Sunday, July 29, 2012

+++ So DaMn BusY +++

~~~I'm so damn busy mending broken pieces of my life~~~

Sepertimana yang aku nyatakan kepada seorang teman..aku dah nampak cahaya di hujung jalan..ia bukan lagi samar2 malahan cahayanya semakin terang..cuma utk sampai ke sana..aku perlukan segunung kekuatan..dek kerana kesilapan silam..aku kini seakan mengheret satu beban..aku perlu kumpul kekuatan untuk memperbetulkan kembali keadaan..dan dlm tempoh ini byk yg perlu aku korbankan~~

Aku byk menyendiri..mengumpul strategi..~~~

Aku suka jwpn Zahiril Adzim dalam "Bogel Menuju Tuhan" bila ditanya satu soalan oleh seorang teman apa yg dibuat bila rasa ‘sakit’ dan sedih:

ZA : Tak perlu.Aku duduk je dalam situasi tu dan aku pastikan aku betul2 merasai sakit dan sedih tu.Dari awal sampai habis.Sampai aku dah x boleh rasa"

“Sampai aku dah x boleh rasa”…itu juga apa yg aku rasa sekarang..duduk dalam situasi tu..rasai segala ‘kesakitan’ sampai aku dah x boleh rasa..~~~

Dan sesungguhnya Tuhan itu Maha adil & penyayang..dlm tempoh ini DIA permudahkan jalan..kalau sebelum ini aku byk sia2kan peluang..kini aku dihujani peluang demi peluang..& seharusnya aku rebut & xkan lagi sia2kan..~

Suatu waktu DIA uji aku bertubi2..& kini DIA beri aku sesuatu yg lain sebagai pengganti~

"The best feeling in the world is realising that you're perfectly happy without the thing u thought u needed"… ya, aku bahagia walo aku x punya apa yg aku fikir aku akan bahagia jika aku ada~ 

Aku tersenyum menatang takdir yg sedang terukir~~~

Mungkin ada yg tertanya2 apa la yg teruk sgt sampai mcm ni sekali gayanya..aku pinjam kata2 seorang teman, “Mum says that we are human,hence we are imperfect..so,we have to respect and accept their limitations as they have not experienced what we have”  – Wan Noorli Razali.

Setiap antara kita mungkin diuji dengan perkara yg hampir sama..atau jelas berbeza..& semestinya penerimaan & cara kita mengatasinya juga mungkin hampir sama atau sebaliknya..terpulang kepada kita~~

Aku pinjam juga kata2 Wani Ardy dalam “Langit Vanilla”..

“Laut ini luas.Jauh lagi perlu kita renang.Badai itu sentiasa ada maka redha.Redha bukan bererti kita merela diri dihanyut.Badai datang,kita tentang.Badai datang,kita tentang.Kalau kita gagal & ia menolak kita ke belakang,kita renang semula ke hadapan.Yang penting jangan lemas dan karam.Jangan ditelan air masin hingga kembung perut lalu tenggelam..

Pelampung ada di kanan kiri jika kau cari.

Air masin ada merata walau tidak kau cari”

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

p/s :  Jumpa lagi hujung tahun nnt~

Salam Ramadhan & salam sayang buat kalian semua!~ ^^


115 orang ong gedek gedek~:

Muttallif said... [Reply to comment]

wow....sehingga hujung tahun. betul bettul membawa diri ni. Tapi baguslah jika Sal fikirkan strategi tu terbaik.

Tapi, satu pesan Taliff, kita masih terkandung perkara lama yang menghantui diri, terus yakin bahawa masa akan mengikisnya pergi walaupun berapa lama diperlukan.

Terus kuatkan diri dan walaupun dalam keadaan yang tidak diingini jangan lepas peluang baik yang ada dalam situasi tersebut(pelajaran dan pengalaman).

Semoga terus sabar dan tabah.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Muttallif
Ya..betul2 bawa diri..betul2 rasa ingin menyendiri..~

Sal dah berjaya perbaiki separuh..tinggal sikit saja lagi..~

mekasih utk nasihat n kata2 semangat tu,Taliff~ =)

hanjila said... [Reply to comment]

kdg-kdg sy rasa mau menyelam sambil minum air tapi rupanya sy tdk pndai berenang.

sbnrnya, baru rasa happy nmpk sis sal update. lpas tu sedih balik nmpk p/s tu. huhu. tapi takpelah, mgkn sis ada sebab sndr. apapun, harap sis baik-baik di sana. salam ramadhan dan salam sayang (:

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanjila
boleh jugak menyelam di tempat yg x terlalu dalam,kan~ ;)

akak pun harap dpt luangkan lebih masa di sini tp ini salah satu perkara yg terpaksa akak korbankan..~

jaga diri ya,sayang~

Ibnu Kassim said... [Reply to comment]

baa~ CAK!!

dekat kan diri dgn tuhan.. pasti jumpa..

hassy chan said... [Reply to comment]

akhirnya nmpk jugak akak update.. tp lepas nih kene jumpa hjung taun plak huhu...
salam rmdhan akk...
smoga puasa taun ni akan lebih baik dr y sblumnya..
apa sj y akak lakukan dlm hdup nih, sy wish all d best!!.. smoga Allah merahmati dan mmberkati akak yeee..

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ibnu Kassim
ya,semestinya~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hassy chan
ya,panjang umo jumpa lagi hujung tahun nnt~ ^^

mekasih,Hassy Chan~ =)

Waqheh said... [Reply to comment]

langit vanila...cun tajuk...

Pocket said... [Reply to comment]

sampai tak terasa...

memang! bila dah semekin,
wit gaji dok abih bayor kedit kad jer, nasik dirumah pung beras nasional yang murah tu jer...
-panas bilik tak berekon pun tak terasa,
-nasik tak sedap pun tak terasa,
-daging sebulan sekali pun.. tak terasa.

n then bayangkan bila terlepas dari kemelut itu? pergh!! daging will never taste soo good.
beras cap rambutan pun rasa cam maniiis jer. :D

and bilik umah berekon? err ekon tak yah la pasang, tak bagus pun utk kesihatan . hahah

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Waqheh
ahah..mmg cun~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Pocket
kebal menghadapi segala badai yg melanda..~

yep, bila da terlepas dari satu2 kemelut..pergh..bahagianya terasa~ ^^

hahah, x payah nak berekon bagai..kipas syiling suda~ =p

HeNRieTTa JoSe said... [Reply to comment]

Slm ramadhan....hjg thn?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

Salam ramadhan..yep..jumpa lagi hujung tahun nnt,ya~ ^^

Lukman Hakim said... [Reply to comment]

semoga Tuhan memberikan kemudahan dalam perjalan hidupmu, sehingga peluang2 itu tidak akan di sia-siakan lagi.. aammiin.
^_^

ghost writer said... [Reply to comment]

bila dah lali, kita akan rasa rindu pulak dengan itu semua.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Lukman Hakim
amiin..mekasih,sahabat~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ghost writer
ya,aku sudah mula merinduinya~

Tukang Karut said... [Reply to comment]

ermmm... jom la aku belanja berbuka jom...

Asrul "iLham" Sany said... [Reply to comment]

lama bebenor tak nampak cik kak ni ya...

Admin said... [Reply to comment]

yang perlu kita sadari hidup itu wajahnya ganda, ada suka duka, ada datang pergi dll...memilih salah satu dan menjadikannya kepemilikan secara mental membuat kita menjadi sakit.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Tukang Karut
aku nak berbuka tempat mahal!~

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Asrul "iLham" Sany
hahah..ya, men semunyik2 gitu~ =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Admin
aku yakin 'sakit' ini cuma seketika..aku sedaya upaya cuba memperbaikinya~

Lukman Hakim said... [Reply to comment]

aku hadir kembali untuk memberikan semangat dan support kepada sahabatku yang baik.. :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Lukman Hakim
ouh,mekasih..mekasih lagi sekali~ =)

dwaty said... [Reply to comment]

aku antara mereka yang tertanya2 "apalah yang teruk sangat sampai macm ni gayanya"...

tapi, aku paham tak semua kita boleh kongsi... tak kiralah apa ujianNYA... hope sal akan jumpa pelampung yang dicari...

aku sentiasa berpegang pada "setiap yang berlaku ada hikmahnya" kerana ALLAH itu MAHA ADIL...

p/s: hujung tahun??? kalau mcm tu aku nak ucapkan selamat berpuasa dan selamat hari raya sekalilah... :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dwaty
mekasih,Dwaty..mudah2an~ =)

ya, aku pun yakinkan itu..& aku sudah nampak hikmahnya..aku cuma perlu uruskannya dgn bijak~

ya,hujung tahun aku kembali..aku x mampu nak fokus terlalu byk perkara.jaga diri ya~ =)

Hanie Dew said... [Reply to comment]

kami sentiasa support ko.hihihi.masalah dan dugaan tu normal.cuma bentuknya biasa atau luar biasa.dan cara kita handle mcm mana. sapa kata hidup dia xde masalh tu penipu besar.kekekeke..

pasni kene belajar swimming. kgn kalau badi tolak aku ni terus tenggelam tak pandai berenang.. #gurau je. =p

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Hanie Dew
punya kwn2 mcm korang mmg terbaek!~ ;p

yep yep..penipu besarla kalo org tu xde masalah~ =p

haha..sila belajar berenang asap!~

Azham Vsvc said... [Reply to comment]

Akak, lamanya hujung tahun hehe....kerjaya sebagai seorang guru memang memerlukan pengorbanan dari dunia blogging kan?

Well akak, I don't know what you have been through all these while so I cannot elaborate much. But I really hope that you manage to mend your broken pieces...insyaallah you will find your way.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Azham Vsvc
Ini bukan soal kerja..ini lebih kepada soal kehidupan keseluruhannya..menyibukkan diri dengan kerja buat akak lupa sebahagian darinya..perlukan sedikit masa..mekasih utk doa kamu,Azham.sgt hargai~ =)

mega senja said... [Reply to comment]

salam singgah
semoga tuhan sentiasa merahmati apa saja keputusan yang dilakukan...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

mekasih atas kunjungan kamu,mega senja..~

InsyaAllah..mudah2an~

cimöt said... [Reply to comment]

amboiiiiii..sampai ujung tahun?? lama nya!

Cikgu Ma said... [Reply to comment]

sebuknya dia...saya belum posting lg...dh hbis latihan jun lepas...dengar khabar tahun depan posting...bosanm gler dok umah...nk keje jadi malas plak..hehe

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@cimöt
lama eh..sekejap je masa berlalu..pasti akan terasa sekejap cuma~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cikgu Ma
'sibuk' amat..~
oh,doakan dari sekarang dpt sekolah yang menyenangkan~ =)

EruzuLiyana said... [Reply to comment]

Msti busy amat smpai lama xhapdet. Rindu ;-)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@EruzuLiyana
Ya,ada sesuatu yg perlu diuruskan..& ia memerlukan komitmen waktu yg bukan sedikit..~

ஜ miss klanika ஜ said... [Reply to comment]

hebat benar penangannya. lagi hebat motivasi anda ke diri sendiri . ini mungkin entry terbaik dari anda penah saya baca :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@ஜ miss klanika ஜ
kau buat aku rasa terharu dgn kata2 itu.mekasih,Miss Klanika~ =)

Ash Give said... [Reply to comment]

cahaya apakah itu..
diam ngatur strategy tu yg penting.. apa apa pun buat la apa yg terbaik..semoga kebahagian datang di pengakhirnya..

ewah ayat apa aku pakai ni hahaha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Ash Give
cahaya yg bakal menerangi kehidupan aku..ewah..~

mesti ko rasa pelik kan pakai ayat mcm kat atas tu..haha..Abu yg klaka!~ =p

mekasih weh..InsyaAllah..smoga ada kebahagiaan utk aku di pengakhirnya~ ^^

tirahzairi said... [Reply to comment]

finally jumpa cari sini...lme xmai...sehat?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@tirahzairi
Alhamdulillah..sihat walafiat~ =)

hanaahmad said... [Reply to comment]

jangan lupakan aku Sal. aku sentiasa ada. :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hanaahmad
xkan penah lupakan ko,Hana.mekasih terus2an menyokong aku~ =)

amir aizat said... [Reply to comment]

salam nuzul quran :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@amir aizat
Salam nuzul Quran,Amir~ =)

Akue Achik said... [Reply to comment]

nak ilang ke? baru dtg lawat..huhuhu..

inche hlovate said... [Reply to comment]

wah sungguh bermakna

El-Janna said... [Reply to comment]

akk kena kuat smgt^^ sy doakan yg trbaik utk akk^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Akue Achik
ya,nak ilang jap.jumpa lagi nnt~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@inche hlovate
renung2kan bersama~ ^^

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@El-Janna
haik..masih kuat semangat!.terus doakan akak ya~ ^^

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

:)

ini lah sal ijou yg saya kenal.. seorang yang tabah, kuat.. cuma tak taff je.. lala.. :D

sal.. jumaat ni ade TT kat depan sunway pyramid.. dekat ngan tempat awak. :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@syahirooAhmad
ye..awak je yg taff~ lala =p

oh,ok.noted!~ ^^

Nafisya Ismail said... [Reply to comment]

salam ramdahan ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Nafisya Ismail
Salam Ramadhan kembali,cik power~ ;p

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

dalam tahun nie sibuk,..mana tahu tahun depan ndak..semoga memberi kesenangan pada masa akan datang

Bulan Syurga Firdausi said... [Reply to comment]

da 21 ramadhan :)

muarra said... [Reply to comment]

selalu ada hikmah di setiap hembusan nafas dan langkah yg kita ayunkan,,
terus semamangat dalam menjalani hidup ini mbak,,,

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kancil 8349
ya,tahun ni agak sibuk menguruskan segala..InsyaAllah,mudah2an mndpt kesenangan utk masa2 akan dtg~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Bulan Syurga Firdausi
iya..& syawal bakal menjelang tiba~ =)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@muarra
ya,selalu yakinkan itu..~
mekasih,muarra..InsyaAllah~ =)

dill said... [Reply to comment]

hidup tidak selalunya indah. jika senantiasa indah, bagaimana hendak dimengerti rasa pahit itu.

diwujudkan kesakitan dan kepayahan. biar kita tahu setakat mana jiwa kita mampu bertahan.

kamu ada aku. selalu. :)

dill.

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@dill
ya,kamu selalu ada..saat aku jatuh & bangun..moga Tuhan berkati kamu selalu,sahabatku~ =)

Cik Jannah said... [Reply to comment]

bila diuji, saat itu kita nak tahu diri kita betul2 kan? :0

tirahzairi said... [Reply to comment]

ps: kak balik klate x raya nie?

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Jannah
lebey kurang gitu~ ^^
buat kita terus muhasabah diri~ =)

boni kacak said... [Reply to comment]

hehehe.. berupdate pon..haha

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@boni kacak
hehe..iye,berhapdet gak walopun sekali sekala..~ ;p

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

semoga dipermudahkan kerja

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Kancil 8349
amiinn..InsyaAllah~ =)

shahrazali said... [Reply to comment]

selamat berpuasa.....

kita diuji kerana sayangnya Dia pada kita...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@shahrazali
sayang Pencipta kepada hambaNya~ =)

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

datang kembali untuk mengucapkan Selamat Hari Raya

tirahzairi said... [Reply to comment]

ps: sis...slmt hr ryA...

hara said... [Reply to comment]

slm ramadhan n selamat hri rya sis~
sy doakan akak selalu ad tenaga utk berenang di laut masin itu :)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@hara
Salam ramadhan n selamat hari raya buat kamu juga,Hara~ =)

InsyaAllah..masih ada kekuatan yg tersisa utk terus berenang menuju daratan~ ^^

Cik Jannah said... [Reply to comment]

saya baru lepas update pasal langit vanilla!

Suhami Ahmad said... [Reply to comment]

hujung tahun??...hmm..perlukan ketenangan abadi...takpolah, pergilah..kami di sini akan sentiasa menanti buah cerita yang terbaru...

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

Salam aidilfitri...

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Cik Jannah
dah baca n komen~ ;)

~SaL IjOu~ said... [Reply to comment]

@Suhami Ahmad
ya tok, hujung tahun..bunyi mcm lama kan..tp pejam celik pejam celik...kejap je..panjang umo jumpa lagi ya tok~ ^^

tirahzairi said... [Reply to comment]

selamat hari raya,
maaf zahir batin...

ps: mkn biskut raya ingat tirah yer :)

blog-tips-kurus said... [Reply to comment]

selamat beraya dear.

minta maap ye.. (>.<)

LadyBird said... [Reply to comment]

motivasi diri yang baik... :).. smg terus tabah dalam mengharungi ujian hidup.. hidup ini indah jika berstrategi.. kegagalan itu perintis sebuah kejayaan..

RANJAU HANTU said... [Reply to comment]

Gud luck cik keropi :)

Nafisya Ismail said... [Reply to comment]

gud luck and all the best :)

Kancil 8349 said... [Reply to comment]

Selamat hari raya...moga dipermudahkan segala urusan

Arif Chasan said... [Reply to comment]

waw.. blogger dari malaysia kah? salam dari Indonesia...

tulisannya adem.. :)

Arif Chasan said... [Reply to comment]

adem itu sejenis sejuk.. tenang.. kalem... yah.. seperti itulah.. susah juga ya.. padahal bahasanya hampir sama.. :D

Mohd Lokman Bin Ramli said... [Reply to comment]

salam ziarah.. ^_^. anda boleh buat tempahan MyQalam Quran Read Pen berkualiti tinggi dan banyak lagi barangan muslim di Muslim Bazaar.

http://muslimbazaar.mnmall.me/
atau melalui
http://lokmanramli.blogspot.com/

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

wah..byk quote yg best..sabar, redha, ikhlas itu Islam kak..hehe..

btw, selamat hari raya aidilfitri!

Arif Chasan said... [Reply to comment]

halooo... tak ada postingan baru kah? :)

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

bile nk dtg uia??hehe..

ஜ miss klanika ஜ said... [Reply to comment]

ouh . langit vanilla :)

Cik Jannah said... [Reply to comment]

awak sgt busy ya?

semutsengal said... [Reply to comment]

Err,

pengalaman mematangkan kita. Heh ?

EZAN IDMA said... [Reply to comment]

hai sis :) cepat update yee. rindu

MaYa MustWany said... [Reply to comment]

mmg musim blogger bz kut..hihihi

emy zulaiha said... [Reply to comment]

Allah turunkan ujian tue mengikut batas kemampuan kite,
sebab tue kite kene bertahan dan rasakan kesakitan ujian tue,,
InsyaAllah suatu hari kita akan nmpk hikmahnya.

Sal sangat tabah! kagum dgn sal :)

Nafisya Ismail said... [Reply to comment]

saya dtg melawat Sal Ijou~ ;)

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

xda latest entry pun..hehe

eita said... [Reply to comment]

lama tak singgah sini...
apa kabor sal?

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

dimana anda??

Batu Adventure said... [Reply to comment]



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

chiLleD...!! said... [Reply to comment]

aku dah nampak cahaya di hujung jalan..ia bukan lagi samar2 malahan cahayanya semakin terang..cuma utk sampai ke sana..aku perlukan segunung kekuatan..dek kerana kesilapan silam..aku kini seakan mengheret satu beban..aku perlu kumpul kekuatan untuk memperbetulkan kembali keadaan..dan dlm tempoh ini byk yg perlu aku korbankan


saya merasakn benda yang sama..huhu

Juliet_iRa~" said... [Reply to comment]

k.salll :)

bila nak update ni..hihihi

visitme@FaTiN cOrNeR said... [Reply to comment]

akak! mn menghilang??

wisata bakti alam said... [Reply to comment]



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

syahirooAhmad said... [Reply to comment]

Salam sal,

baru hari ni kurasakan ape yang kamu rasa.. x mampu berdiri. hanya mampu menyendiri, memikirkan keputusan yang sy buat betul2 menyiksakan hati.. sy sanggup mencari sahabat yang jauh seperti kamu utk berkongsi cerita ini, agar terubat walaupun seketika.. cerita kamu betul2 seakan sama denganku... Ya Allah, kuatkan lah hati ini..

MaYa MustWany said... [Reply to comment]

wahh lama akak tak update ni..