Saturday, July 16, 2011

+++ NexT sTaGe ~Part 1~ +++

Lepas SBE (School Based Experience) di SK Damansara Jaya 1..
~penah tulis di sini ( 1 & 2 ) ~ ni kira second experience aku kat sekolah..juga next stage aku lam bidang perguruan...(Praktikal 3 bulan di SK Wangsa Maju Seksyen 2 )..

Kalau SBE just kumpul bahan untuk portfolio, g relief class, amek feel bakal cikgu,(mengambil masa 2 minggu- sgt byk masa terluang)..tp kali ni aku perlu mula mengajar..maximum 12 jam (8 jam major *English* & 4 jam minor *Muzik*)..agak cuak sbb aku langsung xde experience mengajar nak dibandingkan dgn kwn2 yg kebanyakannya dah ada experience samaada GSTT ataupun cikgu tuisyen..lepas tu pulak kene involve dgn semua program & aktiviti yg dianjurkan pihak sekolah..

Serius masa pilih sekolah utk praktikal, xde specifik sekolah utk aku pergi..randomly pilih area Wangsa Maju..x kisahla mana2 skola pun dicampak..bila dah confirm nama sekolah, cuba korek cite daripada beberapa pensyarah..ada yg ckp ok..ada yg ckp kalau pergi sekolah tu mesti kene buat mural punya..n disebabkan sekolah tu bersebelahan dengan sekolah menegah, org ckp pelajarnya akan sedikit nakal sbb terpengaruh dgn bebudak sekolah menengah..hmm..

Pelajarnya x ramai..juga mengalami nasib yg sama dengan SK Damansara Jaya 1, disebabkan munculnya byk sekolah yg lagi advance & dilengkapi kemudahan yg canggih, ibu bapa lebih terarah kpd itu..maka berkuranglah pelajar di sekolah ini..tp dengar kata pencapaian UPSR nya masih di antara yg terbaik..

1st day kebetulan hari perhimpunan, aku bajet mcm kene g depan introduce diri..mcm yg aku kene kat SKDJ 1, tp kali ni bukan setakat x payah g depan, masa disebut nama langsung x disuruh berdiri..seolah2 " Sekolah kita ada 2 org cikgu pelatih, sila bg kerjasama..sekian "

Rasa sgt unwelcomed..~

GB nya agak sarcastic & strict..
"Kenapa kamu dtg sekolah ni..kenapa x g Keramat je kalau kamu dok Keramat"

Wallaweh..menusuk kalbu panahan ayat itu..~

Pastu sambung lagi..

"U r so unclucky lah, skrg ni sekolah tgh byk program..kami akan masukkan nama kamu bila saja ada apa2 aktiviti.."

"Hujung minggu ni ada perkhemahan, cikgu perlu tidur di sekolah"

gulp*

Sambung lagi..

"Memandangkan meja di bilik guru dah penuh..kami akan letakkan kamu di bilik media..nanti pandai2lah kamu nak bergaul dgn cikgu2 lain.."

Cikgu2 lelaki di sekolah tu pun kebanyakannya nampak agak kerek..

~Begitu menyedihkan layanan di hari pertama..

Tp jgn terlalu mudah menilai..ada sesuatu yg x dijangkakan bakal berlaku~

To b CoNtInUeD....~

Nota Kaki :
Dah agak da, mesti ramai cikgu Kelantan..& juga mesti ada ex-IPBA~ ^^


32 orang ong gedek gedek~:

Nasriq said... [Reply to comment]

ooo... dah jumpa gu dah... sek dekkelate gak... lepas ni kencang la ni...

dill said... [Reply to comment]

kadang2 manusia lupa bahawa mereka juga bermula dari bawah.

tiada bayi yang terus melompat gembira bila keluar dari rahimnya.

dalam kehidupan ni ada proses pembelajaran dan pengajaran. pengalaman mematangkan akal fikiran.

saye faham semua yang awak rasa. kuatkan semangat, cekalkan hati.

Allah ma'ak.

dill.

zati embong said... [Reply to comment]

selamat memulakan tugas!jat nk sgt jd ckgu tau.rasa best je.hihi

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Nasriq:-
Jupo gu sokmo doh ;p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Dill:-
Terima kasih Cik Dill..awak byk support sy~ Barakallahufik'

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Zati Embong:-
Terima kasih.baru nak bertatih ni..byk dugaan tp mmg best~ =)

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

sedihhh je adik bace...
jgn ar cakap gituu..
mana ade unwlcm..
mesti wlcm sgt sgt nyeee..
tak payah sedih sedih ye akak..
hero dah dtg ni..hahahaha =p

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

pedasnye ayt dia huhuhuhuhu..

taliff said... [Reply to comment]

Well, that is cabaran dan politik kerjalah tu..hahahahaha :) Selamat berjaya!!!!

ABU said... [Reply to comment]

cabaran..anda boleh..oyeh!! :D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Far8 budak baik:-
Hehe..time kasih deq..terharu akak ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Sleeping_maniac90:-
Itule, pedas bebeno~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

taliff:-
Yep..cabaran!Tq =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ABU:-
Yakin boleh!Oyeh! ;)

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

chayok2..
mula2 bese la, mesti xrasa selesa..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ïêmå å¢klê§:-
Tq Tq.iye..memula sume rasa serba x kene~

Fyqa said... [Reply to comment]

smoga scces!

:)

Qaseh dalia adelia said... [Reply to comment]

chaiyok2 ..jgn putus semangat

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Fyqa:-
Tq Fyqa~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Qaseh dalia adelia:-
Baik..xkan putus semangat~ ;)

sifu im said... [Reply to comment]

biasa la kak..jadi guru baru, mmg kena bnyk bersabar ckit..sbb guru2 lama sllu buli guru baru..so, diorang kerek ke ape..kita sndri yg kena kuat k

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Sifu Im:-
Time kasih sifu Im..memerlukan kata2 semangat & dorongan dlm keadaan skrg..sgt hargai!

ghost writer said... [Reply to comment]

dengar citer cikgu,macam seronok lak jadi cikgu..hihi

memulakan hari pertama memang nampak agak sukar dan segan.tapi kalau pandai bergaul,memang cepat dapat kawan bukan..jangan banyak sok-sek sudahlar..hihi

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Ghost writer:-
Mmg seronok Ghost ;p.Ya,Itu cuma hari pertama..hari lain lebih mudah~ =)

dwaty said... [Reply to comment]

takpe sal.... ganjaran menurunkan ilmu ni lagi besar... insyaallah mesti boleh punya...

tak sabar nak tunggu next story...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Dwaty:-
InsyaAllah..terima kasih Dwaty~
mungkin lambat sikit update next stage..^^

Abang Stalker said... [Reply to comment]

cikgu praktikal ke?




hehe.. ;D dlu abg ske ngurat ckgu praktikal.





hahah..smpai depa pun malu.^^



selamat maju jaya k! ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Abang Stalker:-
Ye bang, sy da tukar profesion..
Ow, gatal jugak ye abg dolu2..hehe ;p

Kapten Atok said... [Reply to comment]

owh. cikgu ramai yg kereka eh

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Kapten Atok:-
Ade yg memule je nampak kerek tp pastu ok ajo..tp ade jugak yg nampak kerek n kerek sampai suda~ mcm2 peel manusia..

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

wah, seramnya pengalaman pertama jadik cikgu....

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Suhami Ahmad:-
Agak seram~ huhu