa taklimat aritu~ =)

Mrza said... [Reply to comment]

kuatkn smangat kak. sy dlu 5 thun sorg2 kt area pj. klu sy boleh, akk sure boleh. :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Mrza
ya..akak pun boleh..haik!~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

kawan2..mekasih utk doa & dorongan kalian sume..sgt terharu!~ ^^

Hanie Dew said... [Reply to comment]

tengah fikirkan pihak yg bertanggungjawab utk penempatan guru guru tu. patut nya hantar la ke sekolah yg kekurangan guru dari awal.

tapi ada sesetengah guru taknak masuk pedalaman. kalau ko kene hantar kat sana, nak tak.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
tu la..ntah di mana silapnya~ (--")
kalo dihantar, aku sahut sbg cabaran~