Monday, August 1, 2011

+++ AkU & RaMaDaN +++

Memang seronok mengimbau kenangan zaman pose dulu2..tp x byk kenangan yg aku igt..biasalah..kdg2 aku ni mengalami simptom short term memory lost~ (--")..ni antara kenangan2 best yg masih terpahat lam memori~

Bila kat kg :

Akula tukang kipas bara api bila maa buat kueh akok ( rindu kueh akok maa!!)

Akula tukang hulur juadah dekat sedara mara bila da hampir waktu berbuka.

Akula antara anak dara yg kene basuh pinggan kat surau lepas moreh..

X berani x g terawih sbb abah n maa garang betul!~

Abah n maa akan pastikan khatam Quran lam bulan Ramadan..(bila ada org push, mmg akan sgt bersemangat.haik!)

Tensi ada ramai adik badik laki..men mercun x hengat..paling x suka mercun bawang..akula yg jadi mangsa..ah, x suke! x suke!

Paling sonok bila tolong maa uli tepung buat kueh siput.(stok raya) Sambil tgk tv sambil tgn menggulung..sgt suke!^^

Bila kat Uni :

Tiap minggu aku akan pastikan terawih dekat surau mahallah (asrama) yg berbeza..dalam kepala da berkira2..hmm, minggu ni aku nak g semayang kat mahallah Ameenah..minggu depan kat mahallah Hafsa..pastu mahallah Maryam..pastu lagi dekat mahallah Halimah..oh, masjid UIA pun nak kene g jugak sekali sekali..( ni kes kononnya nak banyakkan pengalaman )..

Geng bukak pose pun nak kene beza2..katapun lone ranger..suke ati aku je nak g mana..ada sesetengah org bukak pose kat bilik sendiri je tiap2 ari..ataupun kdg2 aje bukak pose ngn kwn2..tp aku ni mana bley dok diam..arini bebuke ngn geng Barb ( bhs arab ) , esok ngn geng Hs ( human science ), lusa ngn geng Laws, pastu geng Irk,lagi geng Econs..kesimpulannya segala mcm geng la..kdg2 kalo nak rasa bebuke lauk free, join pulak geng2 kaki masjid..^^

Bila da kije :

Da nasib aku kat Hlbb n Shell kene keje shift..n tiap kali masuk bulan Ramadan, dah terkebetulan kene keje shift mlm..maka terpaksala tapau apa yg ada..nak merasa g bazaar bila off day aje..lagi dasyat bila kije kat Shell..workload byk gila..selalunya bila da masuk waktu bebuka minum air n makan kueh ajo..bila da abes kije kul 10 mlm barula sempat nak menjamah makanan..bila da khusyuk sgt buat keje, nak makan pun da x igt..penangan..~

Bila sambung blaja :

Skrg aku tgh ambil Kursus Perguruan Lepasan Ijazah, TESL (setahun)..n kebetulan skrg tgh praktikal..balik skola kul 1:30pm..kecuali kalo ada meeting atau program..lam tempoh ni penat perah otak pk pasal lesson plan n segala bagai abm..mungkin nampak biasa di mata kasar kamu semua..tp cuba dtg ganti tempat aku..kdg2 mau melotop kopalo ni ha..

Nota kaki : Mintak ampun maap kat adik n anak2 buah tercinta..tahun ni mak sedara kamu x dpt nak bg duit raya byk2 mcm dolu..duit elaun yg x seberapa tu abes buat bayar itu ini .. kita double tahun depan ye ;p

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

kueh siput n kueh akok~ ^^

52 orang ong gedek gedek~:

ïêmå å¢klê§ said... [Reply to comment]

nak dapat duit raya double jugak ^_^

aktifnya die berbuka puasa..
nasib baek aktif gak g tarawih..
hikhik

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

*ïêmå å¢klê§*
nak triple pun boley..janji dtg beraya kat kelantan nu ha..hehe ;p

oh,berbuka puasa aktif sentiasa =p Tarawih pn InsyaAllah~^^

Tukang Karut said... [Reply to comment]

wuuuaaa... nak duit raya jugak!

dill said... [Reply to comment]

nanti kite berbuka sama-sama ya! mcm dah lame tak jumpe cik salju salsabila ni ha~

p/s: nak kuih siput sket bleh?

dill.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Tukang Karut:-
Nah..duet raya *50 hengget* kalo x nampak tu mmg x lama da tu..hahaha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Cik Dill:
Boley boley..nnt sy dtg jemput cik Dill ngn volvo oren ye =p

Best kan nama Salju Salsabila..hehehe

Boley..nnt lepas raya sy bwk dtg kl spesel tuk Cik Dill ;p

taliff said... [Reply to comment]

Errr...nak duit raye boleh tak? wahahwhwahawa

Tukang Karut said... [Reply to comment]

Erm. esok mai taman melati la... hhoho...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Taliff:-
Boley2..jemput dtg uma ye..nnt kite bagi sebakul duet raye..hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Tukang Karut:-
Hehe..baik..nnt aku buat operasi jalan2 cari bazar =p

Mr iz said... [Reply to comment]

saya tak nak makan kueh nak duit raya je...he he he he... teringat la pulak dulu dulu mercun katak kena sepit kat kain pelekat..habis berlubang kain...he he he he

Far8 budak baik said... [Reply to comment]

dasyat je cite hidup akak ni..
tpai NF pun gitu gakk..
ayah garang gile..
pi je solat tarawikh..
pas 8 rakaat..terus keluar..
hihihi...
=)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Mr Iz:-
Hmm, boley2..duet raye kite bg dekat anak mr Iz..bapaknya da melepasi zaman ye..sila terima hakikat..hehehe =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Far8 budak baik:-
tu la pasal..abah n maa sgt strict!terawih kene wut penuh plak tu..huhu

cik rama-rama said... [Reply to comment]

mesti best kt uia kan..byk ilmu agama dpt, untung lar sape graduate dri uia..

salam ramadhan buat akak juga.. :)

ghost writer said... [Reply to comment]

alamak,nih kalau bertandang ke rumah Sal t5ime ramadhan,mesti kena ikut ayah Sal pegi terawih.aduii..org ingat nak terawih ngan Sal jer.haha.

jangan amik pot sangat ghost tulis tuh.besalah,time posa nih,mengarut dia banyak sangat.hihi

salam ramadhan Sal.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Cik rama-rama:-
Best..^^..Alhamdulillah byk ilmu agama tp yg x nak amek tau pun ramai..bergantung pada diri masing2..~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Ghost Writer:-
Nak terawih ngn Sal je ye..hehe..
Sal mesti kene g terawih kat surau..Ghost pn kene ikut sekali la =p

*Sal pun tompang mengarut sama,haha..

Salam Ramadhan buat Ghost juga~ ^^

sifu im said... [Reply to comment]

salam ramadhan kak..

ma akak pandai wt akok er??best tu..huhu

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Sifu Im:-
Iye Im..maa akak pandai buat kueh akok ^^ ..sedeynye x dpt nak makan kueh akok maa..sob*

Salam Ramadhan kembali~ =)

sleeping_maniac90 said... [Reply to comment]

huhuhuhu..
kuih siput.. da lma x mkn..
dlu msa arwah nenek ad, dia slalu wt..
skang dia da xd ...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Sleeping_maniac90:-
Ow ye ke..kalo mcm tu jemput dtg uma akak makan kueh siput ye~ ^^

FIFIEY LYCHEE MARATION said... [Reply to comment]

akak, fifi suka akok. td berbuka pun ada akok jugak pemanis mulut:))
anyway, selamat berpuasa ye kak:)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

FIFIEY LYCHEE MARATION:-
Akak pun suka..lagi2 yg mak buat~ ^^
Selamat puasa utk Fifi sama~ =)

z a z a said... [Reply to comment]

ble bace entry awak, rase rindu sgt nak ramadhan kat malaysia :'(

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

z a z a :-
Bertahan ye..akan sampai masanya nnt awak kembali..& bila tiba masanya nnt..pastinya awak org yg paling gembira..baik2 aja di sana ya~ =)

ORLANDO AHMAD said... [Reply to comment]

baru nak pow duit raya

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

wah! kuih siput! best kan....

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ORLANDO AHMAD:-
Boley je nak pow..tp singgit je la..ok x? hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Suhami Ahmad:
Kecik2 dulu suka sgt mkn kuih siput ni tok ^^..tp skrg mak da jarang buat..~ huhu

ABU said... [Reply to comment]

samala..buka puasa kdng2 lone ranger jugak..kdng2 dgn kwan2...

skung abu tenga pikir ni pasal duit raya nak bagi anak2 bua kalau balik raya soon..hahahaha pokaila hahahaha

Siti Arfah said... [Reply to comment]

Salam ramadhan kareem. :)

zati embong said... [Reply to comment]

ma awal2 da tnya boleh tukarkan duit raya x..hihi

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ABU:-
Oh, jgn lupa bg kat Sal sekali ye Abu..hehe =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Siti Arfah:-
Salam ramadhan kareem utk kamu juga~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

zati embong:-
wah..semangatnya..masih awal lagi,hehe~ ;p

Mohd Shahir Shamsudin said... [Reply to comment]

nak duit raya kak. saya nak triple. hihi

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Mohd Shahir Shamsudin:-
Wah, nak sampai triple ni..boley2..akak bg triple duit singgit..mau? haha..

Abang Stalker said... [Reply to comment]

gle la baiknya mak sedara@kakak cmni! :D siap jnji nk double tu.hahaha


eh,kuih akok?hurm..sdp. ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Abang Stalker:-
Sbb adik yg blaja tinggal lagi sorang je..n anak buah baru ade 2..sbb tu berani janji double..haha =p

Sedap kan kuih akok~ ^^

Kay Masingan said... [Reply to comment]

salam ramadhan...:)

Qaseh dalia adelia said... [Reply to comment]

xpe janji tahun depan dpt double hehek

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Kay Masingan:-
Salam ramadhan kembali Kay~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Qaseh dalia adelia:-
hehehek..Qaseh pun nak double sekali ke..kene dtg beraya umah akak la kalo mcm tu ye ;p

kokser kokdam said... [Reply to comment]

akok sedak!!

=D

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

kokser kokdam:-
Sedap keh~ =D

ABU said... [Reply to comment]

perubahan demi perubahan..rindu zaman dulu dulu, kat kampung bersama keluarga.. nice entry..

hik hik anak dara basuh pinggan..bagus ;)

Bigdaddyz said... [Reply to comment]

kuih2 tu sedap di makan ...lagi sedap kalu dapat free...hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

ABU:-
hehe..itu la..cepat betul masa berlalu..sgt rindu masa dulu2..

haha..biasala, kami yg anak dara ni la yg kene volunteer..^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Bigdaddyz:-
hehe..nak free kenela dtg beraya Daddy =p

AkuMuzikFilem said... [Reply to comment]

nostalgik kan

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@AkuMuzikFilem
Iye..sgt nostalgik~ ^^